UPDATE Scandalul ouălor contaminate cu insecticid se extinde în opt state din UE

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 11 august 2017

Scandalul ouălor contaminate cu insecticid se extinde în opt state din UE

Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie cele mai recente evoluţii privind ouăle contaminate cu insecticid

----------

Actualizare 18:33 Crescătorii români de păsări spun că ouăle din fermele profesionale sunt sigure pentru consum

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări (UCRP) informează că în fermele avicole din ţara noastră nu se foloseşte Fipronil, insecticid cu spectru larg de acţiune, ca substanţă antiparazitară, şi dau asigurări că ouăle din aceste ferme sunt sigure pentru consumul uman.

Într-un comunicat de presă al UCPR, trimis Redacţiei, se arată: "Acest insecticid este interzis, prin legislaţia europeană, a se folosi la animale destinate consumului uman. Fermierii avicoli din România au obligaţia legală de a verifica nivelul reziduurilor chimice din produsele avicole, atât prin controale oficiale cât şi prin autocontroale. În urma controalelor realizate de ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, n.r.), prin laboratoarele de specialitate din subordine, nu s-a semnalat existenţa reziduurilor chimice în produsele noastre".

Potrivit sursei citate, buletinele de analiză, ca urmare a controalelor oficiale şi autocontroalelor, pentru pesticide (erbicide, insecticide, fungicide, antinematode, redonticide) eliberate de laboratoarele autorizate sunt conforme cu legislaţia naţională şi europeană.

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări menţionează că fermele avicole din ţara naostră sunt permanent supravegheate de ANSVSA, iar rezultatele sunt concretizate prin mii de buletine de analiză conforme, anual.

"Asigurăm opinia publică, că produsele avicole din fermele profesionale din România sunt sigure pentru consumul uman", conchid aceştia.

(S.A.)

------------

Luxemburg a devenit, ieri, cel mai recent stat din Uniunea Europeană afectat de scandalul ouălor contaminate cu insecticid, după ce lanţul de magazine Aldi a decis retragerea acestor produse de pe rafturi, dar şi alte unităţi comerciale sunt afectate, au anunţat, ieri, autorităţile, transmite RTE News, potrivit Agerpres.

Micul ducat devine al optulea stat afectat, după ce ouă contaminate cu o substanţă toxică denumită fipronil au fost găsite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa.

Comisia Europeană (CE) urmăreşte atent cele mai recente evoluţii privind ouăle contaminate cu o substanţă toxică denumită fipronil, a anunţat, ieri, executivul comunitar. Problemele legate de sănătatea publică şi de siguranţa alimentară sunt întotdeauna considerate o prioritate şi tratate ca atare, a dat asigurări CE.

Poliţiştii belgieni şi olandezi au efectuat, ieri, percheziţii la sedii ale Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziţilor, precum şi la potenţiali furnizori.

Luxemburg a informat Comisia Europeană, care gestionează Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF) - instrumentul prin care se realizează un schimb de informaţii între autorităţile naţionale privind riscurile la adresa sănătăţii legate de alimente şi furaje. Un stat membru al reţelei care identifică o problemă de sănătate informează restul reţelei RASFF privind produsul respectiv şi măsurile luate pentru a ţine situaţia sub control.

Lanţul de magazine Aldi a retras produsele suspecte vândute în Luxemburg, dar "ouă contaminate au ajuns pe piaţa din Luxemburg", a anunţat Guvernul. Luna aceasta, Aldi a informat că va retrage toate ouăle provenite din Olanda din magazinele sale din Germania.

De asemenea, testele au arătat "o cantitate redusă" de fipronil în ouăle vândute în lanţul de magazine Cactus din Luxemburg, ouă care proveneau din Olanda, a anunţat Guvernul.

Doi furnizori luxemburghezi de mâncare preparată, Caterman şi Carnesa, au informat că au primit ouă de la o sursă contaminată din Belgia, dar produsele în care s-au folosit ouăle au fost retrase.

"Prin urmare, nu mai sunt produse contaminate pe piaţă", a dat asigurări un purtător de cuvânt al Executivului.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision.

Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantităţi mari de fipronil din România.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, recent, că prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de fipronil în ouă şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România. ANSVSA menţionează că monitorizează atent această situaţie şi, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcţie de situaţie.

ANSVSA: 1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, găsite în Timiş

Inspectorii DSVSA Timiş, au sechestrat o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuş de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, acţiune realizată conform alertei SRAAF, a anunţat, ieri, ANSVSA.

"Lotul respectiv a fost reţinut în depozitul unităţii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare. Toate structurile teritoriale judeţene sunt în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil", precizează ANSVSA.

Conform instituţiei, Comisia Europeană a transmis tuturor statelor membre următoarea recomandare: "Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce priveşte produsele utilizate pentru controlul acarianului roşu în unităţile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanţe neautorizate".

Autoritatea adaugă: "Între ANSVSA şi reprezentaţii asociaţiilor crescătorilor de păsări din ţara noastră, există un permanent schimb de informaţii privind evoluţia, la nivel european, a situaţiei ouălor contaminate cu Fipronil". ANSVSA a menţionat că face deja activităţi de control în fermele avicole.

ANSVSA mai spune că monitorizează atent această situaţie şi va informa permanent cu privire la noi elemente apărute în contextul alertei europene legate de ouăle contaminate cu Fipronil.

Autoritatea Sanitar Veterinară menţionează că Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care aparţine familiei chimice fenilpirazol, folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişniţele, gărgăriţele şi alte insecte şi că este permisă utilizarea lui ca substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb