Senatoarea Uniunii Salvaţi România (USR) Florina Presadă atrage atenţia, într-o analiză publicată pe site-ul partidului, că noul proiect de Cod administrativ pregătit de Ministerul Dezvoltării condus de Paul Stănescu "este ultimul cui din sicriul pe care Partidul Social Democrat (PSD) îl pregăteşte pentru administraţia publică a României" şi că actul normativ are drept scop slăbirea luptei anticorupţie.
Florina Presadă a afirmat: "Noul proiect de Cod Administrativ propus de PSD distruge eforturile din ultimii 15 ani de a aduce integritate şi performanţă în administraţia publică. Noile reglementări au acelaşi scop ca modificările din legile justiţiei - slăbirea luptei anti-corupţie - de data aceasta prin slăbirea regimului incompatibilităţilor, relaxarea criteriilor de integritate, diminuarea răspunderii decidenţilor politici şi politizarea funcţiilor publice".
Senatoarea USR atrage atenţia îndeosebi asupra introducerii unor super-imunităţi pentru miniştri: "Eliminarea interdicţiei pentru persoanele condamnate penal să fie membri ai Guvernului, eliminarea prevederii că un ministru îşi pierde funcţia din motive legate de caracterul ilicit al averii, eliminarea controlului cu privire la oportunitatea emiterii actelor administrative din partea altor autorităţi şi diminuarea răspunderii juridice a ministrului şi transferul acesteia personalului care fundamentează tehnic şi legal un act administrativ", conform News.ro.
În ceea ce priveşte prefecţii şi subprefecţii, mai arată Presadă, aceştia devin demnitari publici, asimilaţi secretarilor de stat, respectiv de subsecretarilor de stat (în legislaţia actuală prefecţii sunt înalţi funcţionari publici).
Senatoarea USR precizează: "Sunt asimilaţi membrilor Guvernului atât din perspectiva condiţiilor necesare pentru a putea fi numiţi în funcţie, cât şi din perspectiva regimului privind incompatibilităţile şi conflictul de interese şi regimul răspunderii juridice pentru actele administrative emise. Prefectul poate fi membru de partid şi poate avea scutire de la formarea profesională de specialitate. Această soluţie este în contradicţie cu recomandările proiectelor anterioare pentru îmbunătăţirea performanţei prefecţilor din România în contextul integrării în Uniunea Europeană".
Florina Presadă avertizează şi asupra modificărilor în ceea ce-i priveşte pe funcţionarii publici care, potrivit proiectului de Cod administrativ, devin nişte simpli tehnicieni subordonaţi politic.
De asemenea, aceasta a mai precizat: "Acest Cod reprezintă ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregăteşte pentru întregul cadru instituţional şi administrativ al României. După bâlbâielile din Codul Fiscal, după atacul direct asupra justiţiei, după raportul pe MCV al Comisiei Europene care confirmă încă o dată dezastrul guvernării PSD/ALDE, acest Cod continuă un proces de capturare a statului şi de subordonare unor interese politice. Acest Cod dovedeşte că această alianţă a distrugerii nu are nicio legătură cu votul care a adus-o la putere. Alianţa PSD/ALDE nu a înţeles încă diferenţa între politicile pe care le propune, cu al căror eşec am început să ne obişnuim, şi regulile pe care trebuie toţi să le respectăm, indiferent de culoarea politică sau de tentaţiile pe care puterea le oferă".