VASILE MARICA (SED LEX): "Vom face tot posibilul să ne rezolvăm problemele în Parlament; ministrul Finanţelor ne susţine"

Andrei Stan
Macroeconomie / 18 mai 2017

"Vom face tot posibilul să ne rezolvăm problemele în Parlament; ministrul Finanţelor ne susţine"

Ministrul Finanţelor va face tot posibilul să susţină amendamentele la Legea salarizării ale sindicatelor din Finanţe, însă Parlamentul este suveran şi sindicaliştii vor face tot posibilul să îşi rezolve problemele în Legislativ, a declarat ieri, după mai mult de patru ore de negociere cu reprezentanţii ministerului de resort, preşedintele Sed Lex, Vasile Marica.

Marica a afirmat, citat de Agerpres: "Domnul ministru a spus că va face toate eforturile ca să ne susţină amendamentele, doar că decizia este la Parlament. Trebuie să găsim soluţii de toate tipurile, de ce, cum, ce înseamnă, de ce dorim lucrul ăsta. Am încheiat şi o minută cu ce dorim de la dânşii. Dânsul ne-a spus că Parlamentul este suveran şi în situaţia asta va trebui să ne susţinem acolo punctele de vedere, iar dânşii, în funcţie de ce putem discuta, ne vor susţine la rândul lor în Parlament.(..) Sindicaliştii vor pleca în teritoriu, colegii mei, cu conceptul că toţi colegii mei de aici au acceptat ideea că Parlamentul este suveran şi vom face tot posibilul ca să ne rezolvăm problemele în Parlament. De aici încolo, cu susţinerea ministrului Finanţelor, cu susţinerea ministerului, cu susţinerea Ministerului Muncii, o să avem şi o discuţie şi cu doamna Olguţa Vasilescu, încercăm să ajungem în Parlament cu mesajul nostru".

El a precizat că joi, la ora 10:00, va continua discuţiile în Parlamentul României, la Comisia de muncă de la Senat.

"Mâine (joi, n.r.) la 10:00 suntem în Parlamentul României, la Comisia de la Senat, dar aş vrea să fac o precizare foarte clară. Noi am purtat o bătălie cu colegii din spate cu un anumit regim şi ne-au mărit salariile într-o anumită perioadă, salarii care sunt acum reflectate în plată", a spus liderul de sindicat, precizând că finanţiştii îşi doresc ca grila de salarizare să respecte munca pe care o desfăşoară.

Întrebat dacă vor mai continua protestele, preşedintele Sed Lex a răspuns că acest lucru va depinde de colegii din teritoriu şi că sindicatul nu a organizat niciun protest.

Marica a explicat: "Asta va depinde de colegii noştri. Avem aici în spate toţi colegii din ţară, în funcţie modul în care vor percepe colegii noştri ceea ce s-a întâmplat aici, pentru că poate fi distorsionat mesajul, mâine.. nu putem să comentăm... nu a fost organizată de sindicate, noi încercăm să mediem între autoritate şi colegii noştri, care şi-au pierdut foarte mult încrederea, deoarece noi am atras atenţia Ministerului că scad salariile, sunt probleme, avem probleme cu anumiţi colegi. A fost un pic de inerţie, sperăm ca acum Ministerul să ne susţină, să mergem mai departe împreună".

El a subliniat că, în cazul în care un singur angajat din Finanţe pierde din salariu, este obligat să îl apere.

liderul de sindicat a mai spus: "Nu poate să vină şi nu cred că este acceptat nici pentru voi, care sunteţi ziarişti, să vină cineva să îţi taie din salariu, după ce a fost acceptată importanţa pe care o ai în societate. Nu poţi să accepţi lucrul acesta, că eşti şef, că eşti unul. Chiar şi un coleg de al meu dacă pierde cumva la salariu, suntem obligaţi să îl apărăm, este simplu. Asta i-am explicat şi ministrului. Nu a fost o discuţie în contradictoriu pe tema asta. Când pierde un om la salariu, în condiţiile în care alt regim a acceptat importanţa sa în societate...atâta timp cât nu ne supărăm sub nicio formă că alte categorii sociale au luat, nu este nicio problemă pentru noi treaba asta. Ba dimpotrivă, îi susţinem, că este clar că avem nevoie de doctori, de profesori...".

De asemenea preşedintele Sed Lex a mai afirmat că şeful ANAF, Bogdan Stan, a înţeles că grila de salarizare oferită finanţiştilor " nu poate sta în picioare" şi că îi susţine pe aceştia.

Marica a precizat: "Şi-a retractat poziţia domnul Bogdan Stan şi a înţeles că grila de salarizare care ne este oferită acum nu poate sta în picioare şi a înţeles că trebuie lansată în sus, trebuie să susţină această grilă şi, deja, din punctul nostru de vedere, este un pas în faţă. Dânsul a pus foarte mult accent pe colectare, ca şi domnul ministru. Nu poţi să mobilizezi nişte oameni permanent, îi reorganizezi, le iei din bani, a luat 20%, şi acum vrei să colectezi în aşa fel încât toate categoriile sociale să aibă banii pentru creşterile salariale".

Şeful ANAF a afirmat ieri că, în vederea soluţionării situaţiei din Finanţe, au fost prezentate la întâlnirea cu premierul o serie de propuneri.

Bogdan Stan a declarat: "Noi am înaintat nişte propuneri în sensul acesta. În noua lege a salarizării nu se mai regăsesc sporurile celor de la Vamă, de salarizare, un spor de 25%, precum şi sporul celor de la Antifraudă, care era stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă, de până la 25%. Practic, aceste sporuri, prin adoptarea noii legi a salarizării, vor dispărea. Cele mai afectate categorii de salariaţi din cadrul ANAF sunt cei din teritoriu, mai ales cei din aparatul vamal şi din conducerea AJFP-urilor şi Direcţiilor regionale. Avem un număr de aproximativ 3.500 de angajaţi în această situaţie, aproximativ, la nivel de ANAF, de 14,5%. Aceste lucruri le-am înfăţişat şi domnului prim-ministru şi sperăm ca împreună cu sindicatele să găsim o soluţie în acest sens. Una din dorinţele dânşilor, pot să vă spun, este ca cei din teritoriu să fie salarizaţi la nivel aparatului central. Rămâne de văzut care va fi soluţia adoptată. Noi putem, bineînţeles, să înaintăm aceste propuneri ca şi amendamente la Senat".

Preşedintele ANAF a precizat că din discuţiile purtate cu liderii sindicaliştilor, Sebastian Oprescu şi Vasile Marica, a reieşit că doleanţa cea mai mare acestora este "salarizarea unităţilor teritoriale la nivelul unităţii centrale".

Întrebat care sunt diferenţele salariale între centru şi teritoriu, Stan a răspuns: "Pot să vă spun că un şef de Administraţie judeţeană a Finanţelor Publice în anul 2022 va pierde undeva în jur de 2.000 de lei, un şef de Direcţie vamală va pierde undeva la 3.000 de lei, la nivel de consilier vamal sunt diminuări undeva între 800 şi 1.500 de lei, în funcţie de vechime".

Stan a mai spus că una dintre propunerile înaintate către MFP a fost aceea ca, în cazul în care nu se va opta pentru majorarea salariilor respective, să rămână la nivelul actual.

"Una din propunerile pe care le-am făcut şi către Ministerul de Finanţe a fost, cel puţin, dacă nu se poate găsi o soluţie pentru majorarea acestor salarii, să rămână la limita care se regăseşte în grila de salarizare actuală", a adăugat Stan.

El a precizat că la nivelul ANAF nu există salarii de 14.000 de lei.

"La nivelul ANAF nu există salarii de 14.000 de lei, sunt salarii, într-adevăr, cu care sunt remuneraţi directorii generali din cadrul ANAF undeva în jur de 11.000-12.000 de lei. La nivel de regiuni tot pe aici sunt salariile, 11.000 de lei brut, la nivel de director general", a explicat şeful ANAF.

Aseară, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat la postul public de televiziune că Legea salarizării unitare va aduce o creştere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi şi bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre angajaţii cu salariile mari, de 14.000 de lei. Ea a dat ca exemplul salariul unor angajaţi din ANAF: secretar general - 14.244 lei, în prezent, director general - 14.129 lei, director general adjunct - 14.009 lei, inspector şef, trezorier şef, şef administraţie financiară 14.009 lei şi a precizat că angajaţilor cu funcţie de execuţie din finanţe nu le scad salariile, ci a mai fost introdus un spor de 15% prin lege.

Angajaţi din finanţe din toată ţara au întrerupt în ultimele zile lucrul, nemulţumiţi de nivelul de salarizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb