Uniunea Europeană "va începe să se prăbuşească" dacă nu va ataca decizia curţii constituţionale din Polonia privind prevalenţa legislaţiei naţionale în faţa celei europene, a declarat ieri vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, din Cehia, transmite Reuters, conform G4media.ro.
Tribunalul constituţional al Poloniei a a emis o judecată în acest sens săptămâna trecută, escaladând puternic un conflict legat de valorile fundamentale dintre eurosceptţicii de la Varşovia şi majoritatea celorlalte state membrie.
Peste 100.000 de oameni au protestat duminică în Polonia în sprijinul UE, dând un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce se tem că este perspectiva ca ţara lor să urmeze Marea Britanie şi să părăsească blocul european într-un "Polexit".
"Dacă nu susţinem principiul UE că norme egale sunt respectate la fel peste tot în Europa, întreaga Europă va începe să se prăbuşească", a declarat Vera Jourova, comisarul UE din Republica Cehă.
"De aceea va trebui să reacţionăm la acest nou capitol pe care curtea constituţională poloneză a început să îl deseneze", a spus Jourova, responsabilă de valori şi transparenţă la Comisia Europeană.
Într-un fel sau altul, hotărârea tribunalului va costa probabil Varşovia. Decizia urmează unor dispute prelungite şi divizive în care Polonia este acuzată de multe ţări occidentale, de autorităţi de supraveghere a drepturilor internaţionale şi de cei care afirmă că a avut loc o reducere a independenţei mass-media şi a instanţelor, precum şi o încălcare a drepturilor femeilor, migranţilor şi persoanelor LGBT de când partidul Dreptate şi Justiţie ( Partidul PiS) a câştigat puterea în 2015.
Comisia Europeană refuză din aceste motive aprobarea pentru planul de redresare şi rezilienţă al Poloniei, necesar pentru a permite Varşoviei să valorifice miliardele de euro disponibile, pe lângă alte fonduri UE, pentru susţinerea redresării din criza coronavirusului.
1. UE vrea energie verde
(mesaj trimis de Gogu în data de 12.10.2021, 08:21)
UE vrea energie verde, in schimb ne lasa sa murim in case de frig si in curand vom sta in bezna. Politica de marire a preturilor la cer pentru ca au dat ei drumul la tiparnita, ne va saraci. Inflatia saraceste populatia. UE (Germania si Frants) a ajuns asupritorul popoarelor.UK a iesit exact pe faptul ca decizia era doar la Germania si Franta, iar un imperiu nu sta la mana lor. Vor urma si alte iesiri.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de gigel în data de 12.10.2021, 10:12)
trist, dar adevarat
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 10:20)
Tratatul UE este clar o constructie fragila si interpretabila in detaliile lui. Are elemente de constitutionalitate pt ca statele membre au renuntat la o parte din suveranitate atunci cand l-au semnat, dar totusi nu este o Constitutie. Daca nu erau Polonia si Ungaria mai devreme sau mai tarziu oricum cineva ar fi deschis acest conflict juridic. Acest conflict nu este doar o consecinta a ”delirului” reglementativ al UE, care vine acum spre exemplu si ne spune ca trebuie sa platim enorm pe curent si pe certificatele CO2 pt ca Europa sa salveze lumea.
Pur si simplu, in acest moment partidele care conduc Polonia si Ungaria simt ca a venit momentul oportun sa atace Tratatul. Este o miscare politica riscanta, dar ei considera ca merita acest razboi. Probabil ca mizeaza pe o lupta de lunga durata, si chiar au nenumarate argumente logice (sociale si juridice) in favoarea lor, si vor sa pozeze in salvatorii natiunii. Cum se va termina povestea este greu de spus acum.
Ceea ce ramane evident este ca Tratatul UE este o constructie fragila, extrem de fragila. S-a pornit la drum cu prea mult optimism si pe de alta parte din start s-a dorit sa fie doar o solutie de compromis. Nimeni nu a vrut sa renunte la mai multa suveranitate in favoarea unei constructii suprastatale. S-a mizat pe faptul ca va exista un interes ”vesnic” din partea statelor membre (mai ales interes financiar) ca aceasta constructie suprastatala sa fie pastrata functionala. Ei bine iata ca nu este asa.
Iata ca au inceput sa apara ”baietii destepti” care considera ca pot sa profite mai mult de fragilitatea tratatului. Nu este vorba doar despre baietii destepti care pozeaza in salvatorii natiunii si care vor sa profite politic de fragilitatea TUE si sa se mentina ”vesnic” la putere intr-o democratie asa zis iliberala. Avem si baietii destepti financiar, statele supraindatorate, si care nu au nicio intentie sa-si micsoreze vreodata datoriile care acum pun in pericol moneda euro. Hiperinflatia apare atunci cand se pierde total increderea intr-o moneda. Cate trilioane de bonduri mai trebuie sa cumpere BCE ca sa se distruga increderea in moneda euro? Habar nu am. Dar este evident ca se traieste periculos si disciplina bugetara si financiara in UE este jalnica. Si nu, nu faceti comparatia cu SUA. SUA isi permite acest lucru si ma opresc aici cu discutia pt ca devine prea lunga :).
Se spune ca niciun contract nu te protejeaza daca partile sunt necinstite. Diavolul sta intotdeauna in detalii, mai ales intr-un contract. Sigur sa Tratatul UE vorbeste despre statul de drept. Foarte frumos. Dar ce inseamna ”stat de drept” intreaba tarile iliberale? Ce inseamna ”presa libera” intreaba ei? Avem ziare si avem televiziuni, internetul este liber, asa ca de ce vine UE sa ne spuna noua ca nu avem presa libera si ca ne manipulam cetatenii, intreaba cu siretenie iliberalii?
Cate televiziuni inseamna presa libera, 5 sau 10? Discutia si lupta juridica se va duce pe astfel de detalii marunte pe care Tratatul nici nu putea sa le mentioneze la momentul semnarii lui.
2. Sa se prabuseasca !
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 08:29)
Proiectul european a inceput de mult timp sa puta, asa ca sa se parabuseasca cu brio !
Presupun ca gasca care conduce acum UE nu doreste sa revina cu picioarele pe pamant, sa nu se mai considere stapanii absoluti ai lumii, sa nu se ceada divinitati.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 08:29)
Multumim Polonia !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 10:54)
Interesant cum aceiași comentatori ce-i vor pe români morți îndemnându-i să nu se vaccineze, vor și România în afara UE. Care o fi explicația?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 10:59)
Daca nu am fi fost in UE si NATO am fi fost o Republica Moldova mai maricica.