Actualizare 15:41 Dragnea spune că se va discuta în Coaliţie despre solicitarea DNA privind încuviinţarea urmăririi penale în cazul ministrului Viorel Ilie
Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că se va discuta în Coaliţie subiectul legat de solicitarea DNA privind încuviinţarea urmăririi penale în cazul ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, la rândul său premierul Mihai Tudose spunând că va fi luată o decizie în acest sens. Ambii le-au spus jurnaliştilor că nu ştiau despre acest lucru pentru că au fost în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.
Mihai Tudose şi Liviu Dragnea au fost întrebaţi, astăzi, la Neptun, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, ce măsură se va lua în cazul ministrului Viorel Ilie, pentru care DNA a cerut încuviinţarea urmăririi penale, cei doi spunând că nu aflaseră despre acest subiect deoarece fuseseră în şedinţă, aflând de la presă de spre decizia procurorilor anticorupţie, transmite News.ro.
Premierul Mihai Tudose a spus: "Aflu de la dumneavoastră acum. Să vedem şi noi pentru ce a solicitat, cum s-a întâmplat. O să luăm o decizie".
El a fost completat de către Liviu Dragnea, care a spus: " Vom discuta în coaliţie subiectul ăsta cât de curând".
------
Actualizare 15:17 ALDE, despre Viorel Ilie: "Nu ne vom pronunţa cu privire la demersul DNA până când procedura parlamentară nu va fi încheiată"
ALDE, formaţiunea din care face parte Viorel Ilie, precizează că nu se va pronunţa cu privire la demersul DNA în privinţa ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, până când procedura parlamentară nu va fi încheiată.
ALDE precizează într-un comunicat trimis Redacţiei: "Am aflat despre solicitarea DNA de urmărire penala a ministrului Viorel Ilie prin intermediul mass-mediei. Sesizarea DNA va trebui să parcurgă mai întâi procedura parlamentară prevazută în regulamentele interne ale Legislativului. În acest sens, nu ne vom pronunţa cu privire la demersul DNA până când procedura parlamentară nu va fi încheiată, iar Comisia Juridică nu îşi va exprima punctul de vedere. În funcţie de avizul primit de la Comisia Juridică, ALDE îşi va exprima punctul de vedere".
-------
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a cerut astăzi sesizarea Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul (MRP), pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul DNA.
Totodată, au fost trimişi în judecată şi Felicia-Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Maria Alexandrescu, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs şi Mihai-Cornel Zaharia, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs, toţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
În document se arată: "Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale şi faţă de Ilie Viorel are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant. Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017. În acest context, în perioada 20 - 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, cu intenţie, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, suspecţii Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziţia directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare aferente probei scrise, ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă. În aceeaşi zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaţilor agreaţi subiectele şi rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit ca ei, potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi. Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora".
Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul DNA, precum şi volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală, conform sursei citate.