USR ÎNCEARCĂ SĂ REPARE CE A STRICAT Proiect legislativ privind interzicerea închiderii termocentralelor pe cărbune

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 10 noiembrie 2022

Proiect legislativ privind interzicerea închiderii termocentralelor pe cărbune

Deputaţii USR Cristina Prună şi Radu Miruţă au depus, ieri, în Parlament, legea responsabilităţii în energie, prin care ar urma să fie interzisă scoaterea din sistemul energetic românesc a unei capacităţi de producţie pe huilă sau lignit înainte ca aceasta să fie înlocuită cu o altă sursă, care să poată produce cel puţin aceeaşi cantitate de energie electrică.

Propunerea vine în contextul în care PSD şi PNL au votat, marţi, pentru închiderea carierelor de cărbune din România, ceea ce va duce la închiderea unor termocentrale importante care ard huilă şi lignit, chiar dacă România înregistrează un deficit important de producţie, într-o perioadă de criză energetică, afirmă USR, într-un comunicat de presă, omiţând faptul că fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, este cel care a fost de acord cu includerea în PNRR a închiderii termocentralelor respective.

"România şi Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, iar actuala coaliţie PSD-PNL se joacă cu soarta românilor. Înainte de închiderea unor capacităţi energetice pe bază de huilă sau lignit, e nevoie să fie stabilită o condiţie esenţială: niciun MW retras din funcţiune până nu avem o capacitate nouă care să îi ia locul şi să producă cel puţin aceeaşi cantitate de energie. Investiţiile în sectorul energetic lipsesc cu desăvârşire din cauza incompetenţei actualului ministru şi a balamucului legislativ promovat de coaliţia de guvernare. Miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite. Nu au terminat nici până astăzi centrala de 430 MW de la Iernut, deşi am primit promisiuni la fiecare 6 luni. Cerem responsabilitate din partea politicienilor puterii şi să nu se joace cu securitatea energetică a României", a declarat Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii.

"Pentru că România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net, pentru că doar în 3 ani România a închis 25% din capacităţile de producţie de energie electrică, dar şi pentru că utilizarea energiei pe bază de cărbune este una dintre puţinele soluţii raţionale în momentele de criză energetică, am depus astăzi proiectul de lege a responsabilităţii în energie. Acesta prevede un lucru simplu: nu pot fi retrase din Sistemul Energetic Naţional unităţi de producţie a energiei electrice pe bază de huilă sau lignit dacă nu au fost puse în funcţiune anterior noi capacităţi de producţie a energiei electrice din orice altă sursă, care să producă într-un an calendaristic echivalentul mediei energiei produse în ultimii 3 ani de sursa care este retrasă", a declarat deputatul Radu Miruţă.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susţină şi să adopte legea responsabilităţii în energie, deoarece industria energetică din România suferă din cauza schimbărilor legislative nocive din ultimul an şi a lipsei investiţiilor în acest sector strategic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Este o corectie de curs legislativ, impusa de situatia actuala,nu e nici o rusine si pot sa spun ca e foarte tarziu ! Razboiul in Ucraina (si consecintele economice ,sanctiunile decise exact pe energie _ dar nu pe uraniu ,diamante ,aur -) impun schimbarea politicii energetice din mers . Indiferent ce ar fi facut alte tari ,trebuia modificata politica energetica la noi ,iar ce vedem e ca altii in Europa s au miscat f rapid exact pe intoarcerea la carbon ,din stricta necesitate imediata ! Nu demonizati pe cei care propun lucruri rationale ,indiferent din ce partid fac parte ,va rog !

    Cand consecintele sunt asa de grave ,de ce sa nu schimba Europa politicile acestea care nu au adus nimic in plan de negociere cu Rusia ! SUA nu sunt ingrijorate pt ca importa undeva sub 3% din consum din Rusia ,pt anumite prelucrari ,in rest sunt autosuficiente .

    Iar promisiunea cu livrarea de LNG catre Europa ,s a dovedit ca nu numai ca Europa nu are terminale si stocare pt acest gaz ....nici SUA nu pot livra necesarul pt Europa ! Teoria e de discursuri ...practica conbteaza ! 

    USR.. aceeasi marie cu alta palarie.

    PSD si PNL se vor opune si va ramane ca din cauza lor s-au inchis termo , astfel inca o data va iesi la iveala duplicitatea lor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb