VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI ŞI TEHNOLOGIA 5G" / MIHAI MATEI, PREŞEDINTELE ANIS: "Trebuie să continuăm investiţiile în tehnologie"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 iulie 2020

Mihai Matei

Mihai Matei

"Este necesar să avem tehnologie 5G cât mai curând"

În zona serviciilor publice, componentele la care trebuie să lucreze ţara noastră sunt de mai multe tipuri, conform domnului Mihai Matei, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii din România (ANIS), care explică: "Pe zona de comunicaţii este necesar să avem tehnologie 5G cât mai curând pentru că noi am stat foarte bine în topurile internaţionale în privinţa conexiunilor la internet. Eram pe locurile 1,2,3, dar am început să scădem. Nu mai suntem chiar atât de sus, deci în mod categoric trebuie să continuăm investiţiile. Nivelul sectorului tehnologic a fost un avantaj pentru România şi pentru investiţii, şi va continua să fie mai ales în criza Covid. Faptul că ai comunicaţii bune îţi dă un avantaj competitiv".

Oficialul ANIS mai spune că sunt necesare, totodată, simplificarea cadrului legal - care să permită digitalizarea - şi infrastructura, adică infrastructură fizică şi sisteme IT de suport.

"Există pericolul de a centraliza prea mult soluţia"

Din punctul de vedere al ANIS, în perioada în care facem saltul către digitalizare există pericolul de a centraliza prea mult soluţia. În acest context, oficialul ANIS spune: "Ştim bine ce s-a întâmplat în trecut cu multe sisteme ale statului. Din punctul nostru de vedere, soluţia este o piaţă liberă, o piaţă deschisă şi concurenţă în mediul privat, care să vină cu soluţii. Trebuie să fim foarte atenţi cum abordăm anumite soluţii. Piaţa trebuie să vină cu soluţiile efective tehnice, iar statul trebuie să pună la dispoziţie infrastructura. Unele măsuri au nevoie, pentru implementare, de soluţii centralizate la nivel guvernamental, altele pot fi lăsate la nivelul pieţei. Este un risc mare pentru că tendinţa este întotdeauna să gândim centralizat, dar deja avem un istoric de soluţii cetralizate care nu au funcţionat şi atunci este de preferat divergenţa şi inovativitatea pe care piaţa o generează"

"Cărţile electronice de identitate au nevoie de un sistem single sign-on"

Mihai Matei, preşedintele ANIS, atrage atenţia că trebuie implementat sistemul de tip single sign-on în privinţa cărţilor electronice de identitate. Domnia sa spune: "Cărţile electronice de identitate fără un astfel de sistem nu vor produce mari efecte. Trebuie să avem un sistem prin care orice persoană fizică sau juridică să se poată autentifica online către orice aplicaţie publică sau privată. Când vom avea un astfel de sistem single sign-on disponibil pentru toate persoanale fizice şi juridice din ţară, vom vedea un efect foarte viral în ceea ce înseamnă digitalizarea. Aceasta este o pro­blemă critică pentru orice aplicaţie - vali­darea, practic autentificarea utilizatorilor".

"Trebuie să ne deschidem către tehnologiile de cloud guvernamental"

Un al doilea sistem adus în atenţie de oficialul ANIS este cel de cloud guvernamental. Domnia sa declară: "Trebuie să distingem între sisteme. Sunt sisteme care trebuie să existe în mod obligatoriu fizic pe teritoriul României - sistemele cheie precum SRI, STS, Armată. Toate trebuie să existe pe teritoriul României, dar există o altă multitudine de soluţii unde lucrurile se pot face în cloud, care nu trebuie să fie pe teritoriul ţării noastre. Trebuie să ne deschidem către aceste tehnologii de cloud, în special spre cele de Platform as a service (PaaS) şi Software as a Service (SaaS). Un cloud guvernamental care înseamnă de fapt Infrastructure as a service (IaaS) nu va produce mare progres. Tot mediul de business, toată lumea se îndreaptă către PaaS şi SaaS".

Oficialul ANIS atrage atenţia că Guvernul unei ţări nu va putea niciodată să genereze progres tehnologic la nivelul la care o fac giganţii Microsoft, Amazon, Google, IBM etc. Domnia sa precizează: "Un cloud guvernamental de tip IaaS nu va genera foarte mult progres, dar este absolut necesar pentru anumite tipuri de sisteme care trebuie în mod obligatoriu să fie în controlul statului. Nu toate sistemele sunt în această categorie. Noi am propus să începem să avem o politică în domeniul cloud, care să reglementeze şi să deschidă piaţa de cloud PaaS şi SaaS pentru instituţiile publice. Spre exemplu, o primărie dintr-un oraş mai mic nu va avea niciodată resursele necesare să gestioneze o infrastructură şi, drept urmare, este mult mai simplu să închirieze".

"Este necesară o politică publică API-first"

Mihai Matei supune atenţiei şi crearea unui hub de interoperabilitate, subliniind că "este simplu" ceea ce se poate face imediat în domeniu.

Domnia sa susţine: "Trebuie să venim cu o politică publică denumită API-first. Orice sistem ce se dezvoltă în ţară trebuie fie deschis la interoperabilitate. Nu trebuie să ne mai cantonăm în tot felul de standarde. Există standarde tehnologice deschise care permit interoperabilitatea. Trebuie să obligăm pur şi simplu ca orice sistem public să aibă un API-first. Aceasta este o politică publică uşor de făcut".

"Single point of contact, acolo unde există riscul centralizării"

Soluţia Single point of contact este necesară acolo unde există riscul unei centralizări, consideră Mihai Matei, care menţionează: "Să ne imaginăm un singur sistem centralizat gigantic care va rezolva nevoile de digitalizare ale tuturor instituţiilor este utopic. Atunci, trebuie să avem soluţii deschise de la mulţi furnizori, să existe concurenţă în piaţă. Concurenţa va genera preţuri bune şi servicii de calitate. Deci, trebuie să avem mare grijă atunci când discutăm de sisteme centralizate şi, în opinia ANIS, trebuie să evităm pe cât posibil centralizarea pieţei. Sunt sisteme unde este necesară centralizarea, dar şi multe altele în care nu este necesară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb