După ce timp de două săptămâni Electrica Transilvania Sud nu a mai furnizat energie electrică companiei Hidromecanica Braşov, conducerea producătorului de turbine aflat în insolvenţă a decis să concedieze cei 150 de angajaţi ai societăţii. Potrivit liderilor de sindicat, preavizele fost emise la începutul acestei săptămâni şi vor fi puse în practică la 15 zile de la emiterea lor. "Acum se încearcă o situaţie de compromis - în sensul ca cei din conducere să plătească la începutul fiecărei luni contravaloarea energiei pe care ar urma să o consume în luna respectivă, iar fabrica să fie din nou alimentată cu energie electrică", a declarat Adrian Damian, liderul Federaţiei Sindicale Înfrăţirea, la care este afiliat Sindicatul Hidroforţa.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Hidroforţa, Miron Dumitru, a declarat că oamenii au de primit un salariu restant, la care ar trebui să se adauge încă un salariu în momentul disponibilizării. "Dar ei nu au anunţat nici măcar ITM-ul despre intenţia de concediere", a spus sursa citată.
Problemele au apărut după ce compania Electrica Transilvania Sud a câştigat un proces prin care compania Hidromecanica este obligată să plătească datoria de 4,6 milioane de lei, contravaloarea energiei livrate în timpul programului de reorganizare, din care trebuia deja achitată prima tranşă de 500.000 de lei. În condiţiile în care compania nu a virat această sumă, Electrica a stopat alimentarea consumatorului Hidromecanica.
Din păcate, reprezentanţii conducerii companiei nu au fost de găsit pentru a comenta informaţia. De asemenea, nici reprezentanţii administratorului Judiciar - Casa de Insolvenţă Transilvania - nu au răspuns telefoanelor pentru a expune un punct de vedere cu privire la situaţia ivită.
Compania Hidromecanica a intrat în insolvenţă în noiembrie 2010, după ce în vara acelui an Fiscul braşovean îi vânduse cel mai important activ - terenul şi activele din Centrul Civic al Braşovului - pentru 14 milioane de euro.
Compania Hidromecanica Braşov a înregistrat anul trecut pierderi de 2,64 de milioane de lei, rezultatul reportat constând în pierderi de 121,86 de milioane de lei. Firma este controlată de moştenitorii fostului acţionar majoritar, Lucian Gârbacea, care deţin 50,96% din titluri, un alt pachet semnificativ - de 45,21% - fiind deţinut de SIF Transilvania.