VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI ŞI TEHNOLOGIA 5G" / ION DRAGNE, MANAGING PARTNER, DRAGNE&ASOCIAŢII: "Conform legislaţiei, ANCOM poate lansa mâine licitaţia privind licenţele 5G"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 iulie 2020

Ion Dragne

Ion Dragne

Legislaţia din domeniul comunicaţiilor electronice şi al securităţii reţelelor şi sistemelor informatice precum şi actele normative adiacente permit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii să demareze licitaţie privind spectrele 5G, susţine Ion Dragne, managing Partner la Dragne&Asociaţii.

Avocatul Ion Dragne a precizat: "Am făcut o analiză a legislaţiei şi sunt motive de optimism pe partea aceasta. Avem două acte normative recente, care sunt conforme cu dreptul Uniunii Europene. Este vorba despre OUG 111/2011 pivind comunicaţiile electronice şi legea 362/2018, privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice. Conform celor două acte normative, ANCOM are o putere importantă, în autorizare, licenţiere şi control extins pentru securitatea şi integritatea reţelelor de comunicaţii, a respectării regulilor de concurenţă şi respectării drepturilor utilizatorilor finali. Conform legislaţiei, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii face şi judecată, în măsura în care participanţii la piaţa comunicaţiilor cer acest lucru. Vorbim bineînţeles despre o judecată alternativă şi facultativă, dar în care preşedintele Autorităţii poate soluţiona, asemenea unui judecător, disputele dintre părţi. De aceea, consider că legislativ stăm bine şi dacă ANCOM şi-ar propune mâine, dacă are temele făcute, să iniţieze procedura de licitaţie pentru acordarea licenţelor o poate face".

Cu toate acestea, domnul Dragne nu recomandă punerea în practică a unor proiecte, în lipsa legislaţiei specifice.

"În acest moment, nu recomand nimănui să pună pe un drum public un autovehicul fără şofer. Ar trebui să cerem Parlamentului, Guvernului să aducă legea la nivel adus de viaţă. În acest moment, există o consultare la nivel european, care asumă stabilirea la nivel pan-european a unui set de reguli de securitate. Este vorba despre acel toolbox care presupune ca statele să îşi spună vederea. Până acum s-au dat câteva recomandări sau păreri, care, la momentul reflectării în legislaţia naţională, trebuie să nu contravină principiilor naţionale sau europene", a menţionat Ion Dragne.

Domnia sa a precizat că trecerea la o securitate superioară a comunicaţiilor, la 5G, nu trebuie să anuleze principiul concurenţei libere, care este cheia pentru investiţii accesibile.

Ion Dragne a arătat că la nivelul Comisiei Europene s-a stabilit că securitatea este o problemă de apreciere a fiecărui stat. Domnul avocat Dragne a spus că Germania şi Austria au stabilit deja că alegerea furnizorilor din sistemele de comunicaţii este o problemă care îi priveşte pe operatori şi furnizori, fapt care este benefic concurenţei, utilizatorului final şi competiţiei pe calitate şi securitate, şi care respectă principii ale dreptului internaţional cum ar fi piaţa deschisă şi asigurarea propriilor companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb