Trebuie să încercăm să înţelegem care sunt principalele oportunităţi ale digitalizării, unde se află România din această perspectivă şi încotro ne îndreptăm, a spus Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City (ARS).
Acesta a afirmat: "Trebuie să vedem şi să înţelegem unde se află România din punctul de vedere al transformării digitale, care sunt principalele oportunităţi pentru că sunt foarte multe care, spunem noi, nu mai pot fi ratate, care sunt problemele de sistem, de legislaţie, de implementare şi mai ales ce avem de făcut pentru perioada următoare. Este foarte important să înţelegem şi încotro se îndreaptă digitalizarea României. (...) Din 2020 încoace multe lucruri s-au schimbat când vorbim de digitalizare şi transformare digitală, eu cred că România este de nerecunoscut, chiar dacă încă avem foarte multe lucruri de făcut şi nu mai avem răbdare. Cei care cunoaşteţi subiectul de «smart city» ştiţi că mereu am spus că nu mai avem răbdare. Este normal să vrem ca lucrurile să se întâmple mai repede. (...) Această digitalizare despre care vorbim astăzi ne cuprinde pe toţi, de la autorităţi locale şi centrale la mediul de business şi academic".
Dumitraşcu a mai spus, ca exemplu, că Poşta Română este o companie "mamut" care ar putea beneficia de pe urma digitalizării activităţii astfel încât să ajute la realizarea de hub-uri logistice, inclusiv la nivel regional.
"Poşta Română face pasul către regândirea modului în care funcţionează. Este cel mai mare angajator din România, iar această regândire nu poate exista înafara transformării digitale - o companie mamut, o companie mare care poate deveni un jucător în această parte din Europa pe ceea ce înseamnă hub-uri logistice speciale", a declarat preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City.
În ceea ce priveşte legea interoperabilităţii şi a cloud-ului guvernamental, Eduard Dumitraşcu a spus că este nevoie de "fermitate instituţională, să înţelegem că suntem toţi parte din acest demers", în condiţiile în care există instituţii ale statului - CSM, DIICOT, DNA, Curtea Constituţională, Autoritatea Electorală, Registrul Comerţului şi altele - care au ieşit în spaţiul public şi au anunţat că nu doresc participarea la cloud-ul guvernamental fără de care nu se poate realiza transformarea digitală.
"Degeaba discutăm despre digitalizarea României, despre transformare digitală, degeaba vorbim despre câte surse de finanţare are România, despre cât de frumoasă este această transformare digitală, dacă nu facem ordine în dezordine. (...) Nu putem vorbi despre transformarea digitală a României dacă nu înţelegem că ne include pe toţi şi trebuie să lucrăm toţi. (...) Autorităţile locale au un rol foarte mare în implementarea acestor procese de digitalizare, autorităţi care înseamnă şi spital şi şcoală şi alte instituţii, nu doar primăria. Este aproape o descentralizare birocratică", a spus Dumitraşcu.
Potrivit acestuia, este nevoie de colaborare între administraţia locală, administraţia centrală şi mediul privat din ţara noastră.
"În România nu vrem să înţelegem ce înseamnă aceste parteneriate între mediul privat şi instituţiile publice. De fiecare dată când se întâmplă, când apare o iniţiativă, o idee, un proiect în spaţiul public, mereu iese cineva care să spună de ce nu e bună, că e corupţie acolo şi aşa mai departe. Pe legislaţia Uniunii Europene, pe ceea ce înseamnă cutumele de dezvoltare în UE, ar trebui să vedem ce am putea face să accelerăm aceste procese de colaborare. Vorbim despre inovare, despre multe procese care vin din mediul privat şi este logic să fie aşa. Statul nu va ţine pasul niciodată cu mediul privat, care trebuie să ajute accelerarea acestei transformări digitale", a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City.