USR: DNA-ul pădurilor, conform recomandărilor europene

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 5 mai 2020

DNA-ul pădurilor, conform recomandărilor europene

Înfiinţarea unei structuri speciale de magistraţi profesionalizaţi în domeniul combaterii infracţiunilor împotriva mediului este una dintre recomandările cuprinse în Raportul pentru România al Grupului de lucru privind chestiuni generale, inclusiv evaluare (GENVAL), care funcţionează la nivelul Consiliului Uniunii Europene se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Salvaţi România.

Astfel, propunerea legislativă a USR de înfiinţare a unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), prezentată în media şi sub numele de DNA-ul Pădurilor, ar fi în concordanţă cu eforturile Uniunii Europene pentru combaterea infracţionalităţii în domeniu, mai arată documentul respectiv. Conform acestuia, GENVAL a realizat în prima parte a anului trecut rapoarte de evaluare, pentru fiecare ţară din Uniunea Europeană, a modului în care se luptă împotriva infracţionalităţii din domeniul deşeurilor, în special, şi a celor din domeniul mediului, rapoarte care au fost prezentate la finalul lui 2019 şi care au fost însoţite de recomandări.

Senatorul Mihai Goţiu (USR) arată: "Printre marile probleme semnalate de raportul pentru România, dar şi pentru alte ţări europene, sunt cele legate de faptul că nu e cunoscută amploarea fenomenului de infracţionalitate în domeniul mediului, că nu există date şi statistici concludente, că nu există o prioritizare pentru rezolvarea acestei probleme, că nu există procurori şi judecători specializaţi, cursuri de formare ori o structură specială a magistraţilor. Iniţiativa legislativă a USR de înfiinţare a DIIM, intrată în dezbatere în Parlament, are ca scop să rezolve aceste carenţe majore semnalate de rapoartele organismelor Consiliului Uniunii Europene".

De altfel, în raportul respectiv se arată că, în afara câtorva "excepţii (de exemplu un procuror specializat în cadrul Parchetului Constanţa), România nu are procurori specializaţi în domeniul mediului. (...) Nu există instanţe sau judecători specializaţi în judecarea infracţiunilor în materie de deşeuri. Se pare că numai câteva cazuri au fost aduse în faţa instanţei. (...) În ceea ce priveşte capacităţile de formare, programele de formare nu se axează suficient pe judecători şi procurori".

Raportul GENVAL mai menţionează: "Procurorii specializaţi în infracţiunile împotriva mediului sunt esenţiali pentru succesul investigaţiilor şi al procedurilor judiciare în acest domeniu, datorită rolului important pe care îl joacă în cadrul sistemului românesc de cercetare penală. Interpretarea lor asupra faptelor la începutul unui caz poate fi decisivă. De asemenea, ei trebuie să ştie cum să instrumenteze cazul, întrucât trebuie să ghideze poliţia şi să coordoneze acţiunea altor autorităţi în faza preliminară a investigaţiei, dar şi să supravegheze colectarea probelor".

Printre recomandările Raportului pentru România se numără: acordarea de prioritate combaterii criminalităţii de mediu; încurajarea creării unei unităţi specializate în cadrul Poliţiei şi desemnarea de procurori specializaţi la nivel regional şi/sau naţional; oportunităţi de formare pentru practicienii implicaţi în depistarea şi/sau combaterea infracţiunilor împotriva mediului (de exemplu poliţia, autorităţile vamale, procurori şi judecători); încurajarea revizuirii legislaţiei naţionale privind criminalitatea de mediu pentru a evita inconsecvenţele şi pentru a le permite practicienilor să aplice normele privind criminalitatea de mediu.

Propunerea legislativă pentru înfiinţarea Direcţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, iniţiată de USR, se află în aceste zile în dezbatere în comisiile de specialitate de la Camera Deputaţilor şi a fost programată deja, în această săptămână, pentru votul în plen, unde va ajunge după finalizarea raportului Comisiei Juridice.

Cameră decizională va fi Senatul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb