Venirea crizei financiare a impulsionat activitatea de falsificare a bancnotelor

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 iulie 2009

Dacă în primul trimestru din 2008 au fost depistate un număr de doar 84 de bancnote false, în ultimul trimestru al anului trecut, cînd criza a început să îşi facă mai acut simţită prezenţa şi în ţara noastră, cantitatea de bancnote falsificate a ajuns la 1.396 bucăţi, după cum o arată datele BNR.

În total, numărul contrafacerilor de monedă naţională depistate anul trecut a fost de 2 104 bucăţi, în creştere cu 16,8% comparativ cu anul 2007.

Conform oficialilor BNR, "banc­nota cu cel mai mare număr de contrafaceri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu un număr de 1 878 bucăţi, dintre care 72 pe un material plastic ce a încercat să imite suportul de polimer. Pe locul al doilea se situează, la mare distanţă, bancnota de 50 lei, cu un număr de 120 de contrafaceri, dintre care 27 pe material plastic".

În marea lor majoritate, contrafacerile pe hârtie sau pe material plas­tic au fost slab realizate tehnic, arată reprezentanţii BNR. Ca metodă a fost utilizată fotocopierea sau scanarea, fără a fi reproduse elementele de siguranţă conţinute de bancnotele aflate în circulaţie, falsurile fiind astfel uşor de identificat de către utilizatori. Singurul element de siguranţă reprodus a fost fereastra trans­parentă, care însă nu prezenta în totalitate caracteristicile ferestrei aparţinând unei bancnote autentice.

Nivelul numărului de bancnote falsificate este însă unul scăzut, înregistrându-se doar 2,87 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote în circulaţie. Acest fapt a fost posibil ca urmare a utilizării în continuare a suportului de polimer pentru imprimarea bancnotelor, acesta prezentând siguranţă mai mare împotriva falsificării, comparativ cu hârtia.

În ceea ce priveşte moneda euro, în anul 2008 numărul de contrafaceri ale bancnotelor euro descoperite pe teritoriul României a fost de 2.701 bucăţi, cu 8,5% mai mult decât în 2007.

Oficialii BNR consideră că, "deşi numărul contrafacerilor a crescut uşor faţă de anul precedent, atât în cazul monedei naţionale, cât şi în cazul monedei euro, datorită evoluţiei inerente a mijloacelor de reproducere disponibile comercial, încrederea publicului în cele două monede a continuat să se situeze la un nivel ridicat, elementele de siguranţă specifice acestora asigurând identificarea cu uşurinţă a contrafacerilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb