UPDATE Percheziţii într-un dosar de evaziune cu prejudiciu de peste 50 milioane euro

F.A.
Anticorupţie / 28 octombrie 2013

  • document ataşat Declaraţie de avere senator Niculae Bădălău
    apasă aici pentru a descărca.

    Update 21:14 Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi pentru 24 de ore

    Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea Angelei Nicolae, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru 24 de ore, fiind acuzată de două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată.

    "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează cercetări penale faţă de următoarele persoane: Nicolae Angela Eugenia, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE), în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, şi Nicolae Daniel, fiul primei menţionate, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată", se arată într-un comunicat al DNA.

    Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, a pretins, în numeroase rânduri, şi a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii cercetaţi în prezenta cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef birou la PÎCCJ, Angela Eugenia Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi pentru infracţiuni de evaziune fiscală.

    "În concret, în perioada 2012-2013, magistratul Nicolae Angela Eugenia a pretins şi primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, învinuitul Nicolae Daniel, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei de la învinuiţi", menţionează DNA.

    Potrivit sursei citate, un mod de operare similar, a fost folosit de Eugenia Angela Nicolae şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis că va interveni pe lângă un prim procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Eugenia Angela Nicolae, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate.

    "La data de 28 octombrie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile", se mai arată în comunicat.

    ----

    Update 21:07 Cinci persoane au fost reţinute în dosarul evaziunii fiscale

    Cinci persoane, respectiv doi români, administratori ai unor societăţi comerciale, şi trei cetăţeni arabi, au primit, luni seară, ordonanţe de reţinere, în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu 50 de milioane de euro, potrivit surselor de presă.

    Unul dintre cei reţinuţi este administrator la Avicola Crevedia.

    Cei cinci vor prezentaţi instanţei, marţi, cu propunerea de arestare preventivă.

    ----

    Update 16:52 Niculae Bădălău: "Am ajutat doi oameni de afaceri să obţină audienţe la prefect şi la directorul APIA"

    Senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău a declarat astăzi, la ieşirea de la DNA, că a fost pus sub învinuire pentru fapte de trafic de influenţă, după ce a ajutat doi oameni de afaceri să obţină audienţe la prefectul de Giurgiu, Carmen Crişu, şi la directorul APIA.

    Bădălău a arătat că i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile şi că urmează să revină la DNA, pentru a da o declaraţie în apărarea sa în acest caz.

    "Acuzaţiile sunt că am rugat-o pe doamna prefect să primească un om de afaceri în audienţă şi pe directorul de la APIA, de asemenea, să primească un om de afaceri. Cred că e vorba de persoane diferite şi, sincer, nu vă pot da tot numele, dar se pare că unul dintre ei este implicat în dosarul de corupţie", a spus senatorul, conform surselor de presă.

    Întrebat dacă şi prefectul de Giurgiu este implicat în acest caz, Bădălău a arătat că nu.

    De asemenea, întrebat care a fost miza demersurilor sale, senatorul a răspuns: "Pur şi simplu, pentru a fi primit în audienţă şi, pur şi simplu, numele meu apare în convorbiri. Ei, probabil, erau urmăriţi telefonic pentru alte aspecte şi numele meu apare când el mă roagă să rog pe doamna prefect să-i dea o audienţă. Nu am ştiut şi nu am discutat cu ce problemă".

    Întrebat dacă a facilitat astfel de intervenţii şi în cazul altor oameni de afaceri, senatorul a exclamat de trei ori "Sigur că da!", arătând că "e normal să prezinţi interesele celor ce m-au ales".

    ----

    Update 15:21 Niculae Bădălău, urmărit penal de DNA

    Procurorii DNA au dispus începerea urmării penale faţă de senatorul PSD Niculae Bădălău, pe care îl acuză că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

    "Procurorii au dispus începerea urmării penale faţă de BĂDĂLĂU NICOLAE, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA)", se arată într-un comunicat al DNA.

    Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi.

    De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea învinuitului Bădălău Niculae, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său, potrivit sursei citate.

    "În aceeaşi perioadă, Bădălău Niculae a făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist. Astfel, deşi aceasta nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată", precizează DNA.

    ----

    Update 12:53 Reţeaua evazionistă viza monopolizarea desfacerii produselor din carne

    Din rezoluţia de începere a urmăririi penale reiese că persoanele suspectate în dosarul evaziunii coordonau o reţea infracţională ce viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, conform unui document remis redacţiei.

    În cadrul mecanismului erau utilizate, astfel, "societăţi comerciale de tip fantomă, pe care persoanele suspectate le controlau şi care derulau operaţiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale".

    Potrivit documentului citat, fiecare persoană din cadrul grupului avea atribuţii bine determinate.

    De asemenea, activităţile grupării aveau drept scop principal reducerea substanţială a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, se mai precizează în sursa citată.

    ---

    Update 11:48 Bădălău neagă acuzaţiile de evaziune

    Senatorul Niculae Bădălău a negat acuzaţiile conform cărora ar fi implicat în dosarul evaziunii fiscale, arată sursele de presă.

    Totodată, senatorul a spus că nu o cunoaşte pe Angela Niculae, procuror la Parchetul General.

    Domnia sa a precizat că a fost invitat la audieri, de aceea s-a prezentat. "Voi vedea ce spune procurorul despre acest caz. Nu am nicio legătură cu dosarul de evaziune", a explicat Bădălău, conform surselor de presă.

    De asemenea, senatorul PSD a subliniat că are conştiinţa împăcată şi că îşi va da demisia dacă se va cere ridicarea imunităţii sale.

    ---

    Update 11:14 CSM a încuviinţat arestarea preventivă a procurorului şef Angela Nicolae

    Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat, în şedinţa de ieri, reţinerea şi arestarea preventivă a Angelei Nicolae, procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se arată într-un comunicat de presă emis de CSM şi publicat, azi, pe site-ul său.

    "În şedinţa din data de 27 octombrie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat - în temeiul art. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată - percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a învinuitei Angela - Eugenia Nicolae - procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe - altele decât Phare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în documentul citat.

    ---

    Update 10:45 Senatorul Niculae Bădălău şi procurorul şef Angela Nicolae, implicaţi în dosarul evaziunii

    Conform surselor de presă, printre persoanele implicate în dosarul evaziunii s-ar afla şi senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău şi procurorul şef Angela Nicolae de la Parchetul Înaltei Curţi.

    Potrivit declaraţiei de avere, Bădălău deţine un teren intravilan de 0,21 hectare şi un teren agricol de 1,28 hectare, ambele moştenite în 2003. Senatorul mai are, totodată, împreună cu soţia sa două terenuri intravilane în Bolintin Vale, unul de 0,034 hectare şi unul de 0,27 hectare, cumpărate în 1995 şi, respectiv, în 2001. Senatorul deţine, în Capitală, un teren intravilan de 2.820 de metri pătraţi, cumpărat împreună cu soţia sa în 2010.

    ---

    Update 10:30 Procuror, implicat în cazul evaziunii

    Procurorii DNA efectuează percheziţii domiciliare şi la două locaţii şi la locul de muncă unde îşi desfăşoară activitatea un procuror cu funcţie de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (şef birou), se arată într-un comunicat al DNA.

    Conform documentului citat, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, ieri, efectuarea percheziţiilor, "având în vedere că procurorul în cauză este suspectat în legătură cu infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată în favoarea unor reprezentanţi ai societăţilor comerciale cercetate pentru evaziune fiscală".

    ---

    Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) desfăşoară cercetări, în această dimineaţă, într-o cauză penală complexă privind infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală, se arată într-un comunicat de presă publicat de DNA pe site-ul său.

    Potrivit sursei citate, au loc 160 de percheziţii domiciliare la sediile unor firme şi locuinţe din Capitală şi din judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.

    Prejudiciul estimat în cauză este de peste 50 milioane de euro.

    Cauza vizează activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili, angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

    Astfel, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de peste 50 de persoane, transmit sursele.

    Conform documentului citat, procurorii sunt sprijiniţi de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi de angajaţi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Inspectoratului General al Poliţiei Romane (IGPR) şi ai Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală (ANAF).

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    23 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb