VALMAR, APIA: Programul "Rabla" şi-a atins limitele, iar piaţa trebuie lăsată să se dezvolte singură

Alexandru Costea
Companii #Auto / 29 ianuarie 2015

Brent Valmar, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA)

Brent Valmar, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA)

Vânzările de autovehicule au crescut cu 21,5%, anul trecut

Piaţa auto din ţara noastră trebuie să fie lăsată să se dezvolte singură, iar în acest context considerăm că Programul "Rabla" şi-a atins limitele, a declarat, azi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), Brent Valmar.

"Noi am decis, în comitetul director al APIA, validat la nivelul Adunării Generale a Asociaţiei, faptul că Programul < Rabla > şi-a atins limitele. A introdus distorsiuni şi aşteptare în piaţă şi a venit momentul să tratăm piaţa şi mecanismele de autocontrol ale acesteia cu respect şi să lăsăm piaţa să se dezvolte singură. Programul < Rabla > nu ar fi trebuit să existe şi în 2015, dar nu putem nega că, anul trecut, s-au livrat către clienţi prin acest program peste 20.000 de maşini, o valoare importantă, mai ales că s-au retras de pe piaţă tot atâtea maşini vechi. Programul < Rabla > de anul trecut a fost unul bun şi a avut efecte pozitive în piaţă, dar programul din acest an ar trebui să facă diferenţiere pe norme de poluare. Aceste măsuri vor reprezenta o frână în faţa intrării de maşini second hand pe piaţă", a spus Valmar.

Acesta a adăugat că, în urma discuţiilor dintre APIA şi reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), se are în vedere demararea unui program multianual de stimulare a achiziţionării de maşini care utilizează tehnologii noi.

"Eu zic că ar trebui pornit dintr-un cadru mai larg şi să diferenţiem bonusurile pentru emisiile de CO2. Există maşini cu motorizări de 1.600 centimetri cubi care emit 140 grame de CO2/km, dar există şi maşini de 2.000 centimetri cubi care emit 120 grame/km de CO2. Măsura de stimulare a tehnologiilor noi trebuie să fie corelată cu elemente mai eficiente de limitare a livrărilor masive de rable. Ministerul Mediului se gândeşte la un program multianual pentru stimularea vânzărilor de autoturisme cu combustibili alternativi, în urma discuţiilor pe care le-am avut. Anul trecut, s-au importat în România 35 de maşini < verzi > şi estimăm că, pentru anul acesta, vânzările vor creşte", a afirmat Brent Valmar.

Recent, Coaliţia pentru Mediu din România (CMR) atrăgea atenţia, într-o scrisoare adresată ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, că sumele alocate Programului < Rabla > nu justifică eficienţa în privinţa impactului asupra mediului.

"Fondul pentru Mediu nu este un fond de sprijinire a industriei auto, ci un fond necesar pentru programe reale de protecţia mediului din România! MMAP nu trebuie să cheltuiască banii contribuabililor pentru a sprijini industria auto care, oricum, contribuie în mod considerabil la accentuarea fenomenului schimbărilor climatice", arată în documentul CMR.

Persoanele fizice interesate să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul "Rabla" s-au putut înscrie, începând din 8 aprilie 2014, la dealerii auto şi, ulterior, să-şi caseze maşinile mai vechi de opt ani la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Pentru ediţia din 2014 a Programului "Rabla", lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, au fost alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani şi-au putut achiziţiona o maşină nouă prin programul "Rabla" pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Pentru ediţia din anul anterior, bugetul total a fost de 140 de milioane de lei.

Conform statisticii APIA, publicată azi, vânzările totale de autovehicule au crescut în România, în 2014, cu 21,5% până la 100.336 unităţi, dintre care 82.809 unităţi au fost reprezentate de autoturisme (+20,5%).

De asemenea, anul trecut, producţia naţională de autovehicule a ajuns la 391.434 unităţi, cu 4,8% mai puţin faţă de datele din anul anterior. Din acest total, 338.593 de unităţi (86,5%) au fost produse de Dacia, marcă urmată de Ford (cu 52.829 unităţi, 13,5% din total) şi Roman Braşov (12 unităţi).

În 2014, în funcţie de model, cele mai mari volume le-au consemnat Dacia Duster (174.077 unităţi), Dacia Logan (77.427), Ford B-Max (52.829), Dacia Sandero (47.475) şi Dacia Logan MCV (42.614).

În ceea ce priveşte vânzările, cu un volum de 100.336 de autovehicule, anul trecut se consemnează o creştere de 21,5%. Pe categorii, autoturismele înregistrează o creştere de 20,5%, până la 82.809 unităţi, în timp ce la vehiculele comerciale saltul este de 26,1%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb