UPDATE Fostul preşedinte Morsi, în arest preventiv pentru legături cu mişcarea Hamas

Internaţional / 27 iulie 2013

Fostul preşedinte Morsi, în arest preventiv pentru legături cu mişcarea Hamas

Update 17:00

Ministrul egiptean de Interne, Mohamed Ibrahim, a declarat, astăzi, că va elibera "foarte curând" cele două zone ocupate de aproape o lună de susţinătorii preşedintelui islamist demis, Mohamed Morsi, la Cairo.

Ibrahim a afirmat că forţele de ordine vor acţiona "în cadrul legii" şi că vor încerca să înregistreze "cât mai puţine pierderi posibile", arată sursele de presă.

Update 16:52

Aproximativ 120 de morţi şi aproape 4.500 de răniţi s-au înregistrat în confruntările care au avut loc noaptea trecută, între manifestanţi şi poliţie în Piaţa Rabia al-Adawiya, din Cairo.

Mişcarea islamistă a calificat drept "masacru" evenimentele din Piaţa Rabia al-Adawiya, loc de adunare permanentă pentru partizanii preşedintelui egiptean demis, Mohamed Morsi, informează sursele de presă.

Update 10:31

Proteste violente au avut loc, noaptea trecută, la Cairo, între taberele pro şi anti-Morsi. Cel puţin 100 de oameni au murit şi alţi 1.000 au fost răniţi.

...

Preşedintele destituit al Egiptului, Mohammed Morsi, a fost arestat pentru 15 zile în cadrul anchetei privind legăturile acestuia cu mişcarea palestiniană Hamas, potrivit surselor din presa internaţională.

Fostul lider egiptean va fi interogat în cazul atacurilor Hamas asupra secţiilor de poliţie şi evadărilor de deţinuţi din închisori de la începutul anului 2011.

Aceste acuzaţii "sună ca o răzbunare a vechiului regim, care anunţă că revine la putere", a declarat Gehad el-Haddad, un purtător de cuvânt al Fraţilor Musulmani, citat de surse din presa internaţională.

După înlăturarea de la putere pe 3 iulie, Mohammed Morsi a fost plasat în arest la domiciliu. Împotriva sa au fost formulate mai multe capete de acuzare, printre care şi de trădare.

Ordinul de arest survine doar cu câteva ore înainte de desfăşurarea unor manifestaţii pro şi contra Morsi, la care au participat milioane de egipteni, după rugăciunea tradiţională de vineri.

Tribunalul din Egipt a decis pe 23 iunie că Hamas, din care provin Fraţii Musulmani, şi Hezbollah, mişcare şiită libaneză, sunt implicate în evadarea prizonierilor, inclusiv a lui Mohamed Morsi, în timpul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011.

Anterior, Morsi a dat asigurări că el şi alţi 33 de membri ai confreriei islamiste încarceraţi nu au evadat, ci "localnicii (le-au) deschis porţile" închisorii.

Surse din domeniul securităţii au afirmat că mii de prizonieri i-au atacat pe gardienii de la închisoarea Wadi Natroun şi s-au dispersat în oraşele şi satele din apropiere.

Liderul Hamas în Gaza, Ismaïl Haniyeh, a îndemnat pe 5 iulie la păstrarea speranţei oferite de revoluţiile arabe, fără a critica în mod explicit destituirea lui Morsi de către armată.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb