Vicepreşedintele ANRP, arestat pentru trafic de influenţă

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 august 2011

Oficialul Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor a fost trimis în judecată, în 2007, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Primul-ministru de atunci a fost informat ca să dispună suspendarea lui din funcţie, potrivit DNA

Acesta este al treilea caz de trafic de influenţă la ANRP, de la începutul anului

Remus Baciu, unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia creată ca să despăgubească foştii proprietari, a fost arestat pentru 29 de zile, fiind acuzat de trafic de influenţă, în urma unui flagrant organizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Acesta este al treilea dosar în care acuzaţii de corupţie sunt menţionate în legătură cu ANRP, după ce procurorii DNA au anunţat, în martie şi aprilie, anul acesta, că anchetează persoane acuzate de trafic de influenţă pe lângă funcţionarii Autorităţii.

Este pentru prima dată, însă, când un membru al conducerii ANRP este urmărit penal pentru activitatea sa în cadrul Autorităţii, după ce unii dintre foştii proprietari s-au plâns de modul în care dosarele de despăgubire sunt rezolvate la ANRP, unele fiind soluţionate rapid, în timp ce altele aşteaptă ani la rândul.

Procurorii DNA au menţionat că, în perioada iunie-august 2011, inculpatul Remus Baciu, în calitate de vicepreşedinte al ANRP, a pretins, prin intermediul coinculpatei Camelia Andruşenco, de la patru persoane îndritute la despăgubiri în baza Legii 10/2001, o sumă de bani reprezentând circa 15% din valoarea des-păgubirilor acordate de către ANRP, ca să urgenteze soluţionarea dosarelor de despăgubiri şi remiterii despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.

În rechizitoriul DNA, este menţionat că foştii proprietari cărora Baciu ar fi urmat să le urgenteze dosarul obţinuseră drept de proprietate asupra unui teren de 7.180 metri pătraţi, situat în municipiul Bucureşti, valoarea lui fiind stabilită la 36,5 milioane de lei (10,4 milioane euro). Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor aprobase, încă din ianuarie 2007, plata sumei către titulari.

În august, vicepreşedintele ANRP a primit 400.000 de lei, prin intermediul inculpatei Camelia Andruşenco de la Elisabeta Androne, cercetată şi ea pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, potrivit DNA. Pe 8 august, oficialul ANRP a primit 450.000 de lei de la Valeria Stan, cercetată, de asemenea, pentru cumpărare de influenţă, cu scopul să urgenteze soluţionarea dosarului de despăgubire. Pe 24 august, Camelia Andruşenco a primit de la alte două doamne învinuite, Elena Albu şi Petra Vişan, 927.000 de lei, din care i-a dat vicepreşedintelui ANRP 400.900 de lei, ocazie cu care procurorii DNA au constat infracţiunea flagrantă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 28 august, arestarea preventivă a vicepreşedinteleui ANRP şi a Cameliei Andruşenco, acuzată de complicitate la trafic de influenţă.

Reprezentanţii ANRP au menţionat într-un comunicat de presă că, ieri, au fost înştiinţaţi oficial cu privire la activitatea de urmărire penală desfăşurată de DNA asupra vicepreşedintelui Autorităţii şi ANRP şi-a manifestat disponibilitatea de a pune la dispoziţia reprezentanţilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie toa-te documentele şi informaţiile necesare bunei desfăşurări a anchetei. Des-pre comunicatul DNA de ieri care anunţă cercetarea vicepreşedintelui ANRP, reprezentanţii Autorităţii spun că este o dovadă de necontestat a funcţionării normale a instituţiilor publice într-un stat de drept.

Interesant este că aceasta nu este pentru prima dată când vicepreşedintele ANRP intră în vizorul procurorilor DNA.

În urmă cu patru ani, Remus Baciu a fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, alături de alte trei persoane, în legătură cu achiziţionarea la nivel naţional, de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei, de sterilete la preţuri de 30 de ori mai mari decât cele din import şi de cinci ori mai mari decât cele practicate în reţeaua farmaceutică, potrivit DNA. Procurorii au informat atunci primul-ministru de acuzaţiile aduse vicepreşedintelui ANRP, pentru a dispune suspendarea lui din funcţie.

În septembrie 2009, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să îl achite pe Remus Baciu pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi luare de mită, potrivit informaţiilor de pe site-ul instanţei.

Remus Baciu este doctor în Ştiinţe Juridice şi lector universitar în Cadrul Catedrei de Drept a Academiei de Studii Economie, potrivit CV-ului postat pe site-ul ANRP. Domnia sa este subsecretar de stat şi vicepreşedinte al ANRP din martie 2005, iar între septembrie 2004 şi martie 2005 a fost secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru, fiind Şeful Departamentului de Aplicare a Legilor despăgubirilor. Înainte de aceasta, a fost, pentru cîteva luni, în 2001, consilier al Şefului Corpului de Control al Prefectului Capitalei, apoi consilier personal al Ministrului Sănătăţii (între 2001 şi 2003), ajungând, în martie 2004, consilier la Cancelaria Primului-Ministru.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cum poti sa pui in functii inalte oameni care s-a dovedit ca sunt corupti,daca nu sa fure pentru tine?

    Eu nu prea inteleg de ce trebuie 3 directori adjuncti probabil 5 directori plini si 7 directii cu 500 de angajati ca sa puna in practica o Hotarare Judecatoreacsca?!?!Unde esti tu pact German de Eficienta si Pact European de Bune Practici Financiare?Ne mai miram ca salariul minim e mai mic decat in China!

    Capul rautatilor la ANRP este Crinuta Dumitrean, favorita lui Ioan Olteanu. Acolo sa mearga procurorii.

    Tocmai am primit un raspuns la o petitie facuta privind stadiul unui dosar de despagubiri, semnat de persoana in cauza.

    Am citit stupefiat ca trebuie sa completez dosarul cu acte pe care le-am depus in 2007. Bataie de joc! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb