UPDATE Proiectul de lege anti-tutun, respins în Comisiile reunite din Senat

Emilia Olescu
Miscellanea / 25 septembrie 2019

Proiectul de lege anti-tutun, respins în Comisiile reunite din Senat

Actualizare - Proiectul de lege a fost respins, cu 7 voturi împotrivă, un vot pentru şi 2 abţineri.

Următorul pas este votul în Plenul Senatului, după care urmează dezbaterile în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

-----

Actualizare - În acest moment senatorii votează

-----

Actualizare - Senatorul Istvan Antal: "Să interzicem o industrie plătitoare de taxe este catastrofal, din punct de vedere economic. Este clar că trendul în Europa este către interzicerea produselor din tutun şi, în acest context, industria ar trebui să se reorganizeze, pentru că nici nu putem să închidem fabricile de ţigări în care s-a investit atât de mult. De asemenea, şi Guvernul trebuie să se coreleze într-un fel, nu mai putem fi dependenţi, ca buget de stat, de această industrie. Ar trebui să găsim alte industrii care să o substituie pe cea a tutunului".

-----

Actualizare - Senatorul Eugen Ţapu: "Iniţiativa este lăudabilă, dar suntem la Comisia Economică, nu la sănătate. Nu putem defavoriza o industrie plătitoare de taxe, din care ne luăm toţi salariile, în favoarea unor contrabandişti"

-----

Actualizare - Micii comercianţi: "70% din ţigări sunt vândute în magazinele de specialitate, iar 30% din coşul zilnic reprezintă produsele din tutun. Cheltuielile cu implementarea acestui proiect, pentru micii comercianţi, se ridică la 50 milioane euro".

-----

ACTULIZARE - Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit: "Astfel de reglementări pot duce la creşteri importante ale contrabandei şi la pierderi importante la buget".

-----

Actualizare - Reprezentant PMI: "Noua iniţiativă reprezintă o ingerinţă în activitatea comercială, modifică o legislaţie a publicităţii şi anulează investiţiile pe care noi, industria, le facem, inclusiv în domeniul cercetării".

-----

Actualizare - Reprezentant BAT: "Considerăm că proiectul de lege este foarte restrictiv, având în vedere că România este în topul ţărilor cu cele mai restrictive legi din domeniu. (...) Vor fi afectaţi 70.000 de mici comercianţi, care vor fi penalizaţi prin aplicarea acestei iniţiative, iar la buget vor intra cu un 1 miliard de euro mai puţini bani din taxe, doar prin mutarea pieţei legale pe piaţa neagră".

-----

Actualizare - Reprezentant JTI: "Acciza la produsele electronice şi la cele pe bază de tutun încălzit există deja în legislaţie. De asemenea, în alte ţări, precum Marea Britanie, după implementarea unui astfel de proiect, contrabanda a crescut de la 10% la 17%".

-----

Actualizare - Unul dintre iniţiatorii proiectului de lege: "Acum, 5,5 milioane de români fumează, creşterea numărului fumătorilor fiind semnificativă. Cea mai mare creştere, de 50%, se evidenţiază la tinerii de 15-24 de ani"

-----

Actualizare - Nici reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi nici cei ai Ministerului Economiei nu susţin proiectul de lege.

Carmen Bădulescu, din cadrul Ministerului Economiei, susţine că trebuie notificată Comisia Europeană.

-----

Noua iniţiativă legislativă care urmăreşte restricţionarea pieţei tutunului se află, în aceste momente, în dezbatere, la Comisia Economică din Senat, pentru raportul comun cu comisiile pentru Buget, Sănătate şi Cultură.

Industria tutunului se află din nou în alertă, din cauza acestui proiectul de lege, care prevede, printre altele, interzicerea expunerii produselor din tutun la punctele de vânzare, cu excepţia magazinelor specializate în comercializarea produselor de profil.

Iniţiativa legislativă anti-tutun a fost depusă în Parlament de deputatul USR Emanuel Ungureanu şi mai urmăreşte extinderea definiţiei fumatului la noile produse din tutun, inclusiv la cele care nu conţin tutun şi nu se fumează (ţigarete electronice) şi interzicerea vapatului în spaţiile publice închise, interzicerea promovării de orice fel, interzicerea sponsorizărilor etc.

Industria tutunului şi distribuitorii engros, retailerii, micii comercianţi şi reprezentanţii HoReCa atrag atenţia asupra faptului că iniţiativa legislativă afectează grav un întreg sector economic şi peste 4 milioane de români.

Emanuel Ungureanu, iniţiatorul proiectului de lege, a subliniat că proiectul legislativ nu interzice fumatul şi nici vânzarea ţigărilor în supermarketuri, ci doar expunerea lor la vedere în magazine, adăugând că scopul principal este combaterea promovării intense a produselor din tutun, în special a celor de "nouă generaţie", nu doar a ţigărilor clasice, care riscă să "prindă" foarte bine la tineri şi adolescenţi. Reprezentanţii industriei, care apreciază că noile potenţiale reglementări sunt cele mai restrictive şi disproporţionate propuneri de până acum, apreciază că aceste măsuri sunt lipsite de eficienţă, mai ales pentru România, care are una dintre cele mai întinse graniţe externe ale UE şi este, astfel, foarte vulnerabilă la contrabandă şi contrafaceri.

Reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale sunt de părere că textul de lege încalcă unele prevederi europene şi că, în consecinţă, este nevoie să fie obţinut acordul aurorităţilor UE.

Până acum, iniţiativa legislativă are acord favorabil de la Consiliul Legislativ şi de la CES.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb