VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI ŞI TEHNOLOGIA 5G" / MARIAN MURGULEŢ, SECRETAR DE STAT, CIO GUVERNAMENTAL, SGG: "Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 iulie 2020

Marian Murguleţ

Marian Murguleţ

Ţara noastră va avansa cel puţin cinci locuri în clasamentul DESI (n.r. - Digital Economy and Society Index), în primul an după implementarea celor patru proiecte, pe care doreşte să le pună în aplicare actualul Executiv, a afirmat secretarul de stat Marian Murguleţ, CIO Guvernamental, în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Marian Murguleţ a spus: "În acest moment, Guvernul are în vedere patru proiecte. Primul îl reprezintă cartea electronică de identitate. Din 3 august 2021, cetăţenii români nu vor mai putea călători în străinătate, dacă nu au carte electronică de identitate. Este foarte important să croim corect, de la început, acest proiect. Să nu fie un simplu card electronic cu date biometrice. Să fie un card care va conţine şi cardul de sănătate, care să aibă tot felul de alte servicii, care să aibă semnătură digitală - foarte important. Acest proiect, în opinia mea va face ireversibilă transformarea digitală a României. Vom creşte la toate capitolele, în momentul în care vom asigura semnătura electronică digitală pentru toţi cetăţenii României care vor dori să treacă la acest tip de carte de identitate.

Că poate sunt alţii care nu vor să călătorească în străinătate şi le păstrează pe cele actuale. Alături de acest proiect, mai avem cloud-ul guvernamental, hub-ul de interoperabilitate şi punctul unic de contact".

Secretarul de stat a menţionat că cele patru proiecte sunt necesare prin prisma locului pe care îl ocupă ţara noastră în raportul DESI publicat anul acesta şi care prezintă situaţia pentru anul trecut.

Marian Murguleţ a spus: "Ştim că suntem pe locul 27 din 29 la scorul general şi că majoritatea ţărilor aflate sub media Uniunii Europen nu au întreprins multe măsuri în zona de digitalizare. Este un loc care nu ne convine, dar este important ce facem ca să îl depăşim. Pe zona de servicii digitale, ocupăm ultimul loc. Situaţia ne arată comparaţia între cererea şi oferta de servicii e-governement. În zona Mygov.ro, probabil că prin punctul unic de contact, vom ajunge la un moment dat să avem fiecare contul lui, unde ne vom găsi notificări, informaţiile personale, statusul, istoricul, vom putea aplica pentru preschimbarea permisului de conducere, a buletinului sau pentru a stabili numele copilului abia născut. În zona de conectivitate, România este pe locul 11 în Uniunea Europeană, în prima parte a clasamentului, dar puţin mai jos decât ne obişnuiam să fim. Prin adoptarea tehnologie 5G sperăm să revenim la o poziţie fruntaşă la capitolul conectivitate".

În zona de acoperire 4G, raportul DESI situează România pe locul 28, penultimul, în faţa Bulgariei, iar pe partea de 5G, în privinţa spectrului alocat, România este peste media ţărilor UE.

O problemă apare în zona resurselor umane. Secretarul de stat Marian Murguleţ a arătat: "La dimensiunea capital uman, anul acesta raportul DESI măsoară numărul de absolvenţi şi specialişti IC&T. Din păcate, deşi avem o şcoală cu care ne lăudăm, suntem cu Bulgaria şi Italia pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, la dimensiunea capital uman ceea ce înseamnă că o problemă la care avem de lucrat sunt competenţele digitale. În privinţa poziţiilor IC&T greu de ocupat, adică specialişti care se ocupă cu probleme serioase, companiile din ţara noastră găsesc foarte greu personalul adecvat, competent pentru ocuparea acestor posturi".

Ţara noastră se situează pe ultimul loc în UE şi în privinţa utilizării serviciilor de internet - cu tot ce înseamnă ele pe zona e-commerce şi derularea afacerilor - ceea ce, în opinia domnului Murguleţ, ne spune multe despre integrarea tehnologiilor digitale, despre transformarea digitală a ţării, unde ocupăm penultimul loc la digitalizarea afacerilor şi e-commerce.

Secretarul de stat a menţionat că, în pofida situaţiei prezentată în raportul DESI, autorităţile din ţara noastră îşi păstrează optimismul, menţin ţintele înalte şi se raportează la cei mai buni din domeniul digitalizării, pentru a lua măsurile necesare reducerii diferenţelor înregistrate între România şi ţările avansate tehnologic din Uniunea Europeană.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Concentrarea a tot felul de informatii despre un cetatean intr-un singur loc si cu rost si fara rost este o mare prostie/risc si un mare afront intimitatii cetateanului. Un salt mare spre control bolnav al societatii.

    Specialisti se gasesc destui la noi, mai ales acum cand a inceput un val de concedieri in IT, inclusiv seniori. Corporatiile fac bani din juniori, mai ales intr-o piata de delocalizare a productiei, unde se cauta munca ieftina nu calitatea. La noi piata IT este dominata de angajatori care nu au produse proprii si care acum sunt expusi la reduceri de costuri si investitii ale clientilor straini. Si inainte de covid se renunta la seniori in locul juniorilor, dar acum tendita s-a accentuat si o sa vedem in curand reduceri de personal de zeci de procente in cate o firma, ca au ramas fara proiecte. 

    Cu nivelul de trai cum a rămas?

    Romania are un nivel de trai ancorat în evul mediu dar se grăbește să fie deschizătoare de drumuri in domeniul 5g și al identității digitale, ceea ce e un nonsens total. 

    Aceste implementări ar trebui sa se facă pe un nivel de trai ca în vest.

    1. un comentariu rational si pertinent. ma mir ca n-ai zis nimic de fiara salbatica.

    nu inteleg in unele interventii nota de ironie mai mult sau mai putin evidenta insa de celel mai multe ori inutila

    chiar nu este de glumit cu asa ceva 

    da, chiar suntem o natie inteligenta si dorita in anumite zone de activitate in care neuronii sunt folositi intensiv in folosul altora 

    romanul este invatat cu munca dar nu prea stie sa-si vanda valoarea, fapt de care profita toti cei cu bani 

    da, identitatea electronizata , coroborata cu alte demersuri de profil (5 G) si altele care vor veni nu sunt joaca de copil 

    pana la urma este vb de viitorul copiilor nostri 

    in conditiile in care clasa politica are pozitia GHIOCELULUI in fata poruncilor mondiale inghitind toate "propunerile" de "avangarada" ale "apusului" , bine nu are cum sa ne fie 

    si acuma valoarea orei de munca (inteligenta, cunostinte, estc) ale unui roman sunt platite la nivel de executatnt de aproape 5 ori mai putin decat in marele si binefacatorul UE 

    de ce este atat de lalaita schimbarea monedei nationale cu cea EU? 

    de ce ac taraganare a unei echivalari corecte a monedei nationale cu cea EU 

    ei?

    ar mai fi multe de spus!... 

    Implementarea unei identitati digitale cu forta reprezinta o masur hitlerista de amploare a establishmentului mondial. Nu e de mirare ca poarta de intrare a acestei grozavii totalitare in UE a fost aleasa Romania - pamant al Fagaduintei pentru tot felul de experimente despotice.

    Daca la sfarsitul anului 2019 ai fi spus cineva ca la mijlocul anului 2020 vom discuta despre identitate digitala introdusa cu forta sau de vaccinari obligatorii .. ti-ar fi ras in nas ca bati campii. 

    Iata ca se intampla.. in ciuda tuturor avertismentelor Bisericii, marele Plan merge inainte dupa principiul "cainii latra, ursu trece".. Valorile umane sunt calcate in picioare, un regim dictatorial de forta instituie ce vrea muschii lui in societate fara consultarea democratica a supusilor care platesc taxe.

    Dormiti linistiti, dragi romani.. o sa va trezeasca Sullea din somn, cu electrosocuri.  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb