Criza financiară afectează în egală măsură oamenii şi animalele de companie. Dacă există destule voci care deplâng soarta persoanelor care îşi pierd casele din cauza neachitării ratelor către bănci, foarte puţini sunt cei care îşi găsesc timp să se intereseze de soarta animalelor de companie abandonate. Câini, pisici, porci de guineea, hamsteri şi chiar peşti de acvariu sunt biete vietăţi nevinovate abandonate de stăpâni, care nu mai găsesc resursele necesare, sufleteşti şi financiare, pentru a se ocupa în continuare de ele. Situaţia este de-a dreptul dramatică: unul din zece conaţionali renunţă la companionul său, în multe cazuri acest lucru însemnând pur şi simplu condamnarea la moarte a acestuia din urmă.
Asociaţiile pentru protecţia animalelor încearcă să intervină, atât cât le permite logistica şi cadrul legislativ, dar de foarte multe ori dialogul cu acestea este extrem de greoi. Câini de rasă, unii dintre ei foarte scumpi, pot fi văzuţi vagabondând pe stradă, fiind evident că au fost abandonaţi.
De exemplu, pe site-ul Asociaţiei "Cuţu, Cuţu", apar mai multe anunţuri în care sunt prezentaţi câini de rasă (cocker, pekinez, buldog englez, boxer, pitbull, chow-chow) găsiţi în diverse zone, de cele mai multe ori aceştia nemaifiind revendicaţi de foştii proprietari.
Dacă în cazul câinilor şi pisicilor abandonul nu înseamnă automat moartea - deşi şansele de supravieţuire sunt reduse pentru un animal obişnuit cu un anumit stil de viaţă - în ceea ce priveşte hamsterii şi porcii de guineea lăsaţi lângă tomberoane sau peştii exotici trimişi direct în canal se poate vorbi de cruzime.
În cadrul Primăriei Capitalei, există o Autoritate pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor, dar eficienţa este în continuare redusă. Rata abandonurilor este tot mai mare la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind înregistrate în Bucureşti.
Statisticile arată că numărul animalelor abandonate, la nivel mondial, a ajuns la 60% în timpul recensiunii, cifrele fiind pur şi simplu îngrijorătoare. Câinii şi pisicile sunt principalele victime. Există însă şi cazuri în care nu este vorba de o problemă financiară în ceea ce priveşte "divorţul" de animalul de companie, ci doar despre o chestiune legată de modă. Japonezii, cunoscuţi pentru sumele foarte mari pe care le cheltuiesc cu îngrijirea prietenilor necuvântători, nu au nicio problemă să renunţe la aceştia când se plictisesc sau consideră că respectivul animal nu mai este la modă. O treime din câinii care ajung în adăposturi abandonaţi de stăpânii lor sunt chihuahua, tocmai pentru că se consideră că popularitatea acestora se află pe o pantă descendentă. Organizaţiile de caritate se confruntă, la rândul lor, cu probleme pentru că donaţiile sunt tot mai puţine, iar adopţiile s-au împuţinat dramatic.
•
•
Cititorii sunt invitaţi (www.bursa.ro) să participe cu subiecte la această rubrică, gândită pentru recuperarea bunului-simţ.
1. stop
(mesaj trimis de cristea mihaela în data de 07.12.2010, 08:53)
imi pare rau ca uni oameni ajung sa isi abandoneze animalele ,