Perioada de distanţarea socială provocată de pandemia de Covid-19 reprezină o oportunitate în care beneficiile pe care le pot aduce noile tehnologii pot fi simţite într-un mod mai direct de către populaţie, este de părere Alexandru Marţian, profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Departamentul Telecomunicaţii.
Domnia sa a spus: "Cred că putem privi în două feluri aceste luni în care, din cauza pandemiei, au existat multe schimbări. Pe de o parte, având în vedere necesitatea de remote acces (n.r. acces de la distanţă) a unei categorii largi de populaţie, cred că este o perioadă în care beneficiile pe care le pot aduce noile tehnologii, incluzând 5G-ul, pot fi simţite mai direct de populaţie. Una este să le discutăm la nivel teoretic şi alta e să avem nevoie de ele în viaţa de zi cu zi şi lumea să îşi dea seama care ar fi nevoile şi cum le putem rezolva. Deci asta ar fi o oportunitate, ca lumea să înţeleagă mai bine de ce ar fi nevoie de noile tehnologii".
Pe de altă parte, Alexandru Marţian a punctat că este vorba şi despre o provocare serioasă, care ţine de pericolele sau ameninţările legate de pandemie.
"În acest context, cred că este foarte importantă o informare cât mai directă şi completă a celor care nu sunt în domeniu. Sunt convins că în această perioadă de tensiune legată de starea de sănătate, există şi o tendinţă mai mare a populaţiei în general de a crede tot felul de zvonuri alarmiste care apar pe Internet. Sunt greu de verificat şi, din păcate, uşor de crezut de către persoane care, neavând un nivel tehnic care să le permită înţelegerea în detaliu a lucrurilor, sunt tentate să creadă cu uşurinţă aceste zvonuri legate de corelaţia dintre 5G şi coronavirus şi tot felul de alte legende care apar", a explicat Alexandru Marţian.
În opinia sa, există două direcţii diferite din care trebuie abordată partea legată de îngrijorările privind reţelele 5G.
Una ar fi cea care ţine de securitatea, vulnerabilitatea datelor personale care pot circula şi care pot fi interceptate, prelucrate şi folosite în scopuri poate nu bine intenţionate, iar a doua ţine de influenţa asupra sănătăţii.
"Legat de partea de frecvenţe şi sănătate, din câte ştiu, planul pentru ultimul trimestru din acest an era ca licitaţia să fie demarată pentru frecvenţe de până în 6 GHz. Este vorba de mai multe benzi (...) toate în principiu folosite şi în prezent în reţelele 4G şi, din punctul acesta de vedere, nivelul de putere folosită nu va fi mai mare, deci se vor păstra aceleaşi condiţii ca până acum", spus Alexandru Marţian.
1. Pana in prezent
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.07.2020, 16:38)
Pana in prezent exista un singur domeniu in Romania in care progresul tehnic s-a vazut in buzunarul cetatenilor si nu in conturile corporatiilor iar acela este cel al telefoniei mobile si al internetului de banda larga.
In rest tot capitalismu romanesc e alcatuit din hotzi si borfasi care au bagat tot profitul in buzunar. Sa nu cumva sa fie la fel si cu 5G. Cresterea nivelului de trai in Romania e oricum cronic ramasa in urma UE.
Ori, daca nu se reflecta in nivelul de trai (servicii ieftine, accesibile) progresul tehnic de dragul progresului tehnic nu e dorit si acceptat de nimeni.