VICTOR NEGRESCU:  "Dorim să promovăm o politică orientată spre cetăţean şi corelată cu solidaritatea"

Dragoş Ioniţă
Politică / 21 martie 2018

Victor Negrescu (Sursa foto: Twitter)

Victor Negrescu (Sursa foto: Twitter)

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, ieri, la Bruxelles, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale şi Consiliului Afaceri Generale Art. 50, se arată într-un comunicat al Ministrului Afacerilor Externe (MAE), dat publicităţii.

Potrivit documentului, reuniunea miniştrilor pentru Afaceri Europene din statele membre a vizat în principal pregătirea reuniunii Consiliului European din 22-23 martie 2018, cu accent pe aspecte vizând Piaţa Unică, Piaţa Unică Digitală, Uniunea Pieţelor de Capital, Uniunea Energiei, politica de impozitare în mediul digital, aspecte sociale, precum şi politica comercială a Uniunii.

Discuţiile au mai inclus stadiul implementării deciziilor Consiliului European din decembrie 2017, reuniune pe agenda căreia s-au aflat teme precum securitatea şi apărarea, dimensiunea socială, educaţia şi cultura sau schimbările climatice, precum şi un schimb de opinii în privinţa unui raport de sinteză privind contribuţiile Consiliului la Semestrul European 2018. În cadrul reuniunii, demnitarul român a informat partenerii europeni despre demersurile organizatorice privind Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, mandat pe care ţara noastră îl va deţine, în premieră, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, reiterând dorinţa României de a acţiona alături de statele membre care susţin revigorarea şi consolidarea proiectului european într-o manieră pozitivă şi ambiţioasă.

Victor Negrescu a subliniat: "Dorim să promovăm o politică europeană orientată spre cetăţean şi corelată cu solidaritatea, o valoare elementară a construcţiei europene. Împreună susţinem o Uniune puternică, incluzivă şi coezivă, acesta fiind şi obiectivul nostru în pregătirea Summit-ului informal de la Sibiu, din 9 mai 2019, unde va fi adoptată următoarea agendă strategică a Uniunii".

Reprezentanţii MAE afirmă că pe agenda Consiliului Afaceri Generale Art. 50, s-a aflat pregătirea reuniunii Consiliului European (Art. 50) din 23 martie, care are drept obiectiv adoptarea de noi orientări referitoare la cadrul relaţiilor viitoare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. De asemenea, negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a prezentat acordul la care au ajuns cele două echipe de negociere, atât în privinţa capitolelor din acordul de retragere referitoare la drepturile cetăţenilor şi decontul financiar, toate angajamentele asumate prin raportul comun din decembrie 2017 fiind transpuse în termeni juridici, cât şi a clauzelor privind perioada de tranziţie.

Referitor la poziţia ţării noastre în cadrul negocierii procesului Brexit, Victor Negrescu a precizat: "Un obiectiv prioritar al României a fost atins, rezultatul negocierilor confirmând faptul că cetăţenii europeni, inclusiv cei români, şi membrii familiilor acestora care se stabilesc în Marea Britanie pe durata perioadei de tranziţie vor beneficia de aceleaşi drepturi deţinute de cetăţenii Uniunii Europene care locuiesc deja acolo. România îşi va folosi în continuare toate resursele pentru a gestiona procesul de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la nivelul aşteptărilor cetăţenilor şi în deplin acord cu obiectivele sale în context european. Sperăm ca textul acordului de retragere să fie finalizat cât mai curând şi toate angajamentele asumate să fie respectate şi integrate pe deplin în acest document cu valoare juridică".

În intervenţia sa, ministrul delegat a salutat totodată noul proiect de orientări şi a exprimat susţinere pentru deschiderea de negocieri privind cadrul viitoarelor relaţii dintre cele Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Principale elemente ale acestuia vor fi incluse într-o declaraţie politică care va însoţi acordul de retragere.

"Ne dorim un parteneriat cu Marea Britanie care să includă o componentă economică robustă, precum şi o cooperare privilegiată în domenii precum securitatea, apărarea şi politica externă", a adăugat oficialul român.

În marja participării la cele două reuniuni, ministrul delegat a avut întrevederi cu omologii din Danemarca, Estonia, Finlanda, Suedia, Spania şi Croaţia, dar şi o întâlnire cu comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. Discuţiile au vizat subiecte ale agendei curente a Uniunii, cu accent pe aspecte de substanţă în pregătirea mandatului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

În comunicat se mai precizează că întâlnirile fac parte din demersurile ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a contribui la consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb