Partidul Democrat (PD) este îngrijorat de proiecţiile bugetare ale Guvernului pentru anul 2008, în condiţiile în care veniturile prognozate ca pondere în PIB sunt nerealiste, a declarat luni preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu. "Suntem îngrijoraţi de propunerile de buget pentru anul 2008", a spus Videanu, care a adăugat că democraţii aşteaptă însă proiectul de buget pe care Guvernul ar urma să-l prezinte în luna septembrie. Preşedintele executiv al PD a spus că democraţii au realizat o analiză completă a politicilor fiscale şi bugetare din 2005 până la zi. Potrivit lui Videanu, în urma acesteia s-a constatat că, în 2005, propunerile de buget au fost realiste în sensul că ponderea veniturilor din PIB a fost de 31 la sută, iar în execuţie aceasta a fost de 30,4 la sută, iar pentru 2006 propunerea a coincis cu bugetul în execuţie, aceasta fiind de 31,2 la sută pondere în PIB a veniturilor.
"Ponderea creşterii veniturilor în PIB nu poate să vină decât din câteva zone, una dintre acestea fiind o mai bună colectare. Şi aici analiza noastră arată că, în anul 2007, după ce guvernul PNL a fost dat în franciză la PSD, economia subterană a crescut cu două procente în PIB, ceea ce este un fenomen îngrijorător, pentru că întreaga filosofie de politică fiscală pe care a avut-o la bază programul de guvernare consideră ca principală resursă reducerea economiei subterane şi reducerea autoconsumului prin aducerea lui în economia fiscalizată", a explicat liderul PD.
Adriean Videanu a arătat că economia subterană creşte în zona construcţiilor, care este la ora actuală cea mai dinamică ramură a economiei din România. Preşedintele executiv al PD a susţinut că o pondere a veniturilor bugetului naţional consolidat în PIB de 39,1 la sută, cât este prognozat în momentul de faţă, este absolut fantezistă.
El a arătat că lărgirea bazei de impozitare se poate realiza prin creştere economică şi prin introducerea în economia fiscalizată a unei părţi din economia subterană şi a autoconsumului. Din acest punct de vedere, Adriean Videanu a susţinut că nici din această zonă nu sunt elemente care să ducă la o creştere substanţială a veniturilor. Liderul democrat a subliniat că România trebuie să-şi respecte angajamentele internaţionale, iar din această perspectivă va trebui ca în bugetul pe 2008 să se acorde cel puţin 2,38 la sută din PIB pentru armată. Adriean Videanu a adăugat că PD monitorizează, din opoziţie, construcţia bugetară din perspectiva angajamentelor pe care şi le-a asumat alături de PNL în cadrul campaniei electorale din 2004.
"Orice angajament electoral neacoperit în resurse este o abatere de la angajamentul electoral din 2004", a concluzionat liderul democrat. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian a arătat, săptămâna trecută, că proiectul de buget pentru 2008 prevede un deficit bugetar de 11,8 miliarde de lei, respectiv 2,7 la sută din Produsul Intern Brut, în condiţiile în care veniturile bugetare vor ajunge la 171,3 miliarde, reprezentând 39 la sută din PIB, iar cheltuielile la 183,2 miliarde lei, reprezentând 41,7 la sută din PIB. PIB prognozat pentru anul viitor este de 438,7 miliarde lei, faţă de 390 miliarde lei, în 2007, iar inflaţia de 3,5 la sută.