UPDATE Franklin Templeton nu consideră că decizia Tribunalului are impact asupra FP

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 decembrie 2011

Mark Mobius

Mark Mobius

UPDATE: Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucureşti ("FTIML Bucureşti"), în calitate de administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondul Proprietatea, a informat, potrivit unui raport remis BVB, acţionarii şi investitorii de publicarea pe pagina oficială de internet a Tribunalului Bucureşti a următoarelor decizii în legătură cu dosarul nr. 47039/3/2010 între Ioana SFÎRĂIALĂ în calitate de reclamant şi Fondul Proprietatea în calitate de pârât:

Tribunalul Bucureşti a admis în parte cererea reclamantei de anulare a Hotărârilor Adunării Generale Extraordinare ale Acţionarilor nr. 1,2,8 şi 9 din data de 06.09.2010 şi

Tribunalul Bucureşti a respins cererea privind anularea Hotărârii nr. 3/06.09.2010 a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

Raportul menţionează că cererea reprezintă un argument tehnic cu privire la formalităţile administrative necesare pentru convocarea Adunării Generale a Acţionarilor din data de 6 septembrie de către administratorii anteriori ai Fondului. Având în vedere hotărârile separate aprobate în cele mai recente adunări ale acţionarilor, Administratorul Fondului nu consideră decizia Tribunalului ca având impact material asupra Fondului.

Administratorul Fondului nu a primit deocamdată niciun document oficial din partea Tribunalului Bucureşti în legătură cu decizia Tribunalului în acest dosar; odată ce acesta va fi disponibil, Administratorul Fondului va lua în considerare măsurile legale suplimentare adecvate şi va informa acţionarii în acest sens.

-----------------------------------------------------------------

Decizia poate fi atacată

Administratorul trage ponoasele conducerii lui Ionuţ Popescu, care, paradoxal, revine în fruntea FP

Decizia acţionarilor prin care "Franklin Templeton" a fost numit administrator la "Fondul Proprietatea" a fost anulată de instanţă, ieri, potrivit unor surse din magistratură. Hotărârea Tribunalului este definitivă şi executorie, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

"Prin hotărârea pronunţată în data de 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a admis în parte cererea formulată de reclamanta Ioana Sfârâială, de constatare a nulităţii absolute a hotărâ-rii 1 din 6 septembrie 2010 a Adunării Generale Extraordinare ale Acţionarilor (AGEA) a Fondului Proprietatea, prin care au fost schimbate actele constitutive şi a fost ales ca administrator unic Franklin Templeton Investment Management Limited Londra - Sucursala din România, împreună cu noua conducere a Fondului", au declarat, ieri, sursele citate de Mediafax.

Tocmai ca să contracareze valul de contestaţii survenite după AGA din 6 septembrie, Franklin Templeton a convocat din nou acţionarii pe 29 noiembrie 2010 pentru ca Actul Constitutiv al Fondului să fie aprobat, pentru a doua oară, ceea ce s-a şi întâmplat la data respectivă.

"Templeton" nu a luat în calcul, însă, exact situaţia petrecută ieri, omisiune ce ar putea să îi fie fatală. Odată anulată decizia din 6 septembrie 2010, inclusiv numirea FT drept administrator FP, retroactiv, americanii au rămas fără dreptul să convoace AGA pe 29 noiembrie 2010.

"Şi această a doua AGA (n.r. din 29 noiembrie 2010) este anulabilă", ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, adăugând: "Potrivit principiilor de drept, dacă se desfiinţează un act anterior, cele subsecvente se desfiinţează".

Convocarea AGA din 29 noiembrie este nulă pentru că, retroactiv, Franklin Templeton nu avea nicio calitate la data respectivă, ne-a explicat avocatul citat.

Potrivit domniei sale, de drept, trebuie anulate toate deciziile ce au urmat datei de 6 septembrie. "Dacă decizia AGA din 6 septembrie este anulată, trebuie să se ia totul de la zero", ne-a spus Gheorghe Piperea.

Franklin Templeton a anunţat ieri, la ora 16.00, că va emite un comunicat după închiderea şedinţei de tranzacţionare (16.45), însă acesta nu a fost primit, până la închiderea ediţiei (18.30).

Sursele citate de agenţia de presă susţin că, practic, din data de 21 decembrie 2011, Fondul Proprietatea revine la vechiul statut, iar adminis-trator al societăţii este din nou Ionuţ Popescu.

Imediat după AGA din 6 septembrie, au fost demarate mai multe acţiuni în instanţă.

Primul proces a fost intentat de către avocata Ioana Sfârâială, faimoasă pentru implicarea ei în demersul prin care Societatea Feroviară de Turism a pierdut hotelul "Astoria".

Ioana Sfârâială a solicitat anularea hotărârilor luate în AGA pentru că proiectul de modificare a Actului Constitutiv al Fondului nu ar fi fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de Adunarea Generală.

Sfârâială a mai susţinut şi că numirea "Franklin Templeton Invest-ment Management" administrator la Fondul Proprietatea este nulă, întrucât era condiţionată de modificarea actului constitutiv al Fondului.

În cadrul AGA din 6 septembrie 2010, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat şi listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti şi pe alte pieţe internaţionale, precum şi răscumpărarea unui pachet de cel mult 10% din titlurile FP.

Hotărârea privind listarea a fost contestată de Sfîrăială, însă tribunalul a respins acţiunea avocatei.

Mircea Ursache: Act de normalitate

Mircea Ursache, fost preşedinte al Fondului Proprietatea, ne-a declarat că decizia de ieri a instanţei este un act de normalitate, pentru simplul fapt că prevederile din legea societăţilor comerciale (31/1990) cu privire la convocarea AGA au fost încălcate. "Problema cea mai mare nu este asta, ci ce se va întâmpla începând de mâine (n.r. astăzi)", ne-a declarat Mircea Ursache, adăugând: "În numai o oră, acţiunile FP au pierdut aproximativ 3%. Rolul decisiv revinde Consiliului de Supraveghere".

Domnia sa ne-a mai spus că situaţia creată nu este, în niciun caz, vina "Franklin Templeton", ci a celor care au organizat AGA din 6 septembrie, şi anume, conducerea executivă a Fondului Proprietatea de atunci (Ionuţ Popescu, Cristi Buşu şi Valeria Nistor). "Este vorba de o răspundere nu numai formală, ci şi materială", a adăugat Mircea Ursache. În opinia sa, o anumită răspundere revine şi Consiliului de Supraveghere.

Victor Cionga: "Franklin Templeton" este necesar Fondului Proprietatea

"Franklin Templeton este necesar Fondului Proprietatea", ne-a declarat, ieri, Victor Cionga, managing partner al AZ Capital Advisors.

"Este ca şi cum Alex Ferguson (n.r. antrenorul echipei Manchester United) ar veni să antreneze Poli Timişoara", a explicat domnia sa.

Victor Cionga spune că a susţinut, în calitate de acţionar, instalarea Frank-lin Templeton ca administrator la Fondul Proprietatea: "Selectarea unui manager ca Templeton şi apoi listarea fondului (proces de listare lansat de echipa de management condusă de Ionuţ Popescu) au "pus pe hartă" piaţa de capital din România. Cred că a fost un mare pas înainte să avem pentru un fond românesc un manager profesionist cu o experienţă globală şi o reputaţie excelentă, astfel încât eu nu pot decât să regret această decizie a instanţei atât ca acţionar, cât şi ca persoană interesată de dezvoltarea pieţei de capital". Domnia sa a întărit: "Ca să fiu bine înţeles, prin afirmaţia anterioară nu implic deloc cum că această decizie nu a fost una corectă din punct de vedere juridic; nu se poate construi nimic solid fără respectarea prevederilor legale".

Potrivit domnului Cionga, dacă s-a făcut o greşeală pe baza căreia s-a luat de către instanţă decizia de ieri, acea eroare nu trebuie atribuită lui Franklin Templeton, ci colectivului din echipa de management anterior care s-a ocupat de convocarea AGA din 6 septembrie.

Acţiunile FP, în scădere

Scăderea preţului acţiunilor "Fondul Proprietatea" s-a accelerat, ieri, de la 0,8% la aproximativ 2,6%, după ora 15.00.

Totuşi, în ultimele minute, corecţia acestor titluri a încetinit la 1,5%.

La finalul şedinţei, acţiunile FP erau cotate la 0,426 lei, preţ cu 1,5% sub închiderea de miercuri. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 13 milioane lei.

Prin decizia 1 a AGA din 6 septembrie 2010 de la Fondul Proprietatea, acţionarii au aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere şi Directorat la societate de administrare a investiţiilor.

Surse: Guvenul vrea să ia din nou 90% din profitul companiilor de stat

Guvernul intenţionează să oblige din nou companiile şi regiile de stat să verse la buget echivalentul a 90% din profit, conform sistemului aplicat anul trecut, dar a amânat o decizie din cauza opoziţiei unora dintre miniştri, care au susţinut că aceste societăţi trebuie lăsate să se dezvolte.

Discuţia a avut loc în şedinţa de joi a Guvernului, premierul Emil Boc arătând că nu este normal ca aceste companii de stat şi regii autonome să păstreze fonduri importante în depozite bancare în timp ce Guvernul este obligat să se împrumută pentru a finanţa deficitul, au relatat surse participante la discuţii, citate de Mediafax.

"Unii dintre miniştri au vociferat şi s-au opus acestei decizii, arătând că societăţile de stat ar trebuie lăsate să beneficieze de aceste fonduri pentru a se dezvolta şi să li se ia din profit doar 50%, cât prevede legislaţia în vigoare. Discuţia a fost amânată pentru zilele următoare, premierul spunând că poate le mai lasă < un 5% >, respectiv să li se ia 85% din profit", au arătat sursele.

Potrivit acestora, Romgaz şi Transgaz au sume importante plasate în depozite bancare.

Pentru anul trecut, Guvernul a decis că firmele de stat şi regiile autonome vor fi obligate să verse la bugetul de stat echivalentul a 90% din profit, aproape dublu comparativ cu limita maximă prevăzută de lege.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Afirmatiile lui Ursache nu fac altceva decat sa intareasca banuielile multor detinatori de actiuni la FP, adica avevaratii detinatori si nu detinatori ca aceasta casa de avocatura, prin santaj, prin inselatorie, adica ca Ursache are o contributie la aceasta contestare a lui Franklin Templeton ca administrator al FP. Cu siguranta ca Ursache a fost deranjat si de dezvaluirile facute de Franklin Templeton privind companiile din energie. Desi nu este o hotarire definitiva, urmand cererea FT la curtea de apel, raul a fost facut, oamenii au vandut in disperare pe ultima suta de metri la un pret cu mult sub cel din ziua precedenta. RUSINE Ursache, RUSINE criminalilor casa de avocatura Sfarlea

    1. Ursache o fi avand alte bube, dar in acest caz nu a avut treaba. Plus ca el era de mult deja plecat din FP.

      VICTOR CIONGA sa nu se mai dea filozof ca e un broker care a supt de pe FP la maxim pe spatele fostilor proprietari. 

      cititi-le bilantul propriului grup si veti intelege cine a iesit cel mai bine din acest contract. In primul rand ei si brokerii casei Wood. Apoi marii investitori străini, care au avut ocazia să cumpere cele mai valoroase active din România (pachete de 20% din Petrom şi Hidroelectrica, 15% din Romgaz) la preţuri de chilipir. Colateral, topirea participatiei statului la FP de doua ori mai rapid datorita acestui discount brutal, a injumatatit resursele de despagubiri. Astfel, dacă pentru foştii proprietari care au primit acţiuni FP ca despăgubire, listarea a fost un eşec din cauza scăderii preţului acţiunilor, pentru marii investitori străini şi brokerii acestora a fost o mare oportunitate.

      Statul roman a pierdut brutal, ca s-au topit active de peste 3 miliarde euro care, in loc sa fie consumate ptr despagubirea proprietarilor, sumele au ajuns in conturile samsarilor de dosare Ca petenti autentici au fost doar cateva mii. La ANRP mai sunt aproape 100 de mii de dosare.Cine raspunde ptr acest jaf orchestrat de o haita cu tentacule in Min Fin, piata de capital, cu complici in institutiile acesteia de control precum CNVM, Depozitar, etc. Am gresit undeva? 

    E plina piata de manageri de varf dornici sa preia FP. Mare lucru oricum n-au facut Franklin, doar sa-si caute scuze ptr esecuri la altii. Dar cu gaura provocata de Gregsi Mobius prin achizitiile din cashul FP al pachetelor bancare austriece cum ramane? E de 70 mil euro !

    1. Achizitia a fost o eroare. Nici managerii de fonduri nu sunt supraoameni. Dar ce zici ca fiecare SIF a achizitionat cate un pachet de banca austriaca la 70 mil euro fiecare ?

      Cam mare riscul comparativ cu FP. Ar trebui sa vedem si sa apreciem lucrurile pozitive aduse de FT. Am vazut multi manageri de fonduri pierzandu-si banii proprii. Ai mintea mai limpede privind din exterior sistemul. E adevarat ca daca il poti privi si din "interior " ai raspuns aproape la toate intrebarile.  

      Numeste 5 din cei zece ca sa ii contactam.

      Poate or fi mai buni si e pacat sa stam la carma cu FT.  

      Black Rock,, Credit Suisse, Deutsche Bank, ING, lista e lunga. ia doar finalistii licitatiei din 2010 conduse de Iiru

    Avocata asta crede ca a inventat gaura la covrig. Am fost la AGA si sau sesizat eroare in sala mai toti oamenii avizati. Era logic ca instanta ii va da dreptate dar are vreun prejudiciu doamna avocata sau urmareste foloase in detrimentul celorlalti actionari. Greseala nu putea fi indreptata legal decat printr-o noua AGA care si a avut loc. Sa-si dea demisia I. popescu si avocatii care sau ucupat de acea AGA. Doamna avocata sa se astepte si la procese pentru despagubiri din partea celorlalti actionari pentru prejudiciu creat. Au mai sustinut-o si alti actionari sau a fost o vendeta sustinuta de baieti destepti. CNVM analiza-ti seleri din ultima saptamana. Oricum jocurile sunt facute iar FT poate pune o proptea in piata pentru vanzatori. Stiu... "Sa se faca dreptate chiar de ar fi sa piara lumea " dar la actiunile detinute parca e mai mare nedreptatea !

    1. cei mici au fost constant prejudiciiati, doar ca ei nu realizeaza asta, fiind prea novici in domeniu

      Nu cred ca ai dreptate ! E normal ca a facut jocul actionarilor mari dar pe langa ei vor castiga si cei mici si novici. Eu cred ca anul 2012 va fi anul FP. Cei mici si novici daca vor sa castige sa se ia dupa cei mari si initiati. Ai vazut aseara la MC comentariiile?

      devreme ce este o sentinta data de instanta, nu poti cere daune ptr prejudicii i. Mai ales cand sunt inventate

      E un pic diversiune, dar face parte din regulile jocului.Poate are doamna avocata idei la care noi nu ne-am gandit. Dar ce diversiune e titlul "FP in aer", Rosia Montana o mana cereasca, Petrom contribuie la buget cu 10 MLD etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb