UPDATE / DREPTUL LA REPLICĂ MONSANTO Monsanto, pe lista de clienţi ai armatei private Blackwater

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 23 iulie 2013

Monsanto, pe lista de clienţi ai armatei private Blackwater

Update 15:20 Monsanto: "Noi nu am angajat oameni care să se infiltreze în grupuri activiste"

Compania Monsanto a precizat, astăzi, că nu a angajat firma Blackwater şi nici nu a aprobat implicarea acestei firme în nici un grup, "aşa cum se mentionează în unele articole din presa internaţională", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

"În anii 2008, 2009 sau 2010, o firmă numită Total Intelligence Solutions (TIS) a furnizat, pentru echipa de securitate a companiei Monsanto, rapoarte cu privire la activităţile sau grupurile care ar putea prezenta un risc pentru companie, pentru angajaţi sau pentru activitatea pe care o desfăşurăm. Siguranţa angajaţilor noştri este cea mai importantă prioritate, iar pentru noi comunitatea unde ne desfăşurăm activitatea este de asemenea importantă. Toate informaţiile oferite de TIS au fost dezvoltate prin monitorizarea rapoartelor locale de presă şi alte informaţii publice disponibile", menţionează compania.

Monsanto adăugă că, înainte de a stabili contractul cu TIS, a făcut o cercetare preliminară cu privire la activitatea acestei societăţi. Dupa această cercetare, Monsanto a fost înştiinţată că TIS este o entitate complet separată de Blackwater. "Noi nu am angajat oameni care să se infiltreze în grupuri activiste, iar noi nu acceptăm un astfel de comportament", precizează Monsanto în comunicat.

-----

Blackwater - activităţi clandestine pentru Chevron, Walt Disney Company, Royal Caribbean Cruise Lines, Deutsche Bank sau Barclays

Monsanto, cel mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic, apare pe lista de clienţi ai armatei private Blackwater, care în perioada 2008 - 2009 a oferit "servicii de consultanţă" pentru compania americană.

Potrivit unui raport din presa internaţională, Blackwater, prin subsidiara Total Intelligence, şi-a oferit serviciile către Monsanto în vederea furnizării de informaţii despre organizaţiile care militau împotriva companiei, prin infiltrarea unor agenţi în grupurile de activişti.

Relaţia dintre cele două companii a luat naştere în 2008 atunci când preşedintele Total Intelligence, Cofer Black, fost ofiţer CIA, s-a întâlnit la Zurich cu Kevin Wilson, directorul de securitate pe probleme globale al companiei Monsanto.

Fostul ofiţer CIA i-a informat pe directorii Blackwater că în cadrul întâlnirii cu reprezentantul Monsanto a abordat modul în care agenţi ai armatei private s-ar putea alătura grupurilor de activişti împotriva produselor modificate genetic, pentru a obţine informaţii.

Cofer Black a mai precizat că plăţile iniţiale către Total Intelligence ar proveni din "bugetul generos de protecţie al Monsanto", potrivit surselor din presă.

Ulterior, Monsanto a negat posibilitatea infiltrării de agenţi în grupurile de activişti, declarând că "nu a existat o astfel de discuţie."

Totodată, reprezentantul Monsanto a susţinut că agenţii Blackwater au furnizat companiei doar "rapoarte despre activităţi ale grupurilor sau indivizilor care ar prezenta risc pentru personalul companiei sau pentru operaţiunile companiei din toată lumea"

Potrivit unui raport citat de presa internaţională, Blackwater a desfăşurat activităţi clandestine pentru companii precum Monsanto, Chevron, Walt Disney Company, Royal Caribbean Cruise Lines şi entităţi bancare precum Deutsche Bank şi Barclays.

Serviciile companiei Blackwater pentru corporaţii şi agenţiile guvernamentale au fost contractate cu ajutorul a două companii deţinute de fondatorul şi proprietarul Blackwater, Erik Prince: Total Intelligence Solutions şi Terrorism Research Center (TRC).

Prince este înregistrat ca fiind preşedintele ambelor companii în documentele interne, mai arată raportul citat.

Printre beneficiarii guvernamentali ai serviciilor de informaţii şi instruire în domeniul contraterorismului oferite de companiile lui Prince se numără Regatul Iordaniei, poliţia militară a Canadei şi a Olandei, mai multe baze militare americane, inclusiv Fort Bragg, reşedinţa unităţii de elită Joint Special Operations Command (JSOC) şi Fort Huachuca, unde sunt instruiţi anchetatori militari, conform documentelor.

Mai mult, Blackwater a fost în serviciul Agenţiei de Informaţii de Apărare şi Agenţiei de Apărare pentru Reducerea Ameninţărilor ale Statelor Unite ale Americii, precum şi al Centrului de Comandă European al Statelor Unite.

Publicaţia americană New York Times a arătat că Blackwater a "creat o reţea de mai mult de 30 de companii sau subsidiare parţiale pentru a obţine milioane de dolari prin intermediul contractelor guvernamentale americane, după ce compania de securitate a trecut printr-un val intens de critici pe motiv de comportament iraţional în Irak".

Fondatorul Blackwater a vândut compania, anul trecut, după scandalurile în care a fost implicată în războiul din Irak, unde au ucis mai mult ce 14 civili în piaţa Nisour, din Bagdad, în 2007.

Erik Prince relata pentru presa de profil, după vânzarea companiei, că se va muta la Abu Dhabi "pentru a fi aproape de de posibile oportunităţi de-a lungul întregului Orient Mijlociu şi pentru logistica extraordinară", adăugând faptul că "Abu Dhabi are un climat propice afacerilor, cu taxe scăzute, tinzând către zero, comerţul este liber şi nu există avocaţi care şi-au pierdut controlul sau sindicate, un climat pro-afaceri şi oportunitate".

Total Intelligence, informaţii pentru Deutsche Bank

Total Intelligence şi TRC au furnizat de asemenea rapoarte informaţionale despre China unor reprezentanţi ai Deutsche Bank, potrivit surselor din presă.

TRC a desfăşurat de asemenea şi verificări în ceea ce îi priveşte pe oamenii de afaceri libieni şi saudiţi pentru corporaţia bancară Barclays, care ar fi cerut să se execute verificări asupra unor directori de top de la Saudi Binladin Group (SBG) şi posibilele lor "asocieri sau legături cu familia regală şi legăturile cu Osama bin Laden".

În conformitate cu datele obţinute de presa internaţională, forţele militare canadiene au plătit companiei Blackwater mai mult de 1,6 milioane de dolari pentru a obţine informaţii cu privire la diverse misiuni din Afganistan.

În prezent, industria serviciile militare private este în creştere, existând numeroase companii de specialitate care sunt angajate de anumite state sau organisme internaţionale pentru a oferi protecţie sau asistenţă militară în zone de risc.

Defion Internacional, operaţiuni în războiul din Irak

Firma peruană Defion Internacional se află pe locul doi în topul companiilor de securitate privată din lume, după Blackwater. Compania antrenează personal din America Latină, pentru misiuni din lumea întreagă.

Sediul central se află în Peru, însă are birouri deschise şi la Dubai, în Irak, Filipine sau Sri Lanka. Principalele sale contracte au fost cu Triple Canopy. Inc, o altă armată de securitate privată, şi cu Departamentul de Stat al SUA, în războiul din Irak din 2003.

Aegis Defense Services, operaţiuni pentru războiul din Irak şi asistenţă pentru companiile petroliere

Aegis Defense Services este o companie britanică, fondată în 2002. Compania a fost implicată într-un incident, în 2005, când angajaţi ai săi au fost filmaţi în timp ce trăgeau asupra unor civili irakieni. Această armată privată de securitate şi-a oferit serviciile pentru americani, dar şi pentru ONU şi diverse companii petroliere.

În prezent, cel puţin 5.000 de oameni fac parte din Aegis Defense Services, iar profiturile sale se ridică la câteva sute de milioane de dolari.

Triple Canopy şi G4S Secure Solutions - operaţiuni în războiul din Irak

Triple Canopy este una din cele mai mari firme private de securitate, după profit, fiind formată din veterani ai Forţelor Speciale ale Armatei SUA şi din membri ai Delta Force.

Potrivit unui raport recent apărut în presă, compania a primit, în urma contractelor din Irak, aproximativ 90 de milioane de dolari. Din contractele cu Uganda şi Peru, compania a câştigat aproximativ două miliarde de dolari. Compania are doar 5.000 de angajaţi.

G4S Secure Solutions, operaţiuni în Afaganistan, prezentă în 125 de state

Compania anglo-saxonă, listată la bursa din Londra, se menţine în topul celor mai puternice cinci armate, fiind cel de-al treilea angajator din sectorul privat, la nivel mondial, după Walmart şi Foxcon, având circa 625.000 de angajaţi.

G4S Secure Solutions este prezentă în 125 de state, derulând diverse operaţiuni pe teatrele de luptă precum cel din Afganistan sau Mali.

Compania a fost acuzată, recent, că ar fi avut legături cu traficanţii de droguri din Afganistan.

ERINYS, opraţiuni în Irak

Erinys, companie britanică cu cartiere generale în Dubai şi Emiratele Arabe Unite, a avut contracte extrem de avantajoase pe teatrele de operaţiuni din Irak.

Cea mai mare misiune din ultimii ani a necesitat 16.000 de oameni, pentru paza a 282 de locaţii în Irak, unde au protejat conducte petroliere cheie şi alte active energetice.

Erinys a obţinut, recent, două contracte în Republica Congo pentru servicii de securitate a unor importante proiecte de extragere de minereu de fier, petrol şi gaze.

Asia Security Group, operaţiuni în Afganistan

Controlată anterior de Hashmat Karzai, unul din verii preşedintelui afgan Hamid Karzai, Asia Security Group derulează, mai cu seamă, operaţiuni în Irak.

Asia Security are o serie de contracte de câteva milioane de dolari de la armata SUA şi se spune că a protejat convoaie de aprovizionare în sudul Afganistanului.

DynCorp, operaţiuni în Irak

Compania americană este una dintre cele opt firme private de servicii militare alese de Statele Unite să rămână în Irak după retragerea trupelor. DynCorp are venituri anuale de circa 3,4 miliarde de dolari, este activă şi în Africa, Europa de Est şi America Latină, cu un personal de peste 10.000 de oameni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb