UPDATE/ TUDOSE, LA TRADE WINDS: "România are multe de oferit în domenii ca agricultura, industria high-tech, IT şi producţia industrială"

Andrei Stan
Companii / 19 octombrie 2017

Mihai Tudose (Sursa foto: Gov.ro)

Mihai Tudose (Sursa foto: Gov.ro)

Actualizare 11:45 Iohannis: "Este timpul ca România să devină o ţară unde succesul este rezultatul corectitudinii şi performanţelor, nu al favorurilor"

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în mesajul transmis astăzi participanţilor la forumul "Trade Winds", că este timpul ca România să devină o ţară cu o economie de piaţă consolidată, "unde succesul este rezultatul performanţelor, nu al favorurilor şi al conexiunilor politice".

În mesajul prezentat, la deschiderea forumului, de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, preşedintele a transmis: "Avem forţa şi a venit timpul ca România să treacă dincolo de standardele minime ale unei economii de piaţă funcţionale. Este momentul să devină o economie de piaţă consolidată. România trebuie să devină o ţară unde succesul este rezultatul corectitudinii şi performanţelor, nu al favorurilor şi al conexiunilor politice".

Pentru a obţine rezultatele vizate, a adăugat Iohannis, ţara noastră trebuie "să asigure stabilitate şi predictibilitate a politicilor economice, să aibă o administraţie publică mai de calitate şi mai transparentă şi să investească intens în infrastructura transporturilor".

El a evidenţiat că România şi SUA împărtăşesc aceleaşi valori: respectul pentru proprietatea privată, libertatea economică şi statul de drept. "Prosperitatea este strâns legată de aceste valori fundamentale iar libertatea economică este cea mai bună soluţie pentru o lume liberă", a punctat preşedintele.

Iohannis a amintit că anul trecut economia ţării noastre a avut cea mai mare rată de creştere din Uniunea Europeană, iar previziunile "sunt favorabile".

Preşedintele a evidenţiat câteva sectoare deschise investitorilor: "Sectorul energiei are un potenţial foarte mare, care deja a atras unele dintre cele mai importante companii americane din domeniu. Trebuie să exploatăm acest potenţial în cel mai eficient mod, astfel încât să consolidăm contribuţia României la securitatea energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est".

El a adăugat că alte sectoare de interes sunt agricultura şi industria alimentară şi a menţionat sectorul IT ca exemplu al "capitalului uman" din ţară.

Iohannis a adăugat: "Peste 120.000 de specialişti tineri şi creativi oferă soluţii la problemele cotidiene - inovaţia şi securitatea datelor. Exportul acestor soluţii IT va duce la creşterea acestui sector care, sunt mândru să spun, va depăşi suma de 4 miliarde de euro în 2017".

Preşedintele a menţionat şi alocarea, de către ţara noastră, a 2% din PIB pentru Apărare, dar şi unul dintre cei mai importanţi investitori americani din ţară - "Ford".

Iohannis a punctat, în mesaj: "În ultimii 20 de ani, Parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit puternic. Sunt încrezător că, în acest context, SUA vor continua să fie unul dintre cei mai importanţi prieteni ai noştri şi în topul investitorilor străini din România".

-------------

Actualizare 10:41 Hans Klemm: "SUA nu au un aliat şi un prieten mai bun decât România în această parte a lumii"

Statele Unite ale Americii nu au un aliat şi un prieten "mai bun decât România" în regiune, iar pentru a atrage investitori americani, ţara noastră trebuie să asigure un climat de afaceri previzibil şi transparent, a declarat, astăzi, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, potrivit Agerpres.

Acesta a vorbit, alături de şeful Guvernului, Mihai Tudose, în deschiderea forumului "Trade Winds", care aduce în ţara noastră cea mai importantă misiune comercială din SUA.

"Nu avem un aliat şi un prieten mai bun decât România în această parte a lumii", a afirmat diplomatul şi a detaliat câteva dintre domeniile în care cele două ţări colaborează.

Klemm a subliniat: "Colaborăm foarte bine pentru a aduce pacea şi securitatea în această regiune, în comunitatea transatlantică, luptăm împreună pe câmpuri de luptă departe de România. Alături de colaborarea în domeniul militar, ducem o luptă foarte susţinută împotriva corupţiei, împotriva terorismului, crimei organizate, traficului de persoane şi în domeniul intelligence".

El a spus că una dintre priorităţile mandatului său la Bucureşti este promovarea democraţiei, anume consolidarea instituţiilor democratice. "Un efort important în acest sens este susţinerea luptei anticorupţie - o luptă care a evoluat enorm în ultimii 15 ani, o luptă pe care preşedintele meu a admirat-o şi pe care SUA s-au angajat să o susţină", a punctat şeful reprezentanţei diplomatice americane.

Referindu-se la dimensiunea economică a Parteneriatului România-SUA, Klemm a evidenţiat că alegerea de a investi într-o ţară aparţine companiilor, dar "cel mai bun lucru pe care îl poate face România pentru a încuraja firmele americane să investească aici este să asigure un climat de afaceri pozitiv, care este transparent, predictibil, stabil".

În cadrul Trade Winds, a punctat el, se va crea o reţea regională de experţi în domeniul economic. Klemm a arătat că România are "economia cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană". El a dat ca exemplu recentele memorandumuri semnate între Guvernul României şi companiile americane ce activează în domeniul Apărării - "General Dynamics" şi "Raytheon". "Sunt simbolice pentru oportunităţile ce se deschid companiilor interesate să investească în această parte a lumii", a mai afirmat el.

La rândul său, Dale Tasharski, adjunctul asistentului secretarului pentru Europa din Departamentul Comerţului al SUA, a vorbit despre oportunităţile din regiune.

"Europa de Sud-Est are 60 de milioane de consumatori şi un PIB total de 500 de miliarde de dolari", a spus el.

În opinia lui Tasharski, "clasa de mijloc şi antreprenorii emergenţi fac Europa de Sud-Est să se remarce ca destinaţie pentru investitorii americani".

Trade Winds reprezintă cel mai mare eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul Comerţului al SUA, ajuns la a zecea ediţie.

România este principala destinaţie a misiunii economice din perioada 16-24 octombrie, care se va deplasa şi în Bulgaria, Grecia, Serbia şi Croaţia. La Forumul de afaceri de la Bucureşti sunt invitaţi să participe oficiali şi oameni de afaceri din întreaga regiune.

Seria de evenimente Trade Winds, lansată în 2008, are loc în diferite ţări sau regiuni ale lumii, având drept scop principal promovarea exporturilor americane pe terţe pieţe şi explorarea de noi oportunităţi de afaceri pentru companiile americane. Cele mai recente ediţii s-au desfăşurat în Chile (2016, pentru regiunea Americii Latine) şi Africa de Sud (2015, pentru regiunea central şi sub-sahariană a Africii), fiind foarte apreciate în mediul de afaceri american.

-------------

Ţara noastră are multe de oferit în domenii ca agricultura, industria high-tech, IT şi producţia industrială, a declarat, astăzi, premierul Mihai Tudose, la deschiderea Business Development Conference, eveniment organizat în cadrul misiunii comerciale Trade Winds 2017.

Premierul a afirmat: "România este una dintre cele mai mândre naţiuni din UE, astăzi când ne mândrim cu cea mai mare rată de creştere economică. Ne mândrim, pe lângă apartenenţa europeană şi parteneriatul cu Uniunea Europeană, parteneriatul cu NATO, şi cu aniversarea a 20 de ani de Parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Avem în România foarte multe de oferit de la potenţial în zona de agricultură, până la potenţialul extraordinar în industria high-tech, în IT, trecând la producţia industrială, unde, din nou, ne mândrim cu o creştere de 8% faţă de anul trecut".

Mihai Tudose şi-a exprimat convingerea că prezenţa în ţara noastră a unor firme americane de renume mondial, ca "Ford", "Raytheon", "General Dynamics", "Bell Helicopters", care au venit şi au investit, au făcut transfer tehnologic, reprezintă "un bun exemplu şi o declaraţie a mediului de afaceri american" pentru România.

Prim-ministrul a mai spus: "Cred că eforturile dumneavoastră, eforturile Departamentului de stat pentru comerţ, le mulţumesc şi pe această cale, eforturile Ambasadei SUA în România, personal ale domnului Hans Klemm, eforturile colegilor mei din Guvern vor avea rezultate, iar, poate, de ce nu, peste alţi zece ani să facem o întâlnire de bilanţ, să ne amintim cu drag de acest eveniment major în viaţa economică a României în relaţiile cu SUA, un moment de bilanţ unde să fim mândri de ceea am început să realizăm astăzi".

Potrivit unui comunicat al Guvernului, aproximativ 100 de companii americane au venit la Bucureşti şi vor avea contacte cu peste 50 de firme româneşti, prilej pentru dezvoltarea unor proiecte comune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb