UPDATE PNL, PMP şi reprezentantul Parchetului General au părăsit şedinţa unde se dezbat legile Justiţiei

Andreea Cuzub
Politică / 22 noiembrie 2017

PNL, PMP şi reprezentantul Parchetului General au părăsit şedinţa unde se dezbat legile Justiţiei

Actualizare 19:30 Klaus Iohannis: "Sunt îngrijorat de dialogul surzilor dintre iniţiatorii modificării legilor justiţiei şi cei care trebuie să le aplice"

Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat referitor la modificarea legilor justiţiei că este foarte îngrijorat de faptul că există un dialog al surzilor între iniţiatori şi sistemul care trebuie să aplice reglementările.

"În ceea ce priveşte legile justiţiei, este foarte bine că se lucrează la Parlament şi seara, şi dimineaţa, dar important nu este când se lucreză, ci să fie rezolvate aceste probleme. Sunt foarte îngrijorat că, aşa cum se se poate constata, este un dialog al surzilor între cei care le promovează şi sistemul care ar trebui să le pună în practică", a declarat Iohannis, astăzi, la Ploieşti, potrivit news.ro.

El a mai spus că ar fi momentul ca Parlamentul să înţeleagă acum, în ceasul al douăsprezecelea, nevoia unei consultări aşezate cu toţi cei implicaţi şi să ţină cont de opiniile acestora.

(G.F.)

----------

Actualizare 16:09 Parlamentarii USR, nemulţumiţi, dar decişi să participe la dezbaterile din Comisia parlamentară specială pe legile justiţiei

Parlamentarii USR se declară nemulţumiţi, dar decişi să "lupte până la capăt" în lucrările Comisiei speciale pentru domeniul justiţiei, în care se discută propunerea legislativă de modificare a Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, spre deosebire de membrii PNL şi PMP care au părăsit sala în prima parte a zilei, potrivit unei surse din presă.

Deputatul Stelian Ion a calificat discuţiile ca "fiind aberante".

Deputatul a declarat, citat de Agerpres: "Se întâmplă ceva de neacceptat în această comisie. Am solicitat să se trimită către Biroul permanent o cerere de sesizare a Comisiei de la Veneţia prin care să primim aviz pe aceste legi foarte importante. Nu s-a acceptat această solicitare a noastră, deşi raportul pe MCV este foarte clar, în sensul în care trebuie să fie cerut un asemenea aviz. Am cerut amânarea discuţiilor pe aceste legi pentru că avem 600 de pagini de amendamente pe care le-am primit recent şi o discuţie serioasă nu poate avea loc într-un astfel de ritm. Modul în care s-a derulat şedinţa a fost unul care i-a determinat pe colegii noştri să părăsească şedinţa, revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat. Noi am ales să rămânem aici, să luptăm până la capăt, să preluăm dacă este nevoie sau să susţinem poziţia CSM, care a fost pus la zid de foarte multe ori. Reprezentantul Parchetului General a părăsit această şedinţă tot în formă de protest pentru că nu sunt nişte discuţii reale care să aibă la bază nevoile esenţiale ale justiţiei".

În opinia deputatului USR George Dircă, în acest moment Parlamentul se îndepărtează tot mai mult de la rolul esenţial pe care îl are - acela de a legifera.

Dircă a spus: "Practic, în acest moment ne îndepărtăm de la rolul esenţial pe care îl avem, şi anume rolul de a legifera şi căpătăm din ce în ce mai multe atribute în rolul de a cerceta. Din punctul nostru de vedere, noi nu am fost mandataţi de către alegătorii noştri să cercetăm aici în Parlament absolut nimic şi trebuie să legiferăm".

El a criticat între altele un amendament conform căruia "practic, în acest moment procurorii sunt limitaţi la soluţiile pe care le dau".

Deputatul USR a motivat: "Numai în acele situaţii ei beneficiază de independenţă. În schimb, în celelalte situaţii, în celelalte acte pe care le întocmesc în dosar, aşa cum este articolul în forma prezentă, se subînţelege că ei nu mai sunt independenţi şi că ar trebui ca toate aceste acte să fie verificate de un organ ierarhic superior sau de ministru. Formularea cea mai fericită era ca în toate situaţiile prevăzute de lege ei să beneficieze de această independenţă".

(A.C.)

----

Actualizare 15:46 Iordache, despre sesizarea Comisiei de la Veneţia de către PNL: "Pentru ce?"

Preşedintele comisiei parlamentare speciale de modificare a legilor justiţiei, Florin Iordache, a declarat astăzi că sesizarea de către PNL a Comisiei de la Veneţia nu are niciun sens, deoarece acest demers ar trebui făcut numai dacă se schimbă procedura de numire a procurorilor şefi, potrivit unei surse din presă.

Florin Iordache a declarat, citat de News.ro: "Sesizează comisia de la Veneţia pentru ce? Pentru că noi deocamdată, vedeţi, discutăm pentru elaborarea unui raport. Putem solicita un punct de vedere al comisiei de la Veneţia întrebând ce? Dacă vor fi chestiuni pentru care este necesar un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, atunci vom trimite, dar dacă nu vor fi schimbări structurale în schimbarea numirii procurorilor, că până la urmă asta este chestiunea, la numirea şi la revocarea procurorilor ar trebui sesizată Comisia de la Veneţia. Atâta timp cât noi nu am hotărât care este formula care va rezulta din comisie, adică va rămâne în continuare preşedintele cel care numeşte şi cel care revocă judecătorii şi procurorii sau va fi CSM. Deocamdată, din punctul meu de vedere, până nu avem un raport şi nu avem un punct de vedere rezultat din această comisie nu avem de ce solicita un punct de vedere de la comisia de la Veneţia".

(A.C.)

-----

Actualizare 13:45 Orban: "Vom ataca la CCR hotărârea privind modificarea regulamentului Comisiei speciale"

Liberalii vor ataca la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului prin care a fost modificat regulamentul Comisiei speciale privind unificarea legislaţiei în domeniul Justiţiei, a anunţat preşedintele PNL, Ludovic Orban, conform Agerpres.

Orban a declarat: "Astăzi, în Birourile permanente reunite a fost respinsă solicitarea noastră să se amâne dezbaterile şi să se solicite un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia, aşa cum este înscris şi în raportul MCV şi aşa cum au declarat şi oficialii europeni. Ne vom adresa ca grupuri parlamentare Comisiei de la Veneţia pentru a solicita un punct de vedere şi eventual pentru a se trimite o delegaţie sau o misiune în România, în măsura în care este posibil. De asemenea, vom ataca la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului prin care s-a modificat regulamentul acestei comisii speciale, transformată în pluton de execuţie a independenţei Justiţiei".

El a adăugat că în comisia specială nu este o dezbatere normală şi că nu este firesc să fie anulat dreptul la opinie, dreptul la argumentaţie sau la o dezbatere serioasă.

----------

Actualizare 13:35 Iordache, Cazanciuc şi Şerban Nicolae, convocaţi în biroul lui Dragnea

Preşedintele comisiei speciale în care se dezbat legile justiţiei, Florin Iordache, a părăsit şedinţa comisiei, alături de Şerban Nicolae şi Robert Cazanciuc, pentru o discuţie cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Camera Deputaţilor.

Cei trei au fost convocaţi de Liviu Dragnea în ziua în care comisia specială a demarat dezbaterile asupra pachetului de legi de modificare a legilor justiţiei.

----------

Parlamentarii Partidului Naţional Liberal (PNL) şi cei ai Partidului Mişcarea Populară (PMP) au părăsit astăzi şedinţa comisiei speciale în care se discută modificările legilor justiţiei, după ce toate propunerile lor, inclusiv solicitarea unui punct de vedere de la Comisiei de la Veneţia, au fost respinse de majoritatea PSD - ALDE - UDMR, conform News.ro.

Şi reprezentantul Parchetului General a părăsit şedinţa comisiei speciale după ce solicitarea sa ca dezbaterea să se concentreze mai întâi asupra principiilor generale ale modificărilor legislative a fost, de asemenea, respinsă.

Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, a afirmat: "Ceea ce se întâmplă în sală este o mişelie politică, o mişelie legislativă şi, dacă-mi permiteţi, o bădărănie parlamentară. Modul în care s-au desfăşurat lucrările confirmă ceea ce ne temeam cu toţii: nu e vorba de un demers bine intenţionat, e vorba de un demers bine pilotat de biroul domnului Dragnea de măcelărire a legilor justiţiei".

Potrivit sursei, senatoarea PNL, Alina Gorghiu a declarat: "Există nu sute, ci mii de amendamente făcute a căror lectură probabil că la PSD se poate face peste noapte, că dânşii sunt ca Făt Frumos, mestecă amendamente peste noapte cât alţii în zece ani. Sunt mii de pagini într-un limbaj juridic pe care nu ai cum să le aprofundezi, nu ai cum să le lecturezi astfel încât să ai o opinie pertinentă şi una care să producă plus valoare pentru sistemul judiciar".

Ea a acuzat PSD şi ALDE că "bagă pumnul în gura" tuturor celor care nu sunt de acord cu ei.

Aceasta a adăugat: "Nimic din ce a propus opoziţia, din ce a propus CSM, din ce a vrut să spună Parchetul General nu a fost luat în discuţie. A încercat PSD să ne transforme în mobilier pentru că domniile lor au următorul obiectiv: am primit ordin de la Dragnea, trebuie să trecem în 24 sau în 36 de ore aceste legi pe repede înainte, nu ne interesează dezbaterea, nu ne interesează opinia sistemului judiciar, nu ne interesează opoziţia, nu ne interesează absolut nimic altceva. Uitaţi-vă cum stau ca oile la tăiat. Niciun senator sau deputat PSD nu discută pe nimic, tac şi ridică mâna şi votează doar ce spune domnul Iordache, înţeleptul acestui grup, cel vcare a luat în mână steagul modificării legilor justiţiei. Motiv pentru care, toţi colegii azi am decis să părăsim aceste discuţii şi să protestăm pentru că decât să faci un lucru care să fie prost făcut, mai bine te lipseşti de el".

Înainte de a părăsi sala, liberalii au propus, fără succes, ca legile justiţiei să intre în procedură parlamentară normală, iar comisia specială condusă de Florin Iordache să renunţe la dezbaterea actelor normative.

Şi reprezentanţii PMP au părăsit şedinţa comisiei speciale în semn de protest faţă de cum sunt conduse dezbaterile de către preşedintele acesteia, social-democratul Florin Iordache, conform News.ro.

La propunerea PSD şi a UDMR, programul comisiei a fost prelungit până miercuri la ora 19:00.

Primul act normativ luat în discuţie miercuri a fost legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Cea mai contestată modificare în acest caz a fost limitarea preşedintelui României de a refuza o singură dată numirea unui procuror şef şi scoaterea şefului statului din procedura de demiterea a unui procuror şef.

Coaliţia PSD - ALDE a conceput un calendar accelerat pentru trecerea rapidă prin Parlament a modificărilor legilor justiţiei: zece zile în Camera Deputaţilor şi zece zile în Senat, ceea ce înseamnă că în următoarele trei săptămâni se va da votul final pe modificările respectivelor acte normative.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu mai este: Alta intrebare? 

    Este :Pentru ce? 

    Intreb si eu!

    Oare chiar nimic nu intelege omul acesta? 

    Oare Dragnea le-a comunicat/ Fiti atenti ca / Io-mi-s imparat ?

    Sau: atentie la scheletele voastre din dulap.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb