Valeriu Stoica revine în competiţia pentru şefia PNL

IULIA NIŢESCU
Ziarul BURSA #Politică / 11 ianuarie 2005

Liberalul intenţionează să candideze pentru preşedinţia PNL, dacă platforma politică pe care a elaborat-o nu va fi însuşită de un alt candidat

Fostul preşedinte liberal militează pentru realizarea fuziunii dintre PNL şi PD pe baza unei platforme liberal-populare

Fostul lider al liberalilor îl atacă subtil pe Dinu Patriciu

Valeriu Stoica, fostul preşedinte al PNL, în prezent simplu membru al partidului, a prezentat ieri programul politic intitulat "Principii şi direcţii strategice pentru o platformă politică liberal-populară". Militînd pentru fuziunea dintre PNL şi PD pe baza unor principii liberal-populare, Valeriu Stoica a precizat că această platformă s-ar putea transforma într-un program pe care să îl prezinte în faţa viitorului Congres al PNL, care se va reuni la începutul lunii februarie, în calitate de candidat la preşedinţia partidului.

Liberalul a spus că va candida la şefia PNL dacă platforma elaborată şi prezentată de domnia sa nu va fi însuşită de un alt candidat: "Nu mă dezic de opiniile şi declaraţiile mele. Am spus mai de mult că nu voi candida pentru Parlament sau Executiv, ceea ce am făcut. Am spus că singura mea preocupare pînă în 2008 va fi partidul şi aşa este". Valeriu Stoica a observat că reacţiile faţă de propunerea de fuziune dintre PD şi PNL, idee pe care a lansat-o în urmă cu o jumătate de an, s-au schimbat. Atunci, Traian Băsescu nici nu vroia să audă despre o asemenea ipoteză. În prezent, şi preşedintele Băsescu, şi Călin Popescu Tăriceanu aprobă necesitatea declanşării procesului de fuziune dintre cele două partide ce formează în prezent Alianţa D.A.: "Timpul o să mai permită şi alte apropieri. Eu mă bucur că astăzi liderii politici agrează ideea acestei fuziuni". Valeriu Stoica admite totuşi că sînt anumiţi reprezentanţi PNL care, fie nu sînt de acord cu fuziunea, fie ar dori ca aceasta să se realizeze prin absorbţie. Aceste persoane nu vor sprijini programul referitor la platforma politică liberal-populară, spune liberalul. Fără a-l nominaliza direct ca făcînd parte din acest grup de persoane ostile proiectului său, Valeriu Stoica a apreciat că Dinu Patriciu este "o enigmă". Fostul preşedinte PNL a precizat că niciodată nu a înţeles poziţiile politice pe care le-a avut colegul său Dinu Patriciu: "Mi s-a părut că aceste poziţii sînt împotriva intereselor sale persoanale. Trebuie să îţi cunoşti interesele prezente şi viitoare, trebuie să anticipezi. Înainte de turul al doilea al alegerilor, mi-a promis că nu va avea nici o intervenţie publică şi a avut una, printr-un interviu. De asemenea, mi-a promis că nu va milita pentru o alianţă între PNL şi PSD şi a făcut-o". În ceea ce priveşte opinia unor liberali, inclusiv a vicepreşedintelui Patriciu, ca între PNL şi PD să se realizeze o fuziune prin absorbţie, Valeriu Stoica a declarat: "Dacă aroganţa va sta la baza negocierilor, atunci fuziunea va fi un eşec. A fi arogant cu PD, partid aproape de aceeaşi mărime ca PNL, înseamnă lipsă de abilitate".

În platforma prezentată de Valeriu Stoica, liberalul militează pentru o fuziune în urma căreia să fie creată o formaţiune de centru-dreapta, în care să existe curente politice diferite: "Structurile de conducere ale partidului unificat vor reflecta în mod proporţional, prin compoziţia lor, forţa acestor curente. Nu trebuie să fie un partid monolit". Conducerea viitoarei formaţiuni ar urma să fie aleasă pe baza principiului proporţionalităţii, în funcţie de reprezentarea la nivel parlamentar a celor două partide.

Liberalul a lansat trei scenarii referitoare la modul în care ar putea să aibă loc negocierile de fuziune dintre PNL şi PD. Un scenariu se referă la posibilitatea ca PNL să voteze împotriva fuziunii, caz în care "numai cei care trăiesc cu iluzii pot crede că partidul nostru va mai avea un viitor în această situaţie", în timp ce a doua variantă are la bază posibilitatea ca liberalii să fie de acord cu fuziunea, dar să se se împiedice de diferite clişee ale liberalismului, în loc să lase ca identitatea noii entităţi politice să se contureze în mod natural. Cel de-al treilea scenariu prezintă succesul fuziunii dintre PNL şi PD, în urma căreia s-ar crea o structură organizaţională modernă, de centru-dreapta.

Dinu Patriciu: "Eu îmi cunosc interesul cel mai bine"

În replică la afirmaţiile colegului său de partid, Dinu Patriciu, încă aflat în vacanţă, a apreciat că Valeriu Stoica se înşală cînd spune că în PNL există persoane care ar fi împotriva unei fuziuni cu PD şi implicit, cu formarea unui partid puternic de dreapta: "Excelentă ideea fuziunii pe baza unei platforme liberal-populare. Eu susţin acest proiect de mult timp, ca PNL să devină, alături de PD şi de alte formaţiuni, un partid liberal-popular. În ceea ce priveşte interesul meu, cred că mi-l cunosc mai bine singur. Sînt prieten cu Valeriu Stoica, dar nu sînt surprins că încă reprezint o enigmă pentru dînsul pentru că eu sînt om de afaceri, iar dînsul este politician. Oamenii politici nu sînt o enigmă pentru mine". Dinu Patriciu ne-a declarat că mai important decît procesul în care se va realiza viitoarea fuziune dintre PNL şi PD este rezultatul, adică realizarea unui puternic partid de dreapta, care să aibă ca principii prioritare liberalismul economic, conservatorismul politic şi pacea socială. (I.N.)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb