Noul vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), ales, ieri, în unanimitate, de consiliul Uniunii, este Varujan Vosganian. Vicepreşedintele USR a declarat, ieri, citat de Rompres, că programul său are în vedere cinci linii de acţiune. Prima dintre acestea vizează administrarea timbrului literar care, după estimările noului vicepreşedinte, ar fi trebuit să aducă cîteva zeci de miliarde de lei în "visteria" Uniunii şi care, din păcate, în ultimii patru ani a adus în total doar 1.000.000 de lei, ceea ce înseamnă colectarea a doar 0,5 % din banii cuveniţi USR din timbrul literar. Varujan propune un sistem de administrare internă a timbrului literar în înţelegere cu Ministerul Finanţelor Publice.
A doua propunere a lui Varujan Vosganian se referă la administrarea drepturilor cuvenite din Legea culturii scrise, ceea ce înseamnă 0,4 % din profitul net al Loteriei Naţionale, res-pectiv şapte miliarde de lei pentru anul 2004. Pentru ca aceşti bani, administraţi de Ministerul Culturii şi Cultelor, să fie destinaţi, cu adevărat, scriitorilor români, Varujan Vosganian propune ca factorii decizionali în privinţa achiziţiilor să fie scriitori, care să alcătuiască un colegiu ştiinţific; Varujan Vosganian propune să fie achiziţionate cărţile scriitorilor în viaţă, iar din banii daţi editurilor, 15 % să reprezinte dreptul de autor ce revine scriitorului.
De asemenea, USR va avea în vedere posibilitatea de participare la programe ale Uniunii Europene.
Varujan Vosganian a propus, totodată, deschiderea unei "pieţe a culturii". El a menţionat că se gîndeşte la susţinerea unui program de lectură cu plată de către unele companii de pe pieţele financiare. Noul vicepreşedinte al USR propune şi o evaluare a reţelei de colectare de drepturi de autor de la societatea COPYRO.
Varujan Vosganian a declarat că acest sistem de administrare fiscală a USR porneşte, în opinia sa, de la premisa că Uniunea nu este un sindicat, ci o asociaţie patronală, care apără un drept de proprietate intelectuală. "Noi nu cerem bani de la buget, ci în primul rînd trebuie să ne fructificăm drepturile care ne revin deja, prin lege, şi abia după aceea vom fi credibili", a spus vicepreşedintele USR.
Domnia sa a arătat că din cauza faptului că în prezent situaţia bugetară a USR este "destul de fragilă", pentru că are angajamente sau credite bancare mai mari decît veniturile curente, intenţionează cercetarea tuturor contractelor făcute de Uniune şi pregătirea unei situaţii referitoare la administrarea patrimoniului acesteia.