Va fi nevoită Raiffeisen Bank International să părăsească Europa de Est?

Călin Rechea
Bănci-Asigurări / 28 ianuarie 2015

Grafice Raiffeisen

Grafice Raiffeisen

Călin Rechea

Aprecierea francului elveţian din ultima perioadă a determinat creşterea semnificativă a îngrijorării investitorilor cu privire la performanţa financiară şi capitalizarea Raiffeisen Bank International (RBI).

Aceasta s-a manifestat printr-o scădere semnificativă atât a preţului acţiunilor, cât şi a preţului obligaţiunilor subordonate ale băncii.

Preţul acţiunilor a coborât în această săptămână sub 10 euro, după o scădere de peste 50% în ultimele şase luni (vezi grafic).

În ultimii şapte ani, acţiunile RBI au scăzut puternic la Bursa din Viena, pe fondul expunerilor faţă de Europa de Est şi a adâncirii crizei financiare din zona euro.

Preţul obligaţiunilor subordonate emise de RBI în 2011, cu o rată a cuponului de 6,625% şi maturitatea în 2021 (n.a. ISIN XS0619437147, valoarea totală a emisiunii este de 500 de milioane de euro) s-a prăbuşit de la începutul anului curent, după cum arată cotaţiile de la Bursa din Frankfurt.

Declinul a fost de 33,9% până în 27.01.2015, valoarea de piaţă ajungând până la 64,5% din valoarea nominală. Aceasta implică un randament de aproape 16%, care indică a percepţie extrem de negativă a investitorilor.

Nu doar obligaţiunile RBI au înregistrat vânzări masive în ultima perioadă, ci şi obligaţiunile subordonate ale RZB, al căror rating a fost redus recent de Standard & Poor's la BB-, de la BB, pe fondul îngrijorărilor legate de intrarea în vigoare a unei clauze care permite suspendarea plăţii cuponului, proces care poate fi declanşat de pierderile înregistrate de RBI. Agenţia de rating a justificat decizia prin "condiţiile dificile de piaţă din Rusia şi Ucraina".

"Când obligaţiunile scad până la 60%, 70% din valoarea nominală putem spune că este semnalul unor probleme majore", a declarat Robert Montague, analist de credit la ECM Asset Management, pentru Bloomberg.

"Îngrijorarea este determinată de reglementările UE, care forţează investitorii în obligaţiuni subordonate să accepte pierderi ale principalului înainte ca banca să primească ajutor de stat", mai scrie Bloomberg. Aceste reglementări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015 în Austria.

Pentru îmbunătăţirea capitalizării băncii, conducerea a luat în considerare ieşirea de pe piaţa din Polonia, prin vânzarea Raiffeisen Bank Polska SA, conform unei ştiri Bloomberg de luna trecută.

Polonia a fost inclusă, în urmă cu un an, pe lista "ţărilor ţintă" ale RBI, alături de Rusia, Cehia, Slovacia, România şi Austria, dar lista nu a mai apărut în ultima prezentare a rezultatelor financiare trimestriale.

Analiştii bancari apreciază că impactul aprecierii francului asupra portofoliilor de credite din Estul Europei şi pierderile din creditare în Rusia şi Asia sunt principalii factori care ar putea determina necesitatea majorării capitalului printr-o nouă emisiune de acţiuni.

Analiştii de la Berenberg Bank apreciază că principala problemă structurală pentru RBI este dependenţa ridicată de piaţa din Rusia. Situaţia subsidiarei din Rusia a generat speculaţii privind o posibilă ieşire a RBI de pe această piaţă, care a fost cea mai profitabilă pentru banca austriacă în ultimii trei ani.

Karl Sevelda, directorul executiv al RBI, a infirmat, însă, aceste zvonuri, declarând pentru cotidianul Der Standard că "nu avem absolut nicio intenţie să vindem banca din Rusia", după cum scrie Reuters.

O nouă majorare a capitalului poate declanşa un "efect de domino" al deficitului de capital la nivelul băncilor cooperatiste din cadrul grupului, după cum arată o analiză de la JP Morgan preluată de Bloomberg.

O vânzare de acţiuni care ar fi condiţionată de scăderea participării RZB în capitalul RBI sub 50%, ar putea determina "spargerea" holdingului bancar, iar efectul ar fi scăderea ratei de adecvare a capitalului pentru RZB şi cel mai mare acţionar al său, Raiffeisenlandesbank Noe-Wien, sub minimul reglementat.

"În esenţă, structura corporatistă a Raiffeisen este asemănătoare unui şir de piese de domino", a declarat un analist de la JP Morgan pentru Bloomberg.

Un purtător de cuvânt al băncii a precizat că nu există planuri pentru a majorare a capitalului şi a refuzat comentariile pe marginea a ceea ce a numit "scenarii nerealiste", după cum mai scrie Bloomberg.

Pentru atenuarea impactului situaţiei din Ucraina şi Rusia asupra băncii, RBI negociază cu BERD "lărgirea cooperării" în Rusia, conform unei ştiri Bloomberg, iar informaţia a fost confirmată de instituţia bancară internaţională.

RBI şi-a majorat capitalul cu circa 2,8 miliarde de euro anul trecut, în urma unei emisiuni de acţiuni pentru acţionarii existenţi, iar directorul financiar, Martin Gruell, a declarat că nu se pune problema unei noi majorări.

Raiffeisen Bank International (RBI) este o subsidiară a Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB), grup format din 490 de bănci cooperatiste şi nouă bănci regionale. Conform ultimelor date, activele totale ale grupului RZB sunt de 282 de miliarde de euro, reprezentând 87% din PIB-ul Austriei.

Experienţa crizei arată că băncile, în special cele cu o prezenţă internaţională semnificativă, şi-au subestimat, de cele mai multe ori, necesarul de capital. Va fi la fel şi în cazul RBI?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb