• Update 15:31 Fostul preşedinte ASF, Daniel Tudor, urmărit penal de DNA
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală faţă de Daniel - George Tudor, funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F, fost preşedinte, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.
DNA arată că, în perioada martie - aprilie 2013, Daniel - George Tudor, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii A.S.F care evidenţia deficienţe grave la societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro şi suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficienţelor.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada mai - iunie 2013, Ilie Carabulea, Marian Mîrzac, Radu Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
"Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activităţii societăţii de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave", se mai arată în comunicat.
Conform DNA, gruparea infracţională sus menţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi Tudor Daniel - George, funcţionari cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F.
----
• Update 10:34 Ina Crudu, Carpatica Asig: "Vom oferi tot sprijinul autorităţilor"
Carpatica Asig a precizat, astăzi, că procedurile de cercetare demarate de autorităţi nu influenţează activitatea companiei, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Evaluarea profesionalismului companiei se face prin prisma rezultatelor obţinute în activitatea desfăşurată şi în serviciile acordate asiguraţilor, care continuă să reprezinte o prioritate pentru noi. În ceea ce priveşte ancheta în derulare, vom oferi tot sprijinul autorităţilor pentru a avea datele necesare stabilirii unor concluzii concrete", a afirmat Ina Crudu, director general al companiei.
"Până la stabilirea rezultatelor acestor cercetări, considerăm că informaţiile vehiculate în presă prejudiciază într-un mod nejustificat activitatea companiei", se mai arată în comunicat.
----
• Update 07:50 Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea, reţinuţi
Omul de afaceri Ilie Carabulea (care controlează grupul Carpatica), Marian Mîrzac (fostul director general al Carpatica Asig), şi Radu Mustăţea (membru în consiliul de administraţie al acestei companii) au fost reţinuţi, ieri seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care vor propune arestarea lor, transmit surse din presă.
Reţinerile au fost dispuse după audierile de ieri de la sediul central al DNA. Cei trei vor fi prezentanţi astăzi Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
---
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pare că doreşte să se substituie Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi să elimine neregulile care există în piaţa asigurărilor din ţara noastră.
Instituţia a început, ieri, verificări într-un caz în care sunt implicaţi, printre alţii, Laura Elena Chiţoiu, soţia ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, şi director al Direcţiei de Avizări din cadrul ASF, şi omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Carpatica Asig.
Pe lângă Laura Chiţoiu, DNA a început urmărirea penală şi pentru Marian Mîrzac, fost director general al Carpatica Asig, în prezent membru în Consiliul ASF, Radu Mustăţea, membru în Consiliul de Administraţie al companiei de asigurări şi preşedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar în cadrul ASF. Soţia ministrului de finanţe este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Acest caz pare să fie doar vârful iceberg-ului problemelor din piaţa noastră de asigurări, potrivit lui Adrian Gurzău, membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor.
Domnia sa reclamă că domeniul este lipsit de transparenţă, iar şansele de redresare sunt mici, în condiţiile în care ASF nu elimină din piaţă companiile care nu îşi achită obligaţiile faţă de clienţi, ci le aplică amenzi de o valoare infimă, comparativ cu valoarea sumelor neonorate.
Potrivit unor surse din piaţă, demisia lui Daniel Tudor, fost vicepreşedinte ASF responsabil pentru zona de asigurări, ar fi survenit în urma demersului său să verifice activitatea Laurei Chiţoiu.
Marian Mîrzac ar fi intervenit, în iulie 2013, la soţia ministrului de finanţe, să o promoveze, "cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale", pe Ina Crudu în funcţia de director general al societăţii Carpatica Asig, potrivit procurorilor DNA.
"În intervalul 10-16.06.2013, Mârzac Marian a intervenit pe lângă Chiţoiu Laura Elena, director al Direcţiei Avizări din cadrul A.S.F., în vederea devansării interviului pentru ocuparea funcţiei de director general al SC Carpatica Asig SA de către numita Crudu Ina-Ana", conform documentelor procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Aceştia precizează că, deşi interviul era stabilit pentru 10 iulie 2013, în urma demersurilor Laurei Chiţoiu, acesta a fost devansat pentru 19 iunie 2013. Ca să se asigure că rezultatul interviului susţinut de Ina Crudu este favorabil, directorul ASF ar fi modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe Crudu nu îi vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al asiguratorului.
"În acest fel, Chiţoiu Laura Elena şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, asigurându-i numitei Crudu Ina-Ana un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorităţii de Supraveghere Financiare, instituţie care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare de către societăţile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilităţii pieţei de asigurări", arată DNA.
Marian Mîrzac şi o altă persoană, pe care procurorii nu o numesc, dar despre care afirmă deţine şi controlează o societate de asigurări, prin intermediul unor companii, au tergiversat şi influenţat, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, rezultatele unui control ASF la respectiva companie de asigurări, ca să nu reiasă deficienţe grave.
În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul Autorităţii, potrivit acestora.
"Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi", arată acuzaţiile.
Proprietarul firmei de asigurări la promovat şi susţinut pe Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASF, conform DNA.
Intermediar în relaţia cu fostul director general al Carpatica Asig a fost desemnat Radu Mustăţea.
Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a sustras, pe 1 august, un document transmis eronat de asigurator către ASF şi care releva încălcări grave ale normelor Autorităţii.
"Anterior, în perioada martie - aprilie 2013, un funcţionar cu atribuţii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (devenită ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii instituţiei care evidenţia deficienţe grave la societatea de asigurări, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro şi suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficienţelor", se mai arată în rechizitoriu.
Porcurorii DNA au efectuat, ieri, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, în cadrul dosarului, care vizează fapte de corupţie şi asimilate acestora, printre care asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.
Ilie Carabulea, care, deşi nu este menţionat în document, pare să fie proprietarul de firmă de asigurări la care se face referire, nu este la primul caz de dare de mită.
În aprilie 2012, domnia sa a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Omul de afaceri fost judecat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, pentru că, în septembrie 2010, i-a oferit lui Florin Apostu, la acea dată şef al Parchetului Judecătoriei Sibiu, suma de 4.000 lei, în schimbul sprijinului oferit în promovarea unui recurs în interesul legii.
Ilie Carabulea a fost eliberat condiţionat în octombrie 2012.
1. Felicitari d-le Gurzau!
(mesaj trimis de Romulus în data de 29.01.2014, 01:03)
Ati fost singurul deputat care s-a implicat cu adevarat in schimbarea sistemului de asigurari din Romania. Ar trebui sa sesizati DNA-ul cu privire la relatia oneroasa si ultra cunoscuta dintre Dan Radu Rusanu si Dan Adamescu, patronul firmei Astra Asigurari. Cat timp cei 2 interlopi vor fi in functii importante, piata de asigurari din Romania nu se va dezvolta, iar firme precum Axa Asigurari se vor retrage in continuare din acest mefiu anticoncurential si corupt patronat de puroiul ASF.
1.1. da, da (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de gogu în data de 29.01.2014, 08:59)
si marmota....
1.2. Urmeaza Anghelache (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ION în data de 29.01.2014, 19:10)
Pentru mizeriile avizate de CNVM la Fondul Proprietatea, preluarea acestuia de Eliot, modificari de statut in contradictie cu legea, manager fara mandat, plati fara justificare, reducerea comisioanelor platibile CNVM, etc. Astept cu interes DNA-ul si pe strada aceasta.
2. Astra Asigurari este o bomba!
(mesaj trimis de Alin Iulius Bucsa în data de 29.01.2014, 01:23)
Alin Iulius Bucsa este Presedintele de carton al firmei Astra Asigurari. El nu poate lua nici o decizie importanta in firma decat cu acordul patronului sau, Dan Adamescu.
Alin Iulius Bucsa are 3 sanctiuni date ( cu f mare greutate si in urma presiunii publice imense) de catre ASF.
Conform legii, persoanele care au 3 sanctiuni aplicate de catre ASF nu mai au voie sa ocupe nici o functie publica timp de cativa ani.
La Astra Asigurari nu se aplica legea!
Ghiciti de ce?
La Dan Radu Rusanu este capatul hidrei.
Oare DNA stie acest lucru?
3. Super!!!!
(mesaj trimis de sandu în data de 29.01.2014, 06:56)
era si timpul!!!!
4. Scoala de hoti
(mesaj trimis de Gina în data de 29.01.2014, 08:12)
Radu Mustatea, cel care este creierul afacerii Carpatica, a primit un buget din partea lui Carabulea pt a face din Carpatica o societate frumoasa, curata si cu o imagine buna, astfel incat sa scape de eticheta de " TEPARA" , asa cum pe buna dreptate a avut-o.Se dorea schimbarea acestei imagini pt ca societatea sa poata fi vanduta la un pret bun. Cine ar fi vrut o femeie cu SIDA?Schimbarea imaginii s-a intamplat in felul urmator:
1. A fost receptiv sa acopere orice scandal in care a mai fost implicata.
2. Si-a pus un om intr-o functie importanta in ASF.
3. A folosit informatiile interne din ASF.
4. Prin omul " plantat" strategic in ASF a inceput actiunea de mituire a mai multor functionari din ASF pt a nu efectua verificari reale ale firmei Carpatica, pt a falsifica documente care ar fi dus la controale amanuntite din partea ASF, a aranjat examene pt ca Ina Crudu sa poata obtine avizul ASF chiar daca femeia nu era pregatita, etc.
Acum ancheta este in desfasurare...
Stiti ce s-a omis sa se spuna?
Radu Mustatea si-a dobandit aceasta experienta in anii in care a fost presedinte al firmei Astra Asigurari ( pana acum 2 ani ).
Ce ziceti, firma Astra Asigurari a procedat/ procedeaza in continuare la fel ?
Sau se aplica principiul hotul neprins e negustor constit?
4.1. Pestele de la cap se impute ! (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Un prieten în data de 29.01.2014, 23:01)
Ha, Ha, HA ! Pe cine a gasit Carabulea sa spele imaginea societatii. Pe unul care este cunoscut in piata ca un ESCROC si un INCOMPETENT. Radu Mustatea, Ina Crudu si Marzac au facut echipa la ASTRA - societate care nici ea nu are o imagine tocmai buna, fiind de notorietate neregulile ce se petrec aici.
5. Lidia Iliescu Dir. Reclamatii ASF
(mesaj trimis de Lidia Iliescu în data de 29.01.2014, 08:44)
O alta persoana care a jucat un rol cheie in afacerea de coruptie/ falsificare de documente/dezinformare in care e implicat ASF este Lidia Iliescu sotia unui obscur parlamentar. Ea aranaja ca toate reclamatiile adresate de catre asigurati catre ASF sa fie "rezolvate" in favoarea firmei de asigurari pt ca firma de asigurari sa nu fie controlata de catre ASF in urma reclamatiilor primite. Ea a jucat un rol cheie si deosebit de important in aceasta schema. Daca ancheta DNA este pe bune, atunci si ea trebuie ridicata de catre DNA. Daca e o actiune la comanda, atunci va scapa.
6. ASF o copie chinezeasca nereusita a BNR
(mesaj trimis de Tony în data de 29.01.2014, 09:08)
Puteti face cumva o comparatie intre ASF si BNR? Eu nu pot sa vad asa ceva. ASF prin oamenii dubiosi numiti politic este un proiect esuat. ASF trebuie desfiintat, revenit la vechile institutii CSA etc iar functionarii actuali trebuie demisi pt ca s-au invatat prost: sa primeasca spagi grase si sa lucreze impotriva asiguratilor romani. Nu poti face reforma in institutie cu acelasi personal. Este ilogic. Desfintati ASF-ul, dovediti vinovatia functionarilor din ASF, bagati-i la puscarie si faceti o noua institutie CU OAMENI NOI!
7. ASF = CORUPTIE !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 29.01.2014, 09:55)
DNA sa dea drumul si la dosarele de la CNVM !
8. DNA- URSACHE -ASF-SIF1
(mesaj trimis de micul investitor în data de 29.01.2014, 09:56)
poate ar trebui intrebati si cei care acopera jafuld e la SIF1 de sanatate? vezi tranzactia deal de 6.27 din actiunile sif1 pe care domni d ela ASF inca o aprofundeaza si o aprofundeaza din luna septembrie 2013. masurile puteau si trebuiau luate in 24 de ore, dr cand esti complice cu penali e mai greu
8.1. ASF SIF1 (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Tudorica în data de 29.01.2014, 14:46)
Jaful de la SIF 1, care se petrece cu complicitatea ASF, nu trebuie uitat! Dealul de 6.27, SIF Imobiliare plc,älimentat cu banii SIF1, complet netransparent, incompatibilitatea crasa a administratorilor SIF1, cu toate operatiunile pe care le-au aprobat de cand .au fost numiti in aceasta functie.
9. Spovedanie
(mesaj trimis de Costi Omniasig Neamt în data de 29.01.2014, 09:58)
Sant stresat maxim si ma intreb cat ne mai tineti asa in tensiune. Am multe sa va spun. Am fost supus la multe abuzuri din partea superiorilor mei si as vrea sa imi descarc sufletul. Este adevarat ca la cat am fost mintit adevarurile mele au luat alta forma si nu mi-am mai dat seama ce fac. daca recunosc toate ce le-am facut .... scap mai usor ? Va astept....nu mai suport tensiunea !!!!
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Mariana în data de 29.01.2014, 10:06)
Crezi ca daca ne verifica astia salariile e posibil sa nu corespunda cu veniturile ? Sa vorbesti cu cei cu care ai aranjat "conventiile" sa nu spuna nimic. Daca vin verificarile sa nu apari prin tabelele lor la capitolul procentaj. Astia de la DNA nu cred in coincidente. Stai si tu ascuns cateva zile si te obisnuiesti cand vin sa te ascunda de tot.
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de un prieten în data de 29.01.2014, 14:12)
Eu pot sa te ajut Costi cu problema ta!
10. Hotia din ASF trebuie eliminata!
(mesaj trimis de Ileana Cosanzana în data de 29.01.2014, 10:11)
Domnilor procurori, verificati va rog cauzele pt care asa-zisele anchete facute de ASF la Astra au avut ca si rezultat amendarea simbolica a persoanelor din conducerea Astra. La nereguli atat de grave sa dai o singura amenda simbolica?
Nu cumva in spatele acestei decizii dubios de blande se ascunde de fapt, coruptia de mari proportii patronata de Dan Radu Rusanu?
11. Vine valul si in teritoriu ?
(mesaj trimis de Gupama Iasi în data de 29.01.2014, 10:21)
Toata treba asta e doar in capitala sau se fac cercetari si in provincie ? As vrea sa deschid un topic pentru noi cei care am mintit si am abuzat pagubitii. Sa vedem ce solutii gasim sa iesim din asta. Din cate am inteles de la colegii de la alte societati , este posibil sa ne intrebe Oficiul Concurentei de felul cum am impus reparatorilor preturi si piese dar cum am impus pagubitilor sa repare acolo unde ne-am facut si noi cate o conventie , ca sa mai avem un ban de mers in concedii. eu credeam ca ce ne spun sefii nostri e adevarat , dar se pare ca ne-au mintit si adevarurile o sa vina la suprafata. Ma simteam asa ciudat cand tot ne certam cu lumea...nu intelegeam ce au unii cu noi . se pare ca trebuie sa respectam norma 14 CSA. Chiar fac un apel la un coleg care a citi si are asa ceva poate ne da si noua sa o studiem.
12. Departamentul Piese Recuperate
(mesaj trimis de Petrisor în data de 29.01.2014, 11:30)
Ce facem cu piesele recuperate daca vin controalele ? Sper sa nu se mai sesizeze si Garda de Mediu ca atat ne-ar mai trebui. Ne-am luat cam multe pe cap ... sefii astia au vrut sa beleasca tot si acum s-au belit singuri. Oare se va descoperi si "circuitul pieselor in natura".In nebunia asta care este aici nu gasesc procesele verbale de primire a pieselor avariate si nici nu am pe cine sa intreb daca trebuie luate de printre birouri...ca ne cam impedicam de ele pe aici. Cineva zicea ca nu avem dreptul sa comercializam piese catre service-uri si cica nici nu avem voie sa le recuperam pt ca nu avem asta in obiectul de activitate. dar gasim noi o minciuna sa le bagam pe gat autoritatilor... ca la prostit polpulatia santem imbatabili...astia nu e tot oameni.
12.1. Petrisor salveaza-ma frate !!!! (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de Costi în data de 29.01.2014, 12:08)
Petrisor ai gasit o solutie ceva ? Ca si eu sant plin aici de ele dar si pe acasa si acum cu nebunia asta nu stiu pe unde sa le " montez" . Daca afli ceva scrie aici ca la unele garaje pe unde trebuie sa-mi mai pun lucrurile "la punct" nu prea este semnal. Oricum astazi avem toti treaba.... sapam toti o groapa mare ca sa ne ascundem cu tot cu sediu. La ce frecus o sa ne luam sigur intram toti in 9 luni in prenatal. Asta e trebuia sa se intample si asta odata si odata .
13. Solicitam ajutor
(mesaj trimis de Astra Iași în data de 29.01.2014, 13:46)
Va rog sa ne ajutati cu nebunia asta de aici. Ne certam cu niște amărâți de clienți care nu vor sa ne dea numărul de cont , de mai avem oleaca si ne luam la bătaie . Pe noi ne-a învățat departamentul juridic de la București sa procedam așa ca sa putem sa terminam mai repede cu dosarele si am înțeles ca e mai economic pentru ASTRA in felul acesta iar noi ne protejam locul de munca. Dacă santem plătiți facem ce ni se cere. Indiferent ca ne plătește câte un service sau ASTRA . Si convențiile astea nu au fost făcute întâmplator. Cine da bani e normal sa facă legea proprie. Ce mai...cine nu face cum spunem noi , le arătăm ca nu mai vad in veci despăgubiri.
14. fără titlu
(mesaj trimis de N.B. în data de 29.01.2014, 19:05)
Domnilor constat ca acest caz seamana din ce in ce mai mult cu cazul Harinvest. Sper sa ma insel dar ...vom mai vedea .