Autorităţile turce au confiscat sau au numit un administrator într-un număr de 965 de companii având vânzări anuale totale de aproximativ 21,9 miliarde de lire turceşti (6 miliarde dolari) în decurs de un an după puciul eşuat din iulie 2016, a anunţat viceprim-ministrul Nurettin Canikli vineri, informează agenţia Reuters.
Sub starea de urgenţă impusă după lovitura de stat, autorităţile turce au luat sub control companii suspectate de legături cu adepţii lui Fethullah Gulen, clericul musulman stabilit în SUA şi acuzat de Ankara că se află în spatele loviturii de stat militare eşuate.
Cele 965 de companii aflate sub controlul statului, cu sediul în patruzeci şi trei de provincii din întreaga Turcie, au active în valoare totală de aproximativ 41 miliarde de lire (11,3 miliarde dolari) şi 46.357 de angajaţi, a declarat Canikli într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Autorităţile turce au luat sub control o bancă, companii industriale şi firme din domeniul media ca parte a represiunii asupra companiilor acuzate de legături cu Gulen. Acesta a negat implicarea în puci.
În afară de măsurile represive asupra companiilor, autorităţile au arestat peste 50.000 de persoane în aşteptarea proceselor şi au suspendat sau concediat alte 150.000, inclusiv soldaţi, ofiţeri de poliţie, cadre didactice şi funcţionari publici, în legătură cu presupuse legături cu grupuri teroriste.
Campania de represiune i-a alarmat pe aliaţii occidentali ai Turciei şi grupurile pentru apărarea drepturilor omului, care afirmă că preşedintele Tayyip Erdogan se foloseşte de puci ca pretext pentru a reduce la tăcere orice voce disidentă, acuzaţie pe care el o respinge.
Un număr de zece persoane, inclusiv directorul Amnesty International în Turcia şi alţi activişti pentru drepturile omului, au fost arestate în această săptămâna sub suspiciunea de apartenenţă la organizaţii teroriste, a anunţat Amnesty joi, denunţând un "abuz grotesc de putere".
Potrivit guvernului, măsurile de securitate sunt necesare din cauza gravităţii ameninţărilor cu care se confruntă Turcia, care se luptă atât cu militanţii kurzi cât şi cu cei islamişti. Peste 240 de persoane au fost ucise în tentativa de lovitură de stat de anul trecut.