Membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) au criticat, astăzi, în plen, declaraţiile făcute la un post de televiziune de către preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu, despre decizii ale instanţelor în care s-ar simţi influenţa politică, CSM considerând că acestea afectează independenţa sistemului judiciar, potrivit news.ro.
Declaraţiile care au generat criticile CSM au fost făcute de Dorneanu într-un intrerviu la B1TV, unde acesta a spus: "Să nu se supere colegii mei din justiţie, dar nu aş vrea să număr în câte cazuri se simte influenţa politică asupra unor hotărâri judecătoreşti comune şi în câte la noi". În interviul acordat la începutul lunii octombrie, Dorneanu s-a referit şi la dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman. La un moment dat, Valer Dorneanu l-a întrerupt pe reporter şi a continuat: "...Dosarul în care e acuzat că a angajat nişte persoane la... Păi ce, asta-i corupţie? Ăsta-i abuz în serviciu".
Bogdan Mateescu, membru al CSM, cel care a şi solicitat suplimentarea ordinii de zi cu acest subiect, a declarat: "Am solicitat apărarea independenţei sistemului judiciar şi insist să analizaţi cu maximă atenţie. Declaraţiile nu sunt izolate, de data aceasta sunt ale preşedintelui CCR. Personal, aveam pretenţii mult mai mari. Mi se par foarte grave aceste afirmaţii. (...) Indicaţii generice cum că există hotărâri judecătoreşti din care transpare opinia politică mi se par absolut revoltătoare. Nu aş vrea ca nimeni niciodată să înţeleagă că judecătorii români fac politică prin actul care constituie menirea existenţei noatre. Este absolut revoltătoare această declaraţie din partea preşedintelui CCR".
Membrii CSM au discutat şi despre posibilitatea de a sesiza Inspecţia Judiciară în acest caz.
Judecătoarea Andrea Chiş a afirmat că sesizare Inspecţiei Judiciare se face atunci când i se impută ceva unui judecător sau unui procuror, nu când sunt acuzaţii care afectează întregul sistem judiciar.
Ea a precizat: "Aici nu i se impută ceva unui judecător, este ceva venit împotriva întregului sistem, pentru că ceea ce se impută este că avem hotărâri judecătoreşti la care se simte influenţa politică. Atunci când este vorba despre apărarea independenţei sistemului judiciar ca întreg, cum este în această situaţie, nu văd ce atribuţii ar avea Inspecţia, pentru că atribuţia apărării independenţei aparţine exclusiv CSM. Inspecţia Judiciară nu are ce investigaţii să facă, pentru că nimeni, nici domnul preşedinte al CCR nu contestă că a făcut aceste afirmaţii. Cum calificăm aceste afirmaţii - este atributul exclusiv al CSM".
CSM urmează să ia o decizie în acest caz.