Veniturile companiilor din sectorul de fabricare a produselor lactate şi a branzeturilor indică o evoluţie negativă a veniturilor în 2018, acestea scăzând cu aproximativ 18% faţă de 2017 până la 3,8 miliarde lei, profitabilitatea aflându-se într-o uşoară creştere, de la 3,3% în 2017 la 4,3% în 2018, arată un studiu realizat de Coface România.
Între punctele forte menţionate sunt specificate: durata medie de colectare a creanţelor a scăzut de la 68 de zile, în 2014, la 51 zile în 2018, iar mai mult de jumătate din companii (57%) au înregistrat o creştere a rezultatului net.
La capitolul vulnerabilităţi se menţionează evoluţiie negativă a veniturilor, acestea scăzând cu aproximativ 18% faţă de 2017, precum şi faptul că 41% dintre companii au 100% datorii orientate pe termen scurt, iar 44% dintre companii au suferit o pierdere netă la sfârşitul anului 2018.
44% dintre companii au avut o pierdere netă la sfârşitul anului 2018
Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2018 a fost de 4,3%, înregistrând o creştere faţă de nivelul din 2017 (3,3%). Cu toate acestea, 44% dintre companii au avut o pierdere netă la sfârşitul anului 2018, cu 26% dintre companii având o pierdere mai mare de -20% şi 5% dintre companii generând profit peste 20%. Gradul de îndatorare la nivelul sectorului de 55% este în scădere faţă de anii anteriori (62% în 2017, 63% în 2016, 67% în 2015 şi 69% în 2014). Este de menţionat faptul că 39% dintre companii prezintă un grad de capitalizare negativ (echivalent cu o îndatorare mai mare de 100%), iar pentru 17% gradul de îndatorare depăşeşte 80%.
În ceea ce priveşte comportamentul de plată, respectiv, datoriile către bugetul de stat, din datele publicate de ANAF pentru toate companiile din acest sector se remarcă faptul că odată cu scăderea numărului companiilor care au înregistrat datorii, valoarea datoriilor nu a scăzut şi ea, chiar în 2018 atingându-se maximul perioadei.
În Uniunea Europeană primele trei ţări ca producţie şi procesare de lapte sunt: Germania, Franţa şi Marea Britanie. Polonia se situează pe locul 5 în ceea ce priveşte cantitatea produsă şi pe locul 6 privind procesarea (o cantitate de zece ori mai mare decât România, deşi produce doar de trei ori mai mult lapte).