USR anunţă că va depune amendamente la proiectul legii offshore

S.B.
Politică / 15 aprilie 2022

USR anunţă că va depune amendamente la proiectul legii offshore

USR aşteaptă de la Guvern detalii despre scenariile în baza cărora au fost stabilite cifrele din proiectuul legii offshore, dar şi clarificări despre cum vor fi folosiţi banii din redevenţe şi impozite ajunşi la buget, informează news.ro.

Partidul a mai anunţat că va depune, la dezbaterile parlamentare, amendament pentru ca banii obţinuţi de statul român prin exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor prin Pilonul 2.

"În primul rând, trebuie spus foarte clar: 60% din 0 tot 0 rămâne. Deci, discuţia despre procentele obţinute de stat sau de investitori este prematură atât timp cât nu ştim dacă au existat consultări între cei care au venit cu aceste modificări şi companiile care trebuie să vină cu banii pentru investiţie. Sigur că este important câţi bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finanţelor şi Ministerul Energiei trebuie să vină cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coaliţiei să vehiculeze aceste cifre. Impozitarea se face în funcţie de preţurile practicate la vânzarea gazelor. Astăzi, avem un nivel al preţurilor care poate evolua până peste 4 ani când va începe exploatarea. De asemenea, e important să ştim şi prognoze în ceea ce priveşte evoluţia producţiei, la începutul exploatării, pe vârf şi în perioada de declin. Aşadar, Guvernul trebuie să prezinte aceste lucruri în Parlament", a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, conform sursei citate.

La fel de important precum scenariile luate în calcul şi discuţiile cu investitorii, dacă nu chiar mai important decât acestea, este modul în care statul român intenţionează să folosească banii pe care îi va obţine din redevenţe şi impozite.

Conform proiectului de lege depus, aceşti bani se vor duce cu prioritate în reţelele de distribuţie de gaz şi către orice altceva prin decizie a Guvernului. Or, gazul din Marea Neagră este şi el finit. Peste 15-20 de ani se va epuiza şi el.

"Dacă astăzi extindem reţelele de gaz natural către populaţie pe care mai târziu le vom alimenta cu gaz rusesc, pentru că nu va exista altul în regiune, politicienii de astăzi nu fac altceva decât să aducă un deserviciu securităţii naţionale pe termen lung. Trebuie să pregătim de pe acum tranziţia energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziţii", a mai precizat Prună.

Valorificarea superioară a gazului în România este soluţia corectă, iar USR, consecventă poziţiilor enunţate în campaniile electorale, va depune un amendament prin care banii obţinuţi din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor, respectiv în Pilonul 2.

De acolo, fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică şi industria chimică, pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrăşăminte la un preţ corect.

Mai mult, Pactul Verde European ne oferă coordonatele în ceea ce priveşte investiţiile în energie: investiţii în eficienţă energetică, în surse de energie regenerabilă, electrificare sau în producţia de hidrogen.

"Nu putem să îngropăm banii în pământ în reţele de distribuţie prin care să nu treacă gaz. Sau, şi mai rău, în aşa zise investiţii precum PNDL sau studii de fezabilitate pentru proiecte pe hârtie. Aşteptăm ca dezbaterile în Parlament să se facă în mod transparent şi corect cu toţi actorii la masă, inclusiv Guvernul, investitorii şi orice alte autorităţi relevante", a mai spus deputata USR.

Legea offshore a fost depusă, vineri, în Parlament, fiind semnată de liderii celor trei partide din coaliţie, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu, liderul UDMR Kelemen Hunor, precum şi ministrul Energiei, Virgil Popescu şi liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian. În forma finală a proiectului, România va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor şi se reglementează onshore-ul. Liderii coaliţiei de guvernare, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, au transmis, vineri, un mesaj comun, după depunerea în Parlament a legii offshore, în care arată că proiectul deblochează investiţiile din Marea Neagră, asigură independenţa energetică a României şi reduce dependenţa de gazul rusesc, prin stimularea investiţiilor în extracţia de gaze naturale. Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în a doua parte din acest an, se mai arată în mesaj.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca mai simplu era asa: Pt fiecare 10 Mw scos 3 Mw se vireaza statului ( resursa) . Restul se vinde pe bursa in Romania catre distribuitori sau direct catre consumatorii din Romania prin contracte. Statul are drept de preemptiune la pretul de pe Bursa. Din restul 7 Mw care ii raman, isi scade cheltuielile ( fara contracte consultanta in insule si paradisuri fiscale) si plateste impozit normal ca orice alta firma. Singurul lucru in plus o garantie de 7 % din valoarea investitiei catre mediu pentru dezafectare in caz de faliment sau altele de genul . Plus o asigurare obligatorie cu plata unica catre un consortiu de 5 firme de asigurare care sa acopere cheltuielile pt un dezastru sau incalcare norme nediu valabila pe perioada extractiei si a dezafectarii instalatiilor. Plus inca 5 ani. Nu firme de apartament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb