UPDATE: DOSAR DE EVAZIUNE FISCALĂ DE 50 MILIOANE DE EURO DNA: Niculae Bădălău, urmărit penal pentru trafic de influenţă

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 29 octombrie 2013

DNA: Niculae Bădălău, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Update 21:22 Angela Nicolae şi fiul acesteia, arestaţi pentru 29 de zile

Angela Nicolae, procuror şef din cadrul Parchetului ICCJ şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost arestaţi pentru 29 de zile, a hotărât astăzi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul şef este acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul său, de complicitate la trafic de influenţă.

----

Update 17:29 Propunere de arestare preventivă pentru 29 de inculpaţi

Procurorii DNA au formulat propunere de arestare preventivă pentru un număr de 29 inculpaţi, iar faţă de un număr de şase persoane au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

---

În dosar mai este vizată şi Angela Nicolae, procuror şef, din cadrul Parchetului ICCJ, fiind suspectată de trafic de influenţă

Procurorii au dispus ieri începerea urmării penale faţă de Nicolae Bădălău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură - APIA), informează un comunicat de presă al DNA.

Informarea procurorilor spune: "Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi.

De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea învinuitului Bădălău Niculae, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

În aceeaşi perioadă, învinuitul Bădălău Niculae a făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist. Astfel, deşi aceasta nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată".

DNA a precizat că în această cauză se fac cercetări penale şi faţă de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar şi cu alte fapte.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Niculae Bădălău acuzaţiile, acesta prezentându-se ieri, la prânz, la sediul DNA.

Senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău a declarat, la intrarea în sediul DNA, că este nevinovat, că are conştiinţa împăcată şi că îşi va da demisia dacă se va cere ridicarea imunităţii sale.

În dosar mai este vizată şi Angela Eugenia Nicolae, procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe - altele decât Phare, din cadrul Parchetului ICCJ, fiind suspectată de trafic de influenţă.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, ieri, că a încuviinţat, la cererea DNA, percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae.

DNA precizează într-un comunicat de presă: "La data de 27 octombrie 2013, CSM a avizat efectuarea percheziţiilor, având în vedere că procurorul în cauză este suspectat în legătură cu infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată în favoarea unor reprezentanţi ai societăţilor comerciale cercetate pentru evaziune fiscală". În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au făcut demersuri pentru identificarea bunurilor mobile şi imobile, astfel încât să fie aplicate măsuri asiguratorii.

Şeful DNA, Codruţa Kovesi, a declarat ieri că în dosarul de evaziune sunt vizate şi persoane cu funcţii importante, dar despre care nu se pot da informaţii decât după ce li se aduc la cunoştinţă învinuirile, precizând că vor fi duse la audieri 80 de persoane, din care 50 vor fi puse sub învinuire.

160 de percheziţii

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, ieri, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care sunt şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme. Potrivit DNA, percheziţiile au fost făcute la sediile unor firme şi la locuinţe din Bucureşti şi cele cinci judeţe, într-o cauză penală complexă privind infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracţional organizat.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale, români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice. În dosarul de evaziune fiscală care vizează domeniul industriei alimentare ar fi în atenţia anchetatorilor şi angajaţi ai Gărzii Financiare, au precizat surse judiciare.

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală foloseau firme fantomă, pe care le controlau şi prin care derulau operaţiuni comerciale, trecând în evidenţele contabile cheltuieli fictive. Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Membrii grupării de evaziune aveau atribuţii delimitate: unii se ocupau de înfiinţarea firmelor fantomă, alţii racolau străini şi români care, în schimbul unor sume de bani, să fie asociaţi sau administratori la aceste societăţi, iar alţii luau legătura cu funcţionari ANAF, pentru nu fac controale.

Senatorul Bădălău se apără: "Am ajutat doi afacerişti să obţină audienţe la prefect şi la directorul APIA"

Senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău a declarat ieri, la ieşirea de la DNA, că a fost pus sub învinuire pentru fapte de trafic de influenţă, după ce a ajutat doi oameni de afaceri să obţină audienţe la prefectul de Giurgiu, Carmen Crişu, şi la directorul APIA. "Acuzaţiile sunt că am rugat-o pe doamna prefect să primească un om de afaceri în audienţă şi pe directorul de la APIA, de asemenea, să primească un om de afaceri. Cred că e vorba de persoane diferite şi, sincer, nu vă pot da tot numele, dar se pare că unul dintre ei este implicat în dosarul de corupţie", a spus senatorul. Întrebat dacă şi prefectul de Giurgiu este implicat în acest caz, Bădălău a spus că nu.

De asemenea, întrebat care a fost miza demersurilor sale, senatorul a răspuns: "Pur şi simplu, pentru a fi primit în audienţă şi, pur şi simplu, numele meu apare în convorbiri. Ei, probabil, erau urmăriţi telefonic pentru alte aspecte şi numele meu apare când el mă roagă să rog pe doamna prefect să-i dea o audienţă. Nu am ştiut şi nu am discutat cu ce problemă".

Niculae Bădălău a precizat că i-a contactat pe cei doi oficiali, în vederea obţinerii unor audienţe pentru doi oameni de afaceri. "Se spune că am sunat pe doamna prefect şi am rugat să primească persoanele respective. Sigur că am făcut demersurile astea, iar ele apar pe convorbirile telefonice. Eu o sun pe doamna prefect şi o rog să primească pe reprezentantul acelei firme şi să vadă ce doleanţe are. Nu cunosc despre ce societăţi e vorba, iar procurorii spun că, prin lucrul ăsta, am facilitat acestora întâlniri cu cei doi oficiali, dar eu nu ştiu ce s-a discutat la acele întâlniri. Dânsul mă sună să mă roage să intervin la doamna prefect pentru că e foarte greu să ajungă la doamna prefect, eu sun şi rog pe doamna prefect să-l primească, pentru că are probleme".

Întrebat dacă a facilitat astfel de intervenţii şi în cazul altor oameni de afaceri, senatorul a exclamat de trei ori "Sigur că da!", arătând că "e normal să prezinţi interesele celor ce m-au ales".

Întrebat cum i-a cunoscut şi de câte ori s-a întâlnit cu oamenii de afaceri pentru care a intervenit, Bădălău a arătat că i-a văzut pe respectivii "de trei ori în patru ani", fiind vorba de "întâlniri întâmplătoare pe stradă".

Senatorul a mai spus că, în opinia lui, a fost pus sub acuzare de anchetatori "pentru că acea firmă este suspectată că a făcut evaziune", iar el a facilitat "întâlnirea cu un oficial", fără să ştie însă despre ce ar fi vorba.

Bădălău a mai arătat, citat de Mediafax, că persoanele din dosar sunt cercetate pentru fapte de evaziune din 2012, când el nu avea nicio calitate. Întrebat dacă a primit sume de bani pentru intervenţiile făcute, el a arătat că "este exclus" şi a întrebat, retoric: "Cineva plăteşte sume de bani pentru un telefon?".

Niculae Bădălău a vorbit, tot la ieşirea de la DNA, şi despre Daniela Bardan, consilier judeţean PSD, şi despre modul de angajare a acesteia la una dintre firmele vizate în dosar. "A fost audiată şi o apropiată, o colegă de partid. Ea s-a angajat la această firmă, procurorii consideră că ea e angajată, dar nu se ducea la serviciu. Iertaţi-mă, dar ce legătură am eu? Ei spun că oamenii ăia ar ţine-o pe 1.500 de lei, dar că este influenţa mea. A fost audiată cum s-a angajat acolo", a spus senatorul.

Ponta despre Bădălău: "Întâi trebuie să vedem de ce este acuzat, după care luăm şi măsuri"

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că, deocamdată, nu ştie nimic despre acuzaţiile care i se aduc senatorului PSD Niculae Bădălău, iar în momentul în care va şti despre ce este vorba vor fi luate şi măsuri.

"Întâi trebuie să vedem de ce este acuzat şi ce a făcut, după care luăm şi măsuri, dar deocamdată nu ştiu nimic. Nu am avut o discuţie cu el, dacă este în cercetări nu vorbesc cu domnia sa cât e în cercetări, aşteptăm punctul de vedere al Parchetului să ne spună dacă este acuzat şi de ce", a spus Ponta la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres. El a adăugat că nu a ştiut că senatorul Bădălău ar fi implicat într-o reţea infracţională, dar a avut informaţii cu privire la fenomenul de evaziune fiscală: "Am avut informaţii şi am cerut sprijin total şi felicit acţiunea atât a procurorilor şi a poliţiştilor, a celor de la SRI pentru combaterea acestui fenomen care într-adevăr distruge România de atâţia ani, fenomenul de evaziune fiscală, de fraudă fiscală, prin toate legile pe care le-am adoptat. Este una dintre acţiuni şi vor urma şi altele de combatere a unor reţele care funcţionau de foarte mulţi ani şi a unui fenomen. În România dacă eşti evazionist şi nu plăteşti taxe eşti chiar lăudat pe la televizor, iar lucrul ăsta este inadmisibil, trebuie să explicăm că banii necesari pentru şcoli, pentru spitale, pentru drumuri, pentru investiţii nu pot veni decât dacă toţi cei care au această obligaţie conform legii plătesc taxe şi impozite. Am cerut şi ofer tot sprijinul necesar şi logistic şi legislativ Parchetului, SRI pentru a da aceste semnale extrem de clare. După adoptarea Codului insolvenţei şi după aceste acţiuni în forţă se simte în ultimele două-trei săptămâni la nivel de încasări, începem să nu mai avem gaura pe care o aveam acum câteva luni', a afirmat Ponta. El a amintit totodată că s-a constituit un grup special de combatere a marii criminalităţi şi a evaziunii fiscale.

Ilie Sârbu, despre Bădălău: "S-a ajuns ca despre orice dosar care apare să se creadă că este politic"

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că în cazul senatorului Niculae Bădălău, urmărit penal pentru trafic de influenţă, vor fi luate măsuri dacă vor exista dovezi, el precizând însă că s-a ajuns la situaţia în care în legătură cu orice dosar care se face există suspiciuni că ar fi politic.

Sârbu a fost întrebat cum vede scandalul în care este implicat Bădălău. "E prematur să ne pronunţăm, sigur că aşteptăm şi noi să vedem cum se derulează ancheta şi după aceea vom decide ceea ce sigur, va trebui să decidem. Nu facem niciun fel de rabat în niciun caz".

Sârbu a fost întrebat în ce măsură este afectat PSD de scandalul în care este implicat senatorul Niculae Bădălău. "Sunt lucruri care vin fără voia PSD, fără voia noastră. Nu ştiu cât e de implicat, cât e de vinovat. Am ajuns să suspicionăm orice dosar care se face, care poate chiar e un dosar adevărat, dar datorită faptului că se fac foarte multe politice nu mai ştim nici noi ce să credem. Sunt luaţi oameni, când de la PSD, când de la PNL, vom vedea sigur dacă sunt argumente, dacă sunt dovezi, se aplică formula pe care o cunoaşteţi", a spus liderul senatorilor PSD.

El a fost întrebat dacă se referă la excluderea din partid. "Probabil, sunt etapele care urmează", a replicat Sârbu.

Liderul senatorilor PSD a mai fost întrebat ce se va întâmpla în situaţia în care se va solicita reţinerea lui Bădălău, iar Senatul va trebui să dea un vot în această chestiune. "Abia atunci o să vedem despre ce este vorba, vedem ce acuzaţii i se aduc, cât sunt de fondate. Aţi văzut că noi am mai avut cazuri de genul ăsta, şi până la urmă nu s-a dat avizul necesar pentru începerea urmăririi penale. Atunci Comisia Juridică se va pronunţa şi după aia plenul, dar plenul, aveţi mare experienţă şi ştiţi bine, se pronunţă în funcţie de ceea ce ne spun colegii noştri de la comisia de specialitate", a mai spus Sârbu.

Dragnea: "Îl cunosc pe Bădălău, îl ştiu un om serios"

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri că îl cunoaşte pe senatorul PSD Niculae Bădălău de ani de zile şi îl ştie ca pe un om foarte serios.

Întrebat dacă a avut informaţii legate de acţiunea procurorilor, Dragnea a răspuns: "Nu am avut. Azi am văzut ştirea. Sper din toată inima să nu fie implicat sau să fie informaţii eronate. Nu am ştiut, sper să nu fie. Îl cunosc pe Bădălău de ani de zile şi îl ştiu un om foarte serios".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. PSD,ca si celelalte partide, are o mare pasiune pentru impostorii imbogatiti,considerandu-i oameni de actiune.

    Chiar daca au mai furat,sunt considerati oameni seriosi,atata timp cat cotizeaza serios si constiincios. 

    1. Totul e normal ! La Bacau ,la AJFP sa-i vedeti pe spagarii Muntean Mircea, Stupu Paul, cu sefii de servicii si inspectorii subordonati !!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb