Reporter: Cum arată astăzi piaţa de artă din ţara noastră?
Vali Irina Ciobanu: Este o piaţă de tranziţie. Dacă acum 10 ani aveam 18 galerii cu care colaboram şi în care îmi expuneam lucrările, fiind ca un şobolan de atelier - lucram, duceam lucrarea la galerie, vindeam lucrarea şi o luam de la capăt, între timp lucrurile s-au schimbat. Sunt din ce în ce mai puţine galerii, din această cauză trebuie să fii mult mai activ, mult mai creativ. Eşti obligat să faci mai multe evenimente, să te promovezi singur mai mult decât înainte. Cred că este totuşi un lucru bun pentru că aşa intri în contact şi cu viitorii posesori ai lucrărilor tale şi în felul acesta vezi exact ce îşi doresc oamenii.
Reporter: Cum au evoluat preferinţele din partea oamenilor pentru artă?
Vali Irina Ciobanu: Pot spune că se vede o schimbare de ceva timp. Dacă până acum doi ani consideram că pictura hărţilor tematice pe piele sunt viitorul şi este suficient, aceasta fiind direcţia în care trebuie să mă îndrept, în ultima vreme mi se pare că modernitatea îmi bate la uşă şi cred că este timpul să fac acest pas şi să ies în întâmpinarea potenţialilori doritori de a achiziţiona o lucrare.
Reporter: Este mai uşor sau mai greu acum să găseşti cumpărători pentru lucrările de artă?
Vali Irina Ciobanu: Este mai greu, în prezent. Era mult mai uşor să te duci la o galerie. Acestea erau totuşi nişte locuri cu tradiţie care aveau clienţi de zeci de ani şi era, deci, mai simplu. Trebuia doar să fii atent şi să ai lucrări pe diverse subiecte şi pe diverse dimensiuni în galerie. Acum te bazezi doar pe tine, pe experienţa ta şi pe instinctele tale. Nu ştiu dacă este mai greu neapărat, dar sigur este diferit. Acum sunt artişti care sunt foarte buni, dar care nu au abilităţi de marketing şi de promovare şi este păcat. Galeriile veneau în întâmpinarea celor care nu aveau aceste abilităţi sociale dezvoltate. Sperăm că o să se regleze lucrurile pe piaţă şi atunci o să fie mai bine. Momentan, aşa cum spuneam, este o perioadă de tranziţie din cauză că au explodat casele de licitaţie şi cea mai mare parte de clienţi s-a dus în această direcţie spre investiţie. Astfel că, astăzi majoritatea oamenilor îşi doresc să achiziţioneze lucrări de la artişti consacraţi.
Reporter: Cât de greu este astăzi să trăieşti din pictură?
Vali Irina Ciobanu: Nu este greu, trebuie doar să munceşti, ca în orice altă meserie. Eu lucrez foarte mult, dar asta este meseria mea, asta mi-am dorit să fac, asta ştiu să fac. Trebuie să fii tot timpul conectat, cred că pentru a putea trăi din asta trebuie să fii 100% dedicat acestei vocaţii. În plus, este o viaţă extrem de frumoasă, cu simpozioane de artă, tabere de creaţie şi tot felul de evenimente de acest gen. Este o viaţă pe care eu mi-am dorit-o şi de care mă bucur în fiecare zi. De asemenea, este o meserie care devine şi mai uşoară cu timpul. Eu am început să colaborez cu galeriile uniunii artiştilor plastici când aveam 18 ani. De atunci au trecut nişte ani, am reuşit să cunosc nişte oameni, iar lucrurile deja se leagă şi nu mai este atât de greu ca la început.
Reporter: Ar fi mai greu, astăzi, pentru un artist la început de drum să reuşească în aceast drum?
Vali Irina Ciobanu: Nu îmi dau seama exact. S-a dezvoltat foarte mult zona de online şi cunosc artişi care sunt necunoscuţi pe piaţa de artă fizică, dar pe online sunt extrem de căutaţi, se mişcă foarte bine. Este evident că tinerii au alte abilităţi în materie de online. Pentru ei este mult mai uşor să înceapă, este deja un trend să fii prezent în online. Pentru mine, de exemplu, este mai greu, eu mă străduiesc să vând pe online. Dar pentru tineri este mai simplu, este lumea lor şi atunci cred că dacă eşti foarte hotărât şi dedicat ai mari şanse să reuşeşti.
Reporter: Care a fost cea mai scumpă lucrare vândută?
Vali Irina Ciobanu: Una din hărţi, a fost vândută cu aproximativ 6500 de euro.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre expoziţia "Celest. Marin. Teluric"?
Vali Irina Ciobanu: Eu am pictat mai de mult tablourile Marine şi voiam să fac o serie mai modernistă. Sunt un artist foarte clasic, iar spaţiul de aici a fost extraordinar - clasic, dar care se îmbină modernitatea şi am ştiut de la început că acesta este spaţiul în care pot face şi eu trecerea de la clasic la modern. Subiectul cu apa, cerul este subiectul meu de suflet pe care voiam neapărat să-l reiau şi să-l duc mai departe. Când am ajuns la Qreator am decis că aici va avea loc expoziţia. Între timp a venit şi prietena mea Anca Moldovan care s-a alăturat proiectului. Ea scrie poezii, şi a compus câteva pentru picturile mele care se regăsesc în paginile catalogului editat cu ocazia expoziţiei. A fost inspirată de lucrări şi astfel a apărut proiectul "Celest.Marin.Teluric" de care sunt foarte mândră. Este cel mai complex proiect pe care l-am făcut, fiind un proiect care se mulează şi pe spaţiu. De obicei, expoziţiile se făceau într-o sală clasică, în care este foarte uşor să panotezi totul. Acum, deodată ai piese de mobilier. Mi-am dat seama că aici este o casă, iar în momentul în care faci lucrări speri că acestea vor ajunge într-o casă. Cred că aceasta este cea mai bună metodă de prezentare a lor, astfel omul îşi poate imagina cumva în spaţiul propriu lucrările expuse.
Expoziţia se va încheia cu un show INK&ARSMUNDI pe 19 octombrie la ora 19:00, un concert de rap şi poezie care sper să aibă participanţi câţi mai numeroşi.
Reporter: Vă mulţumesc!