VIDEO - CORESPONDENŢĂ DIN MEXIC Riviera Maya - atracţie pentru bogaţii lumii şi pentru tinerii îndrăgostiţi

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 23 octombrie 2023



Riviera Maya - atracţie pentru bogaţii lumii şi pentru tinerii îndrăgostiţi

English Version

Mărginit la nord de Statele Unite ale Americii şi la sud de Belize şi Guatemala, Mexic - cea mai nordică ţară din America Latină - începe să fie tot mai interesant pentru turiştii europeni, datorită culturii, istoriei, plajelor, dar şi siturilor sale arheologice.

Bănuiesc, din experienţă proprie, că orice turist care pleacă pentru prima dată în Mexic porneşte cu o mică strângere de inimă, gândindu-se atât la distanţa pe care urmează s-o parcurgă până acolo, dar şi la faptul că mulţi se îndoiesc de siguranţa pe care o oferă acest stat. Ei bine, odată ajuns acolo, pe zi ce trece devii mai relaxat, mai încrezător şi mai satisfăcut de vacanţa pe care ai ales-o, în final părăsind Mexicul doar cu promisiunea că te vei întoarce.

Riviera Maya - atracţie pentru bogaţii lumii şi pentru tinerii îndrăgostiţi

Pe scurt, deşi sunt câteva zone în care nu este recomandat să mergem, Mexicul oferă o serie de zone turistice foarte liniştite, în care turiştii sunt în perfectă siguranţă şi se pot bucura de plaje, de apă, de serviciile de înaltă calitate, de oamenii binevoitori şi de istoria şi cultura locului.

În nordul ţării, mexicanii au rădăcini în cultura aztecă, cei din sud provenind din civilizaţia Maya. Încă există multe sate unde locuitorii trăiesc după regulile înaintaşilor lor, însă trebuie menţionat că în fiecare sat există apă, gaz şi lumină, ţara fiind străbătută de multe drumuri moderne şi de autostrăzi de mii de km. Bogat în resurse naturale şi ocupând primul loc în lume între producătorii de argint, Mexicul exportă petrol, argint, avocado, lămâi, tequila şi nu numai.

Ajunşi în această lume multicoloră, unde se împletesc arome şi sunete, descoperim o mulţime de fructe, păsări şi animale exotice, pe o zonă destul de întinsă marea şi oceanul îmbrăţişând jungla.

Mexicul reprezintă o mare atracţie pentru bogaţii lumii, fiind renumit şi pentru nunţile şi lunile de miere desăvârşite pe care le petrec aici tinerii îndrăgostiţi.

Una dintre cele mai frumoase şi renumite zone turistice este peninsula Yucatan, cu Riviera Maya - care se întinde de-a lungul coastei Caraibelor, din statul Quintana Roo -, unde temperaturile sunt ridicate tot timpul anului. Aici există două sezoane distincte - cel umed şi cel uscat. Sezonul uscat ţine din noiembrie până în aprilie, martie şi aprilie fiind cele mai secetoase luni. Sezonul umed se manifestă din mai până în octombrie şi este mult mai fierbinte decat cel uscat.

Mexicanii sunt oameni calzi şi primitori, care ştiu să-şi trăiască viaţa - ies în oraş, dansează cu patimă, cântă din suflet, mănâncă picant şi beau în special tequila - băutura lor tradiţională.

Aşadar jungla, flora şi fauna, site-urile arheologice, plajele cu nisipul alb şi extra-fin, apele turcoaz cu viaţa subacvatică, răsăriturile şi apusurile, dar şi curcubeele impresionante ce unesc jungla cu marea, specialităţile culinare şi muzica tradiţională alcătuiesc un puzzle perfect care te face să te simţi îndrăgostit indiferent ce vârstă ai avea.

Tulum - perla Rivierei Maya

Riviera Maya - atracţie pentru bogaţii lumii şi pentru tinerii îndrăgostiţi

Perla Rivierei Maya, una dintre cele mai populare destinaţii din regiune, oraşul Tulum este renumit pentru zona sa arheologică, dar şi pentru plajele însorite, pentru numeroasele magazine cu suveniruri şi pentru căsuţele de închiriat construite în tulpini de copac. Reunind 800.000 de localnici care vorbesc mayaşa, în Tulum încă locuiesc urmaşi ai mayaşilor ce nu vorbesc limba spaniolă.

Singurul sit mayaş de pe malul mării, Tulum este adiacent oraşului cu acelaşi nume, fiind foarte important pentru că aici se făceau schimburile de mărfuri între nordici şi sudici. Îniţial, oraşul era împrejmuit pe trei laturi cu ziduri, o parte fiind marginită de apă. Aşezarea este spectaculoasă întrucât se află pe o stâncă de unde se poate vedea Marea Caraibelor, cu apa limpede şi strălucitoare de un turcoaz tulburător de frumos.

Ruinele de la Tulum impresionează mai ales prin modul în care se împletesc cu vegetaţia din zonă, fiind situate la marginea junglei mexicane.

Considerată "5th Avenue" al Tulum, Playa del Carmen este cea mai renumită zonă de promenadă din oraş, unde diverse restaurante, malluri şi magazine de suveniruri alcătuiesc ansamblul perfect pentru turiştii iubitori de shopping şi plimbări nocturne.

Toată zona este desemnată parc natural, resorturile hoteliere aflându-se chiar în mijlocul vegetaţiei tropicale, iar turiştii putând admira diverse tipuri de animale şi păsări chiar în habitatul lor.

Merida - oraşul unde unde istoria, legendele şi ambianţa romantică fac casă bună

Riviera Maya - atracţie pentru bogaţii lumii şi pentru tinerii îndrăgostiţi

Capitala statului Yucatan şi, totodată, cel de-al zecelea oraş ca vechime din ţară, Merida este una dintre cele mai liniştite aşezări mexicane, unde istoria, legendele şi ambianţa romantică fac casă bună. Oraşul oferă, astfel, câte ceva fiecărui turist, indiferent de gusturile acestuia. Noaptea se îmbracă în lumini multicolore, lăsându-se admirat din caleşti care se plimbă pe bulevardele largi ce opresc în faţa restaurantelor sau în parcuri să-i ia ori să-i ducă pe turişti. Nu este nimic ciudat dacă întâlniţi câte un muzicant la colţ de stradă ori în faţa edificiilor din oraş sau chiar câte un spectacol folcloric ori zeci de persoane care dansează libere pe ritmuri muzicale ce răsună în toată zona. În Merida am văzut pentru prima dată şi faimoasele scaune rotunde "pentru îndrăgostiţi", construite câte două, din ciment vopsit în alb, într-o poziţie în care cei doi ocupanţi stau oarecum unul cu faţa la celalălalt.

Cel mai reprezentativ simbol al oraşului Merida este catedrala San Ildefonso, construită într-un stil renascentist specific spaniol. Cea mai importantă dintre cele şapte capele laterale este Capilla del Cristo de las Ampollas. Se spune că, în anul 1500, a fost sculptată o statuetă din lemn ce-L reprezintă pe Iisus, cu o înălţime de şapte metri. Potrivit informaţiilor existente, la cioplirea sa a fost folosit trunchiul unui copac lovit de trăsnet. Legenda spune că au ieşit flăcări din el, dar, cu toate acestea, nu a fost carbonizat, localnicii începând să creadă că respectivul copac avea puteri miraculoase. Credinţa lor a fost întărită de faptul că, atunci când biserica unde a fost pusă statuia a ars, doar sculptura aceasta a rezistat, fiind mutată în catedrală în anul 1654. Astăzi, însă, în catedrala din Merida se află o copie a originalului, acesta din urma intrând, în anul 1915, pe mana forţelor revoluţionare care au devastat catedrala.

Chichen Itza - una din cele şapte minuni ale lumii moderne

Riviera Maya - atracţie pentru bogaţii lumii şi pentru tinerii îndrăgostiţi

Chichan Itza - uriaş sit arheologic pre-columbian construit de civilizaţia Maya în peninsula Yucatan - a fost desemnată una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne. În centrul sitului se află piramida Kukulkan. Celebrul templu a fost construit în secolul al XII-lea d.Hr. pentru maiaşii itza. Piramida este un templu ridicat în onoarea zeului şarpe cu pene Kukulkan. Aceasta are câte 91 de trepte pe fiecare din cele patru laturi, plus una în vârf, totalizând 365 de trepte (ceea ce coincide cu numărul de zile al calendarului Gregorian). Edificiul prezintă, de asemenea, sculpturile unor şerpi cu pene care coboară pe părţile laterale ale balustradei de nord. Se spune că, în timpul echinocţiilor de primăvară şi de toamnă, după-amiaza târziu, soarele loveşte pe colţul din nord-vest al piramidei şi aruncă o serie de umbre triunghiulare, creându-se iluzia unui şarpe cu pene ce se "târăşte" în jos, pe piramidă, până la capul de şarpe sculptat la baza ei.

Piramida are o acustică atât de bună încât dacă baţi din palme chiar fără să te afli în imediata ei apropiere, se aude prin cavităţile din vârful ei zgomotul unei păsări care se numeşte Quetzal.

Înăuntrul piramidei se află alte două piramide mai mici, iar sub ea un cenote (un ochi cu apă subterană cu o adâncime de peste 80 de metri şi un diametru de 50-60 de metri). În vremuri de secetă, în Cenotele Sagrado erau aruncate obiecte preţioase şi chiar persoane, ca ofrande pentru Zeul Ploii Chac. Exploratorii au găsit zeci de schelete umane, în majoritate bărbaţi şi copii, şi mii de artefacte din ceramică, piatră, aur, cupru, răşină şi jad.

În cadrul sitului se află şi Templul celor 1000 de Coloane, despre care se crede că susţineau un acoperiş şi că fosta clădire a fost folosită în principal pentru a găzdui o piaţă interioară sau adunări importante.

Printre alte ruine, în stânga piramidei principale, se găseşte faimosul teren de mingi mayaş (Gran Juego de Pelota) - cel mai mare din Mesoamerica. Terenul se întinde pe o lungime de 168 metri şi o lăţime de 70 de metri, iar jocul presupunea lovirea unei mingi de cauciuc de cinci kilograme astfel încât aceasta să treacă prin inelele de piatră situate la o înălţime importantă, folosind doar cotul, genunchiul sau şoldul. Mingea, reprezentând soarele, nu avea voie să atingă solul, pentru a nu se întrerupe cursul său simbolic. Cei care pierdeau erau decapitaţi la sfârşitul jocului, care avea o semnificaţie ritualică. Acest joc are o vechime de peste 3500 de ani, fiind, astfel, primul joc organizat din istoria sportului.

Chichen Itza, care înseamnă "la gura fântânii din Itza", a fost declarată Patrimoniu Cultural al Umanităţii, în decembrie 1988.

Cea mai mare reţea de ape subterane din lume reuneşte 2000 de cenote

Riviera Maya - atracţie pentru bogaţii lumii şi pentru tinerii îndrăgostiţi

Riviera Maya este un adevarat paradis al cenotelor - ape subterane circulare cu o floră şi o faună desăvârşite. În Yucatan se găseşte cea mai mare reţea de ape subterane din lume, care cuprinde peste 2000 de cenote. Unul dintre cele mai faimoase cenote este IK KIL, situat lângă Chichen Itza. Acesta are 40 de metri adâncime şi este conectat cu alte cenote. Mulţi dintre cei care vizitează Chichen Itza vin să se răcorească la cenotele IK KIL.

Tequila şi churros cu caramel sărat - gustul Valladolid

Valladolid, un oraş colonial numit după omonimul său spaniol, a fost fondat de Francisco de Montejo în 1543 şi este al doilea oraş din statul Yucatan construit de spanioli după capitala Merida. Împletind comori istorice, naturale şi culturale, acest oraş mi-a rămas în minte şi prin veselia oamenilor care dansau în parc pe ritmuri folclorice, în costume tradiţionale, dar şi prin gustul unic pe care îl au "los churros rellenos" (churros umplute cu ciocolată, caramel sărat sau vanilie). În zona Valladolid se poate face şi degustare de tequila, direct la distilerie, unde există şi o plantaţie de agawe, plantă mexicană tradiţională din care se face această băutură spirtoasă.

Cancun - "Las Vegasul Mexicului"

Riviera Maya - atracţie pentru bogaţii lumii şi pentru tinerii îndrăgostiţi

Supranumit "Las Vegasul Mexicului", Cancun are ca principale atracţii cluburile şi cazinourile, hotelurile cu pretenţii şi restaurantele de fiţe. Pentru cei care iubesc viaţa de noapte, zona hotelieră din Cancun este exact ceea ce caută. Desigur, nici în Cancun nu lipsesc plajele cu nisip de argint şi ape de topaz şi jungla cu vegetaţia impresionantă şi fauna exotică. Astfel, Cancun îmbină facilităţile moderne ale staţiunilor destinate iubitorilor de distracţie cu frumusetea unei insule tropicale. Cancun este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Mexic, oferind o varietate de opţiuni de cazare, de la hoteluri de lux la resorturi all-inclusive.

De la Tulum până la Cancun, Riviera Maya oferă oportunităţi pentru snorkeling si scufundări, înot cu delfinii ori vizitarea de parcuri tematice.

Articolul meu prezintă doar câteva locuri experimentate personal, în cadrul unui tripp restrâns de presă organizat de agenţia de turism Eturia, însă Mexicul oferă mult mai multe oportunităţi de distracţie şi relaxare.

Incursiune în gastronomia mexicană, alături de doamna bucătăriei yucatane

Riviera Maya - atracţie pentru bogaţii lumii şi pentru tinerii îndrăgostiţi

Bucătăria mexicană nu este de ignorat. Pe lângă multitudinea de restaurante cu specific italian, asiatic, brazilian etc., care oferă nenumărate experienţe culinare, odată aflaţi în Mexic nu trebuie să ignoraţi specialităţile mexicane. Acestea presupun, pe lângă o gamă largă de prepare din carne, asocierea unui număr impresionant de sosuri, cele mai multe picante şi foarte picante.

În Mexic există mai mult de 500 de tipuri de ardei (cilli), unii mai picanţi, unii mai puţin picanţi, dar singurul ardei cu denumire de origine este "el chilli habanero", după cum ne-a explicat doamna Miriam Peraza, una dintre cele mai cunoscute bucătărese din Mexic. În vârstă de 69 de ani, Miriam Peraza găteşte de când se ştie şi a deprins această dragoste pentru bucătăria tradiţională yucatană de la mama şi de la bunica sa. Cunoscută în întreg Mexicul datorită preparatelor sale desăvârşite cu care a participat la multiple evenimente gastronomice, doamna bucătăriei mexicane s-a făcut cunoscută la nivel mondial după ce o echipă de la Netflix a invitat-o într-una din emisiunile sale pentru a prezenta preparatul care i-a impresionat în mai multe rânduri pe producătorii respectivei emisiuni când au venit să mănânce la Manjar Blanco, restaurantul doamnei Miriam Peraza. Aşadar, "Tacos de Cochinita" a făcut înconjurul lumii, fiind vedeta emisiunii de pe Netflix.

Miriam Peraza are cinci fii, iar al patrulea a studiat gastronomia, ajutând-o pe mama sa să-şi deschidă, în urmă cu 12 ani, acest restaurant, pentru a nu mai fi nevoită să gătească doar în propria bucătărie.

Donna Miriam, cum îi spun cunoscuţii, cunoaşte peste 430 de preparate yucatane tradiţionale, la realizarea cărora foloseşte în mare parte carne de iepure, de porc, de curcan, dar nu numai, porumb, fructe specifice zonei şi evident sosuri tradiţionale.

Produsul vedetă al doamnei Peraza este "Cochinita Pibil", un preparat din carne de porc, cu diverse condimente regionale şi portocală, ce se ţine la marinat două ore şi se coace timp de 12 ore sub pământ, la foc lent. De altfel, pibil înseamnmă "sub pământ".

Donna Miriam spune că bucătăria este viaţa ei şi că fără plăcerea de a găti s-ar îmbolnăvi: "Când am deschis Manjar Blanco, obiectivul meu era ca multă lume să afle de acest restaurant. Nu vă puteţi imagina volumul de invitaţii pe care-l primeam să particip la diverse evenimente gastronomice. Am fost organizatoarea Reuniunii Bucătarilor din Yucatan, în 2016-2017, şi presa a aflat de mine. Ştiau că lucrez în bucătăria tradiţională, am primit multe invitaţii să gătesc în tot Mexicul, pentru turişti, a fost un drum foarte lung, de 12 ani, fără oprire.

Bucătăria este viaţa mea! Tot ceea ce vedeţi în farfurie eu merg să cumpăr. Eu merg la magazin, cumpăr roşiile, pepenele, papaya şi atunci mă simt vie. Mulţi mă întreabă de ce lucrez atât. Am nevoie să lucrez, pentru că acest lucru mă face să ma simt vie, utilă, mă emoţionează ca în prima zi. Dacă îmi iau bucuria de a găti, atunci cred că mă îmbolnăvesc".

În 2010, gastronomia mexicană a fost desemnată de UNESCO cea mai bună gastronomie din lume.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pe acolo intra toti romii in SUA!

    1. Asa,și care e problrma ta....?

    Tinerii indragostiti, cu virsta intre 7 si 77, eventual 177 de de ani.

    Nici marketingul nu mai este ce era! Tineretea! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb