Valoarea totală a subscrierilor realizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), în primul trimestru al acestui an, a scăzut, de la aproape 1,98 miliarde lei la peste 1,73 miliarde lei - nivel ce reprezintă aproape 80% din întreaga piaţă de asigurări.
Potrivit unui comunicat al UNSAR, liniile de asigurări de viaţă au generat, pentru companiile din cadrul UNSAR, un volum de prime brute subscrise de 373,5 milioane lei, în creştere cu aproape 5% faţă de perioada similară a anului trecut. Această valoare reprezintă peste 86% din subscrierile totale de pe segmentul asigurărilor de viaţă, dacă este raportată la ultimele cifre anunţate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Cele mai bune evoluţii au fost înregis-trate de clasele de asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare (19,73%), de asigurările de căsătorie şi de naştere (18,3%), precum şi de asigurările de sănătate permanente (48,33%).
Pe segmentul asigurărilor generale, companiile membre UNSAR au raportat subscrieri totale de aproximativ 1,4 miliarde lei, cu 16,15% mai puţin faţă de primul trimestru al anului trecut. Liniile de asigurări auto au exercitat cea mai puternică influenţă negativă asupra subscrierilor de pe segmentul asigurărilor generale, având în vedere că portofoliile de RCA şi Casco ale membrilor UNSAR reprezentau peste 50% din volumul de prime brute subscrise de la finele lunii martie 2011, mai precizează comunicatul.
"Rezultatele membrilor UNSAR din primele trei luni ale acestui an arată foarte clar că atenţia companiilor s-a îndreptat spre dezvoltarea altor linii de business decât cele auto, în special spre segmentul asigurărilor de locuinţe, care a reuşit să avanseze cu aproape 25% în termeni de prime brute subscrise. Această schimbare de strategie a făcut ca ponderea asigurărilor pentru incendiu şi calamităţi naturale să urce, la nivelul UNSAR, la 19% din totalul asigurărilor generale", a declarat Florentina Almăjanu, directorul general al UNSAR.
Despăgubirile brute plătite de membrii organizaţiei profesionale a asigurătorilor au totalizat, în aceeaşi perioadă, aproape 957 milioane lei, nivel în scădere cu aproape 5% faţă de intervalul ianuarie-martie din 2010.
În primul trimestru al acestui an, piaţa asigurărilor generale s-a ridicat la valoarea de aproximativ 1,7 miliarde lei, în timp ce primele subscrise pe segmentul asigurărilor de viaţă au totalizat circa 433,83 milioane de lei. Astfel, totalul pieţei în primele trei luni ale lui 2011 s-a cifrat la peste 2 miliarde lei, potrivit CSA.