VIDEO/ KLAUS IOHANNIS: "De teama justiţiei, unii inventează scenarii despre un alt fel de stat"

ANDREI STAN
Politică / 2 decembrie 2017



Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)

Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)

Unii politicieni inventează, de teama justiţiei, scenarii despre "un alt fel de stat", a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia oferită cu ocazia Zilei Naţionale la Palatul Cotroceni. Preşedintele a precizat că nu ştie cui folosesc aceste "ficţiuni", însă şi-a exprimat convingerea că nu "viitorului României".

Klaus Iohannis a afirmat, potrivit Administraţiei Prezidenţiale: "Mi-aş fi dorit ca în ultimul an, cu atât mai mult cu cât este anul premergător Centenarului, să fi văzut o mai mare preocupare a decidenţilor politici pentru consolidarea democraţiei în ţara noastră a independenţei Justiţiei şi pentru întărirea practicilor de guvernare în beneficiul tuturor românilor, nu al unor grupuri. Vedem în schimb o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu aşteptările românilor şi cu interesele strategice pe termen lung ale ţării noastre. De teama Justiţiei şi a statului de drept, unii inventează scenarii despre un alt fel de stat. Nu ştiu cui pot folosi aceste ficţiuni, dar sunt convins că viitorului României nu".

Preşedintele a subliniat că ţara noastră se află în faţa unor alegeri fundamentale despre viitor: "Astăzi ne aflăm din nou în faţa unor alegeri fundamentale pentru viitorul nostru. Continuăm cu mai multă consecvenţă pe drumul care, cu eforturi şi de multe ori cu sacrificii, ne-am înscris de un deceniu, sau facem paşi înapoi şi riscăm să ne întoarcem în trecut? Nu putem clădi nimic durabil pentru următorul secol dacă nu punem la temelie acele valori care şi-au dovedit soliditatea în a genera cu adevărat o viaţă mai bună pentru oameni. Din această perspectivă, lecţiile istoriei sunt astăzi mai evidente ca oricând. O societate liberă, în care oricine are şansa de a-şi urma vocaţia, în care fiecare cetăţean poate trăi în siguranţă având o viaţă prosperă şi garanţia că drepturile îi sunt respectate, este o societate din care reflexele autoritariste de orice fel sunt eliminate".

Potrivit domniei sale, anul acesta a fost unul complex, marcat de "convulsii sociale de amploare" şi provocări care au pus sub semnul întrebării progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi funcţionarea statului de drept.

Klaus Iohannis a arătat: "2017 a fost un an complex, marcat deopotrivă de o simbolistică aparte, dar şi de convulsii sociale de amploare. S-au împlinit zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, perioadă în care ţara noastră a ieşit din conul de umbră, dovedind că poate fi un partener de încredere care îşi respectă angajamentele asumate şi un pilon de stabilitate în regiune. Cei zece ani de apartenenţă la marea familie europeană au adus beneficii multiple şi au demonstrat că nu există viitor pentru România în afara proiectului european. În plan intern, au existat însă foarte multe provocări care au pus sub semnul întrebării progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi funcţionarea statului de drept, dar şi progresul economic".

Preşedintele a adăugat că în evenimentele de la începutul anului a văzut o ţară mai solidară ca niciodată în jurul unor valori şi principii: "Spuneam tot aici, în urmă cu exact un an, că o ţară stabilă înseamnă justiţie independentă, economie funcţională şi luptă anticorupţie. La numai câteva zile de la acel moment, când aceste valori au fost puse în pericol de intenţia Guvernului de a modifica legile Justiţiei, românii au ieşit în stradă într-un număr impresionant pentru a le proteja. S-au folosit cuvinte dure pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat la începutul acestui an - clivaj, dezbinare, ruptură. Aparent, o Românie împărţită în prag de Centenar, situată la antipozi faţă de ţara care în 1918 reuşea Marea Unire. Eu, dimpotrivă, am văzut în evenimentele de la începutul acestui an, dar şi în cele de acum câteva zile, o Românie mai solidară ca niciodată în jurul unor valori şi principii, o ţară trează şi determinată, cu cetăţeni care au manifestat pentru a apăra democraţia şi statul de drept, având în gând un singur lucru: viitorul ţării lor. Existenţa unei societăţi active, capabilă să sancţioneze erorile şi derapajele politicienilor şi să-şi susţină clar aşteptările este marele câştig al anului care stă să se încheie".

Klaus Iohannins consideră că societatea civilă a ajuns la maturitate, care, din păcate, nu se regăseşte în acea parte a clasei politice care "încă mai crede că poate abuza de putere".

Preşedintele a conchis: "Mobilizarea civică fără precedent în epoca postcomunistă este dovada maturităţii depline la care a ajuns societatea românească. Maturitate care, din păcate, nu se regăseşte şi în acea parte a clasei politice care încă mai crede că poate abuza de putere şi acţiona fără nicio răspundere în scopuri partizane. Sunt acei politicieni care îşi doresc să ţină România captivă în trecut, pentru folosul lor personal, şi sunt dispuşi să facă orice compromis pentru a-şi atinge obiectivele, chiar dacă asta înseamnă să devieze România de la parcursul său euro-atlantic".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ai dreptate dar nici sa avem sefi in justitie care cand sunt in vie cand la taierea porcului in T14 si alte matrapalzacuri pe care le fac acesti justitiabili si care matale le faci CLISMA.Totusi esti presedintele Romaniei si am impresia ca esti papusarul lor si mai am una pentru matale caind esti chemat la o comisie in PARLAMENTUL ROMANIEI de ce nu onorezi pe matale daca te suspenda cred ca te supui unui referendum ,NU? Te rog sa citesti art.16 din CONSTITUTIA ROMANIEI.Creezi impresia de dictator de 2 BANI cand lovesti ca un om de 2 BANI.Vezi si matale pe suspiciune rezonabila etimologia cuvantului DEMOCRATIE .

    1. E clar ca pe statul paralel il ustura foarte tare, altfel nu l-ar scoate pe popandau sa dezminta din doua in doua zile. Statul copiilor de procurori si securisti este in corzi si de aceea isi scoate nevinovatii si nepenalii sa dezminta. Nepanalul Johannis, nepenalul Orban si in curand marele nevinovat Blaga. Continuati sa sapati baieti ca sunteti pe directia cea buna.

      anonim=stat paralel....astia sunt deghizati.

      lili=stat de drept....pe față.

      O mare parte a Securității a rămas tot timpul „stat în stat”, sau „stat paralel”, cum se folosește astăzi expresia de către politicienii și membrii societății civile care militează pentru democrație și stoparea abuzurilor „binoamelor”, „trinoamelor”, sau ce or mai fi ele. Precedentul pentru toate aceste fenomene negative de astăzi vine din istorie… De la fosta Securitate…

    "Reflexe totalitariste" o au multinationalele cu sprijinul justitiei.

    Daca intra in vigoare Legea raspunderii magistratilor"''BNR nu mai face seminarii pe la Sinaia cu ''JUDECATORII''''

    circ

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb