VESTE BUNĂ PENTRU INVESTITORI ÎN SCRISOAREA GUVERNULUI CĂTRE FMI: Plata taxelor pe câştigurile de capital, simplificată până luna viitoare

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 mai 2012

Plata taxelor pe câştigurile de capital, simplificată până luna viitoare

Investitorii vor fi scutiţi, în curând, de drumurile la fisc pentru achitarea impozitelor aferente câştigurilor din piaţa de capital, potrivit draftului Scrisorii de Intenţie către Fondul Monetar Internaţional (FMI), obţinut în exclusivitate de către ziarul BURSA.

Simplificarea procedurilor de declarare şi plată a taxelor aferente câştigurilor de capital urmează să fie efectuată prin măsuri care să fie implementate până luna viitoare, se arată în documentul citat. Măsura urmează să fie realizată prin trecerea la un sistem bazat pe reţinerea în avans a plăţilor realizate de către intermediari şi la o declaraţie unică întocmită de către contribuabili la finalul anului.

Vestea este una extrem de bună pentru investitori, care, în prezent, trebuie să meargă personal la fisc, de cinci ori pe an, să-şi achite impozitele aferente câştigurilor din piaţa de capital.

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, ne-a declarat că, încă de anul trecut, AIPC a solicitat Ministerului Finanţelor să implementeze o singură declaraţie de impozit în loc de cinci: "În primăvara acestui an, AIPC şi toţi participanţii la piaţa de capital au reuşit să convingă Finanţele şi FMI de utilitatea acestei simplificări".

De asemenea, Guvernul intenţionează să ofere un tratament neutru în ceea ce priveşte taxarea pentru încetarea plăţii creditelor cu probleme. Măsurile de eficientizare a sistemului fiscal, convenite cu FMI în cadrul precedentei scrisori de intenţie, urmează să fie aprobate până la finalul lunii septembrie.

Reducerea numărului de mici contribuabili înregistraţi să plătească TVA este aşteptată să producă rezultate începând cu luna iulie. De la sfârşitul anului trecut, 11.000 mici contribuabili au fost scoşi de pe lista plătitorilor de TVA, se arată în draftul scrisorii.

Legislaţia privind pregătirea unui regim fiscal simplificat pentru micii contribuabili urmează să fie finalizată până la sfârşitul lui octombrie.

Guvernul a primit acceptul Consiliului Miniştrilor Uniunii Europene să crească plafonul pentru plata TVA la 65.000 euro.

Restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va continua, scopul autorităţilor fiind să consolideze opt directorate regionale până la jumătatea anului viitor şi 221 birouri de taxe locale până la începutul lui 2015.

Guvernul îşi îmbunătăţeşte inter-operabilitatea cu Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară, pentru îmbunătăţirea colectării taxelor. O unitate centrală care să combată frauda intracomunitară, concentrată pe zonele cu risc ridicat, urmează să fie înfiinţată până la 1 iulie.

Aproape 90% dintre cererile de rambursare a taxelor transmise ANAF de către companii în luna martie au venit pe canale electronice. Guvernul s-a angajat ca, până la sfârşitul anului, să adopte toate reglementările necesare pentru finalizarea integrării persoanelor liber-profesioniste în procesul de colectare a taxelor de către ANAF şi permiterea contribuabililor individuali să depună o declaraţie unică pentru taxa pe venit şi contribuţiile sociale începând cu ianuarie anul viitor.

Având în vedere că o serie de termene limită pentru implementarea de planuri de acţiune bazate pe revizuirile funcţionale al ministerelor şi agenţiilor nu au fost îndeplinite, urmează să fie pusă la punct o nouă procedură de monitorizare până la mijlocul lunii iulie, iar ministerele de resort urmează să propună acţiuni corective, indicatori de progres, precum şi noi termene limită realiste pentru raportare.

Legislaţia revizuită în domeniul achiziţiilor publice va fi pregătită până în luna octombrie, ţinta pentru aplicarea acesteia fiind finalul anului.

Pentru a întări capacitatea autorităţilor să facă faţă posibilelor dificultăţii din sistemul bancar, Banca Naţională a României (BNR), Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGBD) şi Ministerul Finanţelor Publice urmează să coordoneze implementarea planurilor de pregătire operaţională, precum şi aranjamente pentru noile puteri în domeniul reglementării bancare. Detaliile cadrului de reglementare, împreună cu planurile detaliate pentru băncile potenţial vulnerabile, urmează să fie discutate cu FMI şi Comisia Europeană până la finalul lui iunie.

Executivul urmează să amendeze până sfârşitul lui octombrie Ordonanţa de Guvern nr. 10/2004, cu privire la lichidarea instituţiilor de credit, pentru a se asigura că tratamentul aplicat datoriei subordonate în lista de creditori urmează să fie determinat de condiţiile contractuale, şi nu de plafoanele de capital. De asemenea, Legea nr. 503/2004, cu privire la falimentul companiilor de asigurări, urmează să fie pusă în aplicare până la finele aceleiaşi luni, se mai arată în draftul Scrisorii de Intenţie.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. bravo.M-am saturat sa tot ma duc la MF

    E foarte bine ca scapam de cele 5 declaratii aberante si mai ramanem cu una insa nu sunt de acord sa platim anticipat impozitul si astfel sa creditam statul.De ce sa fim discriminati fata de ceilalti contribuabili ?Pur si simplu sa platim noi dupa declaratia anuala ,ulterior.Unii mai au si pierderi care trebuie compensate si nu mi se pare cinstit sa platesc anticipat impozite si in acelasi timp pierderile sa nu imi fie compensate.

    1. O singura declaratie,

      Un impozit in avans de max 5%, 

      Regularizarea pierderilor in timp real fara sa mai asteptam sa ne trimita ei banii la Sfantul Asteapta, 

      Ma intreb daca pe Investitori i-a intrebat cineva, probabil ca oricum suntem cam mici si nu se simt banii veniti la buget din activitatea noastra a.i. sa fim si luati in seama. 

      O singura declaratie,

      Un impozit in avans de max 5%, 

      Regularizarea pierderilor in timp real fara sa mai asteptam sa ne trimita ei banii la Sfantul Asteapta, 

      Ma intreb daca pe Investitori i-a intrebat cineva, probabil ca oricum suntem cam mici si nu se simt banii veniti la buget din activitatea noastra a.i. sa fim si luati in seama. 

    Dar cu penalul CNVM, cu ofertele gen SCTB, ce ne facem??

    Pe cand un control DNA sa se frauda care se face??? 

    Cum sa fie asta o veste buna???????? Pai decat sa platesc in avans impozitul, mai bine ma duc de 5 ori la fisc.

    1. DA!. "SUBSCRIU POZITIV ".

      Evident asa e. Castigi o bruma de bani intr-un an (poate nici nu recuperezi pierderile din trecut) si in afara de impozitull curent ai si impozit pe anul viitor, in avans, cand tu poate nu mai vrei sa faci tranzactii. E o marsavie. Iar autorul articolului e dus rau cu capul! Zici ca e ziarist Ceausist! Doar atunci multumeam ca ni s-au bagat ratii si ni se taie lumina. Sau programul TV, ca sa ne protejeze.

    O asemenea ...TAMPENIE DE MASURA poate schimba si ...proverbe.

    In cazul de fata: 

    TOT RAUL SPRE...SI MAI RAU! 

    In principiu, cand Guvernul anunta o masura "in sprijinul cetatenilor", TREBUIE SA FIM SIGURI CA URMEAZA CEVA...SI MAI RAU!

    Ca asa e la romani...traditia istorica... 

    este o mare greseala,dece nu se revine la vechea forma cu impozitarea anuala?asta numai asa ca sa fim originali! apreciez in cunostinta de cauza ca actuala prevedere a daunat atat investitorilor cat si statului.cu respect

    Mai bine lasati cele 5 declaratii,decat sa le luati oamenilor banii in avans.Analizati -prin SSIFuri-si veti vedea ca la bursa se si pierde mult, nu sunt cainii cu covrigi in coada!!!.Macar puteti gandi o plata in avans intr-un procent intre 2-3% din profit.Vor pleca multi investitoti de pe bursa,ca urmare a acestei masuri.Noua nu ni se fac deduceri ,nici macar pentru :net,abonamente,curent electric.Dar sustinem companiile ,deci economia,prin activitatea noastra ! Nu stiti cat stres este pe bursa noastra ? asta nu se mai pune !

    Daca vreti sa faceti ceva bun pentru bursa:propun declaratii semestriale,cu plata anticipata a unui impozit de maxim 4-5 % din profit.De asemeni,reportarea pierderilor sa se ia in calcul permanent, fara a se impune limita de 'X' ani.Astfel veti avea investitori si o bursa atractivaa=venituri la bugetul de stat.Asa se face in tarile carora le pasa de cetatenii sai!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb