Majoritatea operatorilor din domeniul energiei menţionează la capitolul probleme instabilitatea legislativă şi lipsa unui dialog real între operatori şi participanţii la piaţă, afirmă Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). În actualele condiţii, domnia sa arată că este posibil să ratăm chiar şi obiectivele propuse prin programul Green Deal.
Silvia Vlăsceanu a precizat: "Green Deal este un proiect european şi sper să nu îl ratăm în stilul tipic românesc, pentru că pe noi «ne încurcă» ce se întâmplă de fapt în România. În ultimii doi ani, schimbările legislative, care nu ar trebui să impacteze la prima vedere consumatorul casnic, au avut un impact imprevizibil pentru operatorii din piaţă şi pentru marii consumatori de energie. Deci pe lângă faptul că am avut imprevizibilitatea acestei pandemii, avem şi cadrul legislativ care a dat peste cap întregul sector. Ultima modificare a legii energiei, care are şi prevederi bune, are articole a căror punere în aplicare este foarte dificilă şi va avea impact asupra consumatorilor. Legea a eliminat, contrar prevederilor directivelor europene, principiul eficienţei economice în privinţa extinderii reţelelor de gaze naturale. Bun, faci extinderi de reţele de gaze, dar trebuie să existe şi o justificare economică a acestor investiţii. Altfel, deşi legea spune că investiţiile respective se vor recupera prin tarife, aceste tarife vor fi suportate de cetăţenii din zonele de concesiune. Vorbim despre zone de concesiune restrânse, la care vor trebui să suporte tarifele cetăţenii de acolo. Care este perioada de recuperare a acestor investiţii ca să menţii tarifele suportabile pentru consumatori şi pentru ca operatorii de distribuţie să nu aibă dificultăţi financiare? Sunt 36 operatori de distribuţie şi furnizare de gaze naturale care nu au capabilitatea financiară să suporte aceste extinderi. Aceştia ori vor refuza să facă extinderi, ori nu vor participa la contractele de concesiune. Este o problemă inclusiv pentru reglementator să găsească soluţii aplicabile operatorilor şi cetăţenilor".
Referitor la extinderea reţelelor de gaze, directorul executiv al ACUE a arătat că, în realitate, gradul de conectare al consumatorilor este mai mare faţă de cel prezentat de autorităţi.
"Am auzit că oficialii spun că doresc ca România să treacă de la 30% grad de conectare la reţelele de gaze la 90% cât are Ungaria. În realitate, gradul de conectare a populaţie este mult mai mare, de aproape 50%. Acest grad derivă din faptul că noi avem încă un sistem centralizat de alimentare cu gaze naturale. De exemplu, doar în Bucureşti, avem SACET ce are 600.000 de apartamente conectate, iar alimentarea cu gaze nu se face prin contracte individuale cu cetăţenii, ci se face prin asociaţia de bloc şi nu există contor pentru fiecare consumator. Practic, din start, numărul de consumatori este mult mai mare, deoarece nu există contorizare individuală, iar situaţia din Capitală se regăseşte şi în alte oraşe din ţară ceea ce urcă procentul de conectare spre 50%", a menţionat Silvia Vlăsceanu.
Domnia sa a mai precizat că, deşi noua lege prevede că, dacă suma rezultată în factura de regularizare este mai mare de 100 lei, ea trebuie să fie returnată consumatorului casnic în termen de cinci zile, nu se specifică modul în care se va face returnarea în cazul clienţilor care nu au un cont bancar şi care plătesc cash facturile la energie şi la gaze.
"Ne confruntăm cu lipsa de dialog, în loc să venim cu măsuri comune pentru îmbunătăţirea activităţii şi apoi se spune că operatorii fac şi dreg. Operatorii trăiesc pentru că au clienţi şi este în interesul lor ca aceştia să fie mulţumiţi şi să nu aibă senzaţia că au fost înşelaţi cu privire la clauzele contractuale. De aceea, trebuie să existe o relaţie extraordinară între operatori şi clienţi", a spus Silvia Vlăsceanu.
Referitor la nedefinirea şi nereglementarea încă a consumatorului vulnerabil, directorul executiv al ACUE a arătat că şi în acest an se va prelungi aplicabilitatea ordonanţei de urgenţă dată în urmă cu nouă ani privind acordarea ajutoarelor de încălzire, dar acest lucru nu va rezolva problema consumatorului vulnerabil aşa cum este el văzut de piaţa din domeniul energiei.
"Deşi avem trei legi în care apare noţiunea de consumator vulnerabil, problema nu va fi rezolvată nici în această iarnă pentru că este o problemă cu bugetul de stat. Înţelegem că există nişte constrângeri dar pe de altă parte şi piaţa de energie şi gaze naturale trebuie să funcţioneze corect", a precizat Silvia Vlăsceanu.
Domnia sa a mai spus că operatorii din domeniu speră într-o colaborare mai bună cu autorităţile pentru constituirea unui cadru de reglementare care să ducă la o piaţă viabilă.
1. Sariti lume hotii ne fura
(mesaj trimis de gogu în data de 25.09.2020, 11:52)
Hotilor ne vindeti resursele pe gratis. In timp ce populatia Romaniei sta in frig pentru ca reteau de gaze acopera doar 35% din populatie, hotii care ne conduc ne vand gazul pe gratis la unguri şi austrieci care au 95% din populatie conectata la gaz. Hotii care ne conduc ne-au vandut pe gratis toate resursele. Face Transgaz BRUA in regim de urgenta sa fie exportat gazul Romaniei ca asa au primit ordin de la cei din vest si culmea unii spun ca conducta va fi platita de populatia Romaniei. Jaf pe fata. Aia hoti, astea hoti mama lor la toti. Fratilor numai votati PSD si PNL = 1% nici atat nu meritra, acum nu peste 4 ani.
1.1. Să nu mai vorbim (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de gogu în data de 25.09.2020, 11:59)
Ce ne mai place doar să vorbim. Acum importăm la greu energie şi toţi vin doar cu promisiuni, că facem aia, că facem cealaltă şi de fapt nu facem nimic. Tot distrugem, ca să facem loc la import. Ce ne mai place să importăm să trăiască alţii bine. Aia hoti, astea hoti mama lor la toti. Fratilor numai votati PSD si PNL = 1% nici atat nu meritra, acum nu peste 4 ani.