UPDATE PNL a depus moţiunea simplă pe energie

A.C.
Politică #Energie / 7 noiembrie 2017

Toma Petcu

Toma Petcu

Actualizare 19:30 Ludovic Orban:" Blocarea moţiunii, un atac împotriva democraţiei"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat astăzi decizia Biroului permanent al Camerei Deputaţilor privind retragerea de pe ordinea de zi a moţiunii simple pe Energie, precizând că acest gest reprezintă un atac al actualei puteri PSD-ALDE împotriva democraţiei.

"Consider revoltător gestul reprezentanţilor PSD şi ALDE care au blocat astăzi în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor dezbaterea moţiunii iniţiată de PNL pe tema dezastrului din domeniul energetic. Este un precedent periculos, un atac împotriva democraţiei, respectiv negarea dreptului Opoziţiei parlamentare de a se exprima critic la adresa Guvernului. Este tactica pumnului în gură băgat celor care îşi permit să atragă atenţia asupra problemelor grave pe care le are actuala guvernare. PNL va redepune de azi înainte în fiecare şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, în aceeaşi formă, moţiunea 'România în Beznă! PSD şi ALDE Fură Curent!' până când aceasta va fi supusă dezbaterii parlamentare. Nu acceptăm ca majoritatea parlamentară să ne impună ce anume să scriem sau să nu scriem în documentele care fac obiectul acestor acţiuni parlamentare, printre puţinele aflate la îndemâna Opoziţiei", a declarat Orban, potrivit unui comunicat de presă.

El a adăugat că nu există niciun temei regulamentar sau constituţional care să permită "cenzurarea" textelor moţiunilor simple.

"Din contră, există numeroase precedente în care PSD aflat în Opoziţie a solicitat negru pe alb demisia/demiterea miniştrilor împotriva cărora îndreptau moţiuni simple. Inclusiv Curtea Constituţională a certificat faptul că nu pot fi îngrădite aceste solicitări politice", a amintit Ludovic Orban.

Liderul PNL a anunţat că liberalii pregătesc o sesizare către CSAT privitoare la pericolul în care se află sistemul energetic naţional.

"Atrag atenţia asupra aspectelor pe care le-am subliniat şi în textul moţiunii, respectiv creşterea iminentă a preţului la curent electric şi la gaze, pericolul ca cetăţenii să rămână fără alimentarea cu energie, ca urmare a blocării investiţiilor minimale în sistemul energetic. De asemenea, este generată în mod iresponsabil o criză artificială, care are drept consecinţă orientarea consumului către gazul rusesc. Actuala guvernare riscă să arunce România într-o catastrofă energetică cu impact economic major, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Subliniez că toate aceste lucruri se petrec în debutul sezonului rece, pentru care sistemul energetic este total nepregătit, iar actualul Guvern se va face responsabil fie de privarea cetăţenilor de căldură, fie de explozia preţurilor la energie", a transmis Ludovic Orban.

(G.F.)

----------

Actualizare 17:45 Biroul permanent a decis să returneze liberalilor moţiunea simplă pe energie

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, astăzi, retragerea de pe ordinea de zi a moţiunii simple depusă de liberali, intitulată "România în beznă, PSD şi ALDE fură curent", pe motiv că aceasta conţine "solicitări imperative" către premier, a anunţat Ioana Bran, secretar al Camerei.

"Moţiunea simplă depusă de grupul PNL a fost retrasă de pe ordinea de zi, având în vedere că în textul moţiunii se observă solicitări imperative aduse premierului. S-a retras de pe ordinea de zi în ideea de a nu fi respinsă şi a da posibilitatea iniţiatorilor de a corecta textul moţiunii. Aceste adresări imperative sunt contrar celor statuate de Curtea Constituţională prin decizia 148/2007. Biroul permanent a votat retragerea ei de pe ordinea de zi", a precizat Ioana Bran după şedinţa conducerii Camerei, potrivit Agerpres.

Deputatul liberal Victor Paul Dobre a declarat că returnarea moţiunii reprezintă "un abuz al PSD, o evitare a dezbaterii unui subiect important pentru populaţie în pragul iernii".

"Această moţiune are în vedere situaţia dramatică din sectorul energetic, prezintă situaţia şi cerem prim-ministrului să-l demită pe ministrul Energiei. Abuzând de poziţia majoritară în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, PSD ne-a returnat această moţiune, solicitându-ne să scoatem din textul ei solicitarea de demisie, acest lucru motivându-l printr-o decizie a CCR din 2007. De fapt, acea decizie e foarte clară, decizia spune că, atunci când o moţiune trece, prim-ministrul poate să demită sau să nu demită. Nu este o decizie obligatorie, cum e cazul moţiunii de cenzură, deci nu are nicio legătură cu procedura. De altfel, ultimele 3-4 moţiuni se încheiau cu cererea de demitere a membrului Guvernului. În fapt, este încă o dată un abuz al PSD, o evitare a dezbaterii unui subiect important pentru populaţie în pragul iernii. Vom căuta în continuare să impunem în dezbatere această moţiune", a afirmat Dobre.

Conducerea grupului liberal urmează să ia o decizie în privinţa modificării sau nu a textului moţiunii. "Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să modificăm pentru că nu există motivaţie. PSD nu face decât să evite o dezbatere", a adăugat Victor Paul Dobre.

(G.F.)

----------

Actualizare 12:39

PNL a depus, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă pe domeniul energiei prin care cer demisia ministrului Toma Petcu pentru creşterea "galopantă şi alarmantă" a preţului energiei electrice şi pentru "politizarea excesivă" a companiilor din domeniu. Moţiunea va fi intitulată "România în beznă. PSD fură curent", potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În textul moţiunii se precizeză: "Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Stimaţi colegi,

Domnule Ministru,

Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal îşi declară profunda îngrijorare în legătură cu degradarea accentuată a sectorului energetic românesc pe fondul incompetenţei, iresponsabilităţii şi minciunilor guvernării PSD - ALDE. Această guvernare a generat creşteri de preţuri luând practic înapoi, unei părţi din populaţie, majorările de salarii promise în campania electorală şi onorate doar parţial. Guvernarea PSD-ALDE este incapabilă să facă vreo investiţie şi nu urmăreşte decât să promoveze incompetenţi în funcţii de conducere.

PNL cere demiterea urgentă a ministrului energiei Toma Petcu!

Demiterea sa de către Premierul Tudose este un gest de normalitate pentru că domnia sa, oricum nu conduce domeniul energetic, acesta fiind, de fapt, condus de Daniel Chiţoiu, Secretarul General al ALDE, şi de către alte personaje politice din PSD, cum ar fi Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Primul dintre aceştia face numirile în funcţii iar ceilalţi conduc din punct de vedere strategic domeniul şi generează haos în sectorul energetic, dorind să distrugă cel mai important proiect energetic al României -exploatările de gaz natural din Marea Neagră- încercând, totodată, să naţionalizeze operatori privaţi cu capital românesc, cum ar fi Bursa Română de Mărfuri.

Demiterea ministrului energiei este necesară pentru că guvernarea actuală îşi bate joc de clienţi, de populaţia României. PSD şi ALDE au promis că nu vor introduce taxe noi şi au introdus supra-acciza la carburanţi. Au fost atât de laşi, mincinoşi şi ipocriţi încât să nu recunoască că preţurile au crescut.

Au majorat preţurile la carburanţi, acestea depăşindu-le pe cele din Spania şi Austria.

Ministrul energiei a declarat că nu are permis de conducere, iar preşedintele său de partid că nu a alimentat şi că nu are idee de preţuri. Demiterea din funcţie poate însemna o oportunitate pentru domnul ministru Toma Petcu pentru a merge la şcoala de şoferi. Niciodată nu e prea târziu!

La începutul anului, ministrul energiei şi grupul de interese din interiorul PSD s-au implicat pe faţă, participând la şedinţele comandamentului de iarnă şi au aruncat preţurile la energia electrică în aer, declarând în mod iresponsabil că opresc exporturile când situaţia nu o cerea. Ce au căutat acolo aceste persoane? Cine le-a trimis sau le-a chemat? De când au membri ai Parlamentului României atribuţii să participe la comandamentele de iarnă?

Stimaţi guvernanţi,

Urmează creşteri de preţ la gaze naturale pentru că deşi s-au stocat cantităţile prevăzute de ANRE, acest stoc tampon nu este suficient fiind necesară o interconexiune cu Sistemul Vestic de transport de gaze şi o injecţie din surse externe, altele decât Gazprom.

Riscaţi să dinamitaţi întreg sistemul energetic naţional dar ceea ce este mai grav este faptul că degringolada din sistem se va răsfrânge asupra populaţiei. În condiţiile în care această iarnă se anunţă deosebit de grea, ministerul ar fi trebuit să ia toate măsurile astfel încât să nu se ajungă la întreruperea furnizării gazelor naturale către populaţie. Semnalele din piaţă nu sunt tocmai optimiste în acest sens, o parte dintre furnizori declarând că, în cazul în care gazele ar deveni insuficiente, se pot lua decizii extreme cum ar fi deconectarea cel puţin a consumatorilor industriali.

Din punctul nostru de vedere o astfel de abordare este inacceptabilă! Mai mult, semnalăm Guvernului şi Ministrului Energiei faptul că Programul de iarnă recent adoptat este unul cu mult mai slab decât cel aprobat anul precedent. Există mari suspiciuni, confirmate parţial de surse din piaţă, că în elaborarea acestui program de iarnă unii producători au fost protejaţi iar cantităţile de energie electrică şi gaze naturale obligatorii a fi stocate sunt mai mici, ceea ce va afecta stabilitatea şi securitatea sistemului energetic naţional.

Criza de gaze naturale va scumpi automat importul de gaze ruseşti. Asta aţi dorit să faceţi? Să cumpărăm gazul rusesc scump? Toate aceste inginerii vor conduce la creşterea preţului plătit de către populaţie în această iarnă.

În mod iresponsabil guvernarea PSD-ALDE a renunţat la iniţiativa României de a încerca definirea consumatorului vulnerabil la nivel european, adică de a deschide perspective consumatorilor români de a primi subvenţii din banii Uniunii Europene.

Cei de la PSD şi ALDE nu au stat totuşi chiar degeaba! Au făcut ceva..... pentru ei însă, nu pentru consumatori! Au continuat povestea cu energia regenerabilă pe care PSD a început-o prin depunerea Propunerii Legislative pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie (Plx 179/2008), prelungind, anul acesta, durata de viaţă a certificatelor verzi nevândute. Cât îi costă această schemă pe consumatorii români? Conform calculelor făcute de Consiliul Concurenţei schema va costa pe durata sa de aplicare suma de 78 135 mil lei, adică, aproape, 20 de miliarde de USD.

Practic fiecare român va plăti 900-1000 USD pentru mizeria făcută de PSD în 2007-2008! Nu suntem împotriva energiei regenerabile! Ea este energia viitorului. România a investit însă când tehnologiile erau cele mai scumpe şi ineficiente în loc să aştepte ca aceste costuri să scadă. Investiţiile au însemnat achiziţii de tehnologii din străinătate, fără impact multiplicator în economia românească. Acum energia produsă din subvenţiile românilor se duce la export în Ungaria şi Bulgaria. Cine a câştigat din asta? Clanul Radu Mazăre & Nicuşor Constantinescu din Jud. Constanţa care a vândut hârtii, adică proiecte în faza de hârtii. Cine a pierdut din asta? Au pierdut milioane de consumatori români pe care PSD i-a ars fără milă cu aproape 1000 USD de persoană.

Solicităm ferm guvernării PSD-ALDE să nu mai mintă minerii! Cu promovarea energiei regenerabile în 2008, aţi pus cruce mineritului.

Coaliţia PSD-ALDE promite investiţii de miliarde în domeniul energetic pe care nu le va face! Lipsa de investiţii a dus la importuri de cărbune şi la condiţii de muncă nesigure ce au generat numai în ultima lună două accidente de muncă soldate cu decese. Lipsa de investiţii închide definitiv mineritul iar minciunile cu - redeschiderea minelor din Valea Jiului - insultă inteligenţa oricărui român, acest lucru fiind imposibil.

Crede Guvernul PSD-ALDE că după ce o să distrugă complet sectorul autohton de producţie de cărbune, importul va fi ieftin? Care va fi impactul pe balanţa comercială a ţării? Ce se va întâmpla însă cu condiţiile de muncă? Nimic nu trebuie să fie mai presus decât viaţa românilor!

Aţi crescut preţurile la energie şi aţi scăzut în felul acesta nivelul de trai al românilor! Aţi crescut preţurile la energie şi aţi scăzut competitivitatea economiei româneşti! Trebuie să vă asumaţi aceste lucruri! Trebuie să plecaţi!

Sectorul energetic are nevoie de investiţii, de predictibilitate. Unde este strategia energetică pe care aţi promis-o în programul de guvernare? Aţi găsit la minister un draft de strategie bine articulat. A trecut un an de când această guvernare a preluat mandatul şi nu aţi fost în stare nici măcar să transmiteţi proiectul de Strategie Energetică pentru avizare. Ne-aţi minţit că mai aveţi de obţinut doar avizul de mediu! PSD şi ALDE sunt iresponsabili! Nimeni nu investeşte, fără o predictibilitate în domeniul energetic şi inclusiv în ceea ce priveşte reglementarea! PSD-ALDE se ocupă numai de răfuielile lor interne! Azi e bun Grindeanu, mâine nu mai e! Oare când se va întâmpla acelaşi lucru şi cu Tudose?

L-aţi uns pe Gabriel Gheorghe în Consiliul de Reglementare al ANRE, afectând iremediabil credibilitatea acestei instituţii. Mulţumim totuşi că nu l-aţi pus pe Pandele! Ar fi fost mai rău.

În companiile care, încă, mai aparţin statului român şi pe care nu a apucat să le privatizeze echipa PSD (Adrian Năstase-Dan Ioan Popescu-and Co.) în 2003-2004, ALDE şi PSD continuă să facă numai mizerii! Au secătuit de resurse companiile din energie, luându-le 90% din profit dar şi rezervele, pentru că nu sunt în stare să crească colectarea, aducând în felul acesta un risc pentru securitatea energetică. Fără bani, nu se pot face investiţii! Cheltuielile cu mentenanţa activelor din energie au scăzut la un nivel inacceptabil. Aţi luat până acum 1,2 mld lei din bugetul companiilor ca să acoperiţi promisiunile electorale fanteziste. Efectele le vom vedea cu toţii în această iarnă. Un prim semnal l-aţi văzut săptămâna trecută la Bucureşti. Fără investiţii, ne paşte bezna!

În ultima vreme companiile din domeniul energetic par supuse unui asediu din partea statului, prin Ministerul Energiei. Prin numirile făcute în structurile de administrare ale acestor companii, prin deciziile majore luate care nu exprimă o viziune strategică menită să garanteze dezvoltarea sustenabilă a acestor companii, Ministerul Energiei slujeşte unor interese care par străine de preocuparea principală care ar trebui să fie aceea de a asigura un cadru stabil şi profesionist de manifestare a jucătorilor din piaţă.

Preluarea de către Electrica SA a pachetului de 22% de acţiuni deţinute de către Fondul Proprietatea la cele 4 filiale ale sale reprezintă o decizie luată în grabă prin care se dislocă 752 de mil de lei din bugetul companiei, afectate fiind investiţiile în sistem atât de necesare.

Dovada faptului că această achiziţie a fost una slab fundamentată este evoluţia recentă pe bursă a acţiunilor Electrica care după anunţul preluării au înregistrat o scădere abruptă cu 4,78% mai jos faţă de 26 octombrie. Cât de reale sunt garanţiile oferite de către conducerea executivă a companiei Electrica SA care a catalogat această acţiune drept una oportună şi rentabilă?

Pentru PSD şi ALDE politica energetică a acestei ţări se face doar pentru propriul interes sau interese ascunse, şi mai puţin pentru atingerea obiectivului de securitate care se obţine prin încurajarea investiţiilor.

Vă bateţi joc de spiritul şi litera legislaţiei privind guvernanţa corporativă. Numiţi în funcţii tot felul de personaje neavenite cu scopul de a influenţa contractele de achiziţii din companii. L-aţi pus la Electrica pe Gicu "Jupânu" Iorga (fost vameş şi jucător de table) care nu ştie nici un cuvânt în limba engleză în condiţiile în care şedinţele se ţin în această limbă. Ce competenţă are domnul Gicu, alta decât aceea că este din acelaşi oraş cu ministrul energiei şi că îi este coleg de partid acestuia? Nu vreţi să vi-l luaţi pe acest domn Gicu şi să vă vedeţi de treabă? Puteţi să îl luaţi şi pe domnul colonel Nicu Ştefan, tot de la Giurgiu, care taie şi spânzură la Oil Terminal fără să aibă habar de ce înseamnă energia! Dar pe doamna Sevil Shhaideh ce o recomandă la Petrom? Aţi pus-o într-o companie în care statul trebuie să dea bătălii crunte pentru a-şi apăra interesele şi acţiunile pe care le deţine, o persoană care a lucrat numai în sectorul public. Cei care au făcut asta sunt absolut iresponsabili!

Mai mult decât atât aţi pus să conducă centrale nucleare un copil, absolvent de ştiinţe politice, un om care nu a mai condus niciodată, nimic, în viaţa lui. Acest copil pare a avea o singură preocupare: cum să nu mai extragă România deloc uraniu şi cum să fie distrus mai repede ciclul integrat care ne face unici în Europa. În acest sens, se încearcă acoperirea deciziei cu un studiu aşa zis independent.

Guvernul PSD-ALDE îşi bate joc de stocul de apă grea de la ROMAG. Aţi dat o ordonanţă de urgenţă prin care vă angajaţi ca în 30 de zile să asiguraţi finanţarea Centrului de Management al Apei Grele de la Drobeta-Turnu Severin. Acest lucru se întâmpla în august. Suntem în noiembrie şi stocul este lăsat tot de izbelişte. Vă jucaţi cu miliarde de lei! Sunteţi iresponsabili!

Aţi nominalizat la Transelectrica executivi fără nicio legătură cu domeniul!

Pentru ca aceşti ageamii să-şi umple buzunarele ani de-a rândul, nu s-au făcut lucrări de mentenanţă decât la nivel de 25% iar investiţiile au fost la un nivel de 10% faţă de necesar şi asta doar pentru a da de lucru firmelor PSD-ALDE abonate la lucrări în energie.

Rezultatul s-a văzut în aceste zile când Bucureştiul a fost practic în black-out, doar interconexiunile SEN salvând de la dezastru capitala.

Vă jucaţi cu nervii bucureştenilor, uite ELCEN-ul, nu e ELCEN-ul! Uite RADET-ul, nu e RADET-ul! Nu s-au realizat investiţiile necesare în reţeaua de distribuţie! Numai pe pierderile de apă se plătesc zeci de milioane de USD anual. Nu aţi accesat un euro din fondurile europene avute la dispoziţie pentru modernizarea reţelei. Vă spunem un lucru pe care deja îl ştiţi: vine iarna iar bucureştenii vor plăti factura incompetenţei coaliţiei PSD-ALDE.

Companiile din energie au ajuns feudele ALDE şi PSD! Încălcaţi cu neruşinare regulile! Ameninţaţi! Şantajaţi! Jefuiţi avuţia naţională! E timpul ca ALDE şi PSD să oprească mizeriile! Aţi depăşit orice limită!

Este totuşi de remarcat şi un lucru bun. Guvernul PSD-ALDE a reuşit să îl păcălească pe Liviu Dragnea şi să nu facă Fondul Suveran, adică să nu îl lase pe "Big Daddy" să vândă totul dintr-o lovitură! Este totuşi prea puţin ca să vă menţineţi în funcţii!

Este foarte îngrijorător ce face guvernarea actuală în relaţiile internaţionale. Niciodată relaţiile cu cei de la Comisia Europeană nu au fost atât de tensionate. Ne trimit în fiecare zi tot felul de avertismente. Nu mai cred în noi. România a devenit, din cauza PSD şi ALDE, băiatul rău al Europei în energie.

Proiectele cu Republica Moldova par abandonate. Realizarea Coridorului Vertical la gaz natural se află în impas. Ungurii şi austriecii încurcă BRUA. Investitorii aşteaptă de ani de zile să se facă o nouă rundă de acordare de licenţe de explorare pentru petrol şi gaz natural. Până şi chinezii s-au săturat de minciunile marca ALDE-PSD. Investitorii europeni nu mai înţeleg nimic.

De investitorii români, ce să mai zicem? Vă bateţi joc de ei! Centrala pe cogenerare de la Suceava e aproape de faliment din cauza statului pe care l-aţi acaparat.

Pregătirile pentru iarnă sunt un dezastru. Românii riscă din cauza iresponsabilităţii coaliţiei PSD -ALDE să rămână fără energie termică, energie electrică şi gaz natural într-o iarnă ce nu se anunţă deloc uşoară.

Este clar că a fi ministru al energiei este prea mult pentru domnul Toma Petcu. Facem un apel la parlamentarii majorităţii să se gândească la populaţia României, mai mult decât la instrucţiunile venite de la partid. Aveţi ocazia, stimaţi colegi, să votaţi conform propriei conştiinţe.

Este nevoie să dăm un mesaj: Energia românească poate să evite bezna! Trebuie să evităm prăbuşirea!

Îl vedeţi în stare pe Toma Petcu să facă toate acestea? Noi nu îl vedem! Cum ar putea să revitalizeze acest sector aflat în derivă în condiţiile în care nu a fost capabil, din postura de ministru, să-şi respecte angajamentele. A trecut la capitolul "discutate şi uitate" investiţii, precum cele de la Tarniţa, Cablul submarin, Grupul de 600 MW de laTurceni, Grupul de 400 MW de la Mintia, Grupurile 3-4 de la Cernavodă".

De asemenea, PNL cere asigurarea sustenabilităţii Sistemului Energetic Naţional şi menţinerea siguranţei în funcţionare a acestuia.

Reprezentanţii liberali au mai transmis că ministrul Toma Petcu a dovedit în aceste luni de mandat că "nu înţelege imperativele Sistemului Energetic Naţional...motiv pentru care trebuie să plece !!!".

(A.C.)

-----

PNL ar urma să depună, astăzi, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă pe domeniul energiei prin care cer demisia ministrului Toma Petcu pentru creşterea "galopantă şi alarmantă" a preţului energiei electrice şi pentru "politizarea excesivă" a companiilor din domeniu. Moţiunea va fi intitulată "România în beznă. PSD fură curent", potrivit unei surse din presă.

Virgil Popescu, vicepreşedintele PNL, a declarat la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL, citat de News.ro: "Vrem să tragem un semnal puternic de alarmă şi cerem demisia şi demiterea ministrului Toma Petcu pentru mai multe lucruri, în principal pentru creşterea galopantă şi alarmantă a preţului la energie electrică. Ne vom trezi în plină iarnă că populaţia va trebui să plătească mai mult, poate ne vom trezi în iarnă cu probleme în alimentarea cu energie electrică", informează sursa.

El a spus că sunt probleme în asigurarea stocurilor de gaze naturale pentru populaţie, acestea fiind mult mai mici decât anul trecut.

Popescu a mai spus: "Asta înseamnă că Guvernul este inconştient. Nu poţi într-o iarnă care se anunţă mai grea să asiguri stocuri mai mici doar dacă cumva nu ai un interes să provoci o nouă criză a gazelor, să provoci o criză a gazelor care nu poate să ajute decât importul de gaze şi un import scump pentru că nimeni nu-ţi vinde gaze ieftine în condiţiile în care tu ai criză în ţară, gaze ruseşti de la Gazprom".

Conform sursei, vicepreşedintele PNL a explicat că unul dintre punctele moţiunii simple care ar urma să fie depuse marţi de către deputaţii liberali va fi şi politizarea excesivă a companiilor din energie.

Virgil Popescu a menţionat: "S-au pus tot felul de oameni, am dat şi în comisiile reunite ale Parlamentului celebre exemple, precum cel al domnului Gabriel Gheorghe care habar nu are nimic cu domeniul energiei şi l-am pus la ANRE. De asemenea, Nuclearelectrica ni se pare că în momentul de faţă este o vulnerabilitate cu managementul pe care îl are. Acolo se întâmplă lucruri ciudate. Se încearcă, după părerea noastră, distrugerea mecanismului integrat de producere a energiei electrice din domeniul nuclear, problema stocului de apă grea de la Drobeta-Turnu Severin, stoc care este necesar pentru funcţionarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă lăsat de izbelişte de Ministerul Energiei care a promis în august că o va rezolva şi nu s-a rezolvat nimic".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. URGENT Tot guvernul hypercorupt si mega incompetent al mafiei P.S.D., trebuie DEMIS!!!!Alegeri anticipate, singura solutie viabila!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb