VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI ŞI TEHNOLOGIA 5G" / VIRGILIUS STĂNCIULESCU, DIRECTOR DIRECŢIA IT ŞI PROTECŢIA DATELOR, ANCOM: "5G vine cu beneficii majore, dar şi cu ameninţări cyber la altă scară"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 iulie 2020

Virgilius Stănciulescu

Virgilius Stănciulescu

Abordarea zilelor şi obişnuinţele noastre zilnice se vor schimba substanţial, odată cu dezvoltarea tehnologiei care va conecta tot ce ne înconjoară, consideră Virgilius Stănciulescu, Director Direcţia IT şi Protecţia Datelor, ANCOM.

Domnia sa a declarat: "Practic, cu ajutorul reţelelor 5G conexiunile vor fi mai rapide, lucrurile care fac confortul nostru de zi cu zi vor fi interconectate sau mult mai conectate, astfel încât beneficiile de care vom avea parte încă sunt puţin înţelese sau cunoscute de către fiecare dintre noi şi chiar de către dezvoltatorii de aplicaţii şi servicii".

Reprezentantul ANCOM a subliniat că pentru operatorii de reţele de telecomunicaţii, reţeaua de fibră optică va asigura partea de viteză, iar integrarea de fix şi mobil deschide calea către 5G şi mai departe pentru a ţine pasul cu vitezele de accesare şi de transport, cantităţi uriaşe de date, întârzierea minimală şi un număr masiv de elemente interconectate. "Trebuie să spunem că estimarea volumului de date transmis va fi de circa 1000 de ori mai mare decât în prezent, iar numărul de dispozitive ce vor putea fi conectate va fi de sute de ori mai multe, acest lucru şi în conjucţie cu creşterea numărului de IP-uri disponibile în internet (trecerea la IPv6)", a adăugat Virgilius Stănciulescu.

Totodată, domnia sa a precizat că viteza de procesare a datelor va ajunge la 10Gb/secundă şi peste, testele specialiştilor au ajuns până chiar la 40Gb/secundă.

"Este important de menţionat din punct de vedere tehnic latenţa redusă. Dacă în 4G avem o latenţă de aproximativ 50 milisecunde, reţelele 5G vor aduce o latenţă de sub o milisecundă, ceea ce va însemna startul folosirii pe scară largă a IoT (Internetul Lucrurilor). Dacă pâna acum doar am vorbit de IoT, de acum timpii de răspuns vor permite implementarea de IoT pe scară largă", a mai spus oficialul ANCOM.

Virgilius Stănciulescu a afirmat că odată cu viteza ridicată şi cu noile categorii de aplicaţii şi servicii, care vin cu 5G, vin, totodată, şi vulnerabilităţi.

"Nu spun că sunt pericole, dar sunt provocări în domeniul securităţii, sunt lucruri de care va trebui să ţinem seama pentru că tehnologia trebuie văzută din toate perspectivele, iar modul în care noi ne protejăm va trebui reevaluat", a ţinut să precizeze reprezentantul ANCOM.

Totodată, domnia sa a explicat că dacă vorbim de originile vulnerabilităţilor, vorbim de origini de la nivelul aplicaţiilor, de asemena, de aspecte tehnice, managementul protocoalelor. Virgilius Stănciulescu a explicat: "Având în vedere că tehnologia 5G va aduce interconectare pe mult mai multe dispozitive, ne putem imagina cu uşurinţă că atacurile, exact această dezvoltare o vor viza. Practic, vom avea mult mai multe dispozitive care sunt susceptibile de a fi prinse în reţele de tip botnet care vor fi mult mai mari, mai periculoase şi eficiente. Creşte aria de atac atât din punct de vedere al atacatorilor, dar şi ca număr de dispozitive ce vor pute fi atacate. Datorită ariei de răspândire şi forţei de lovire, ne gândim că atacurile vor putea fi mult mai puternice. Va trebui să ne adaptăm capacitatea de răspuns".

În plus, reprezentantul ANCOM a precizat că tehnologia 5G va fi folosită în industria de divertisment, medicină, în diferite ramuri ale industriei.

"Ne imginăm ce ar însemna ca în loc de concerte, festivaluri, evenimente sportive în care avem transmisii de calitate excepţională şi chiar experienţe imersive, ce ar însemna un atac care interceptează datele să distrugă acel eveniment sau pur şi simplu să îl intercepteze şi să transmită altceva. Ne aflăm în acest pericol pentru că şi acum pe reţele mai mici sunt atacuri de acest gen care presupun interceptarea traficului, oprirea lui sau modificarea lui şi injectarea de trafic alterat în reţele", a mărturisit Virgilius Stănciulescu.

De asemenea, domnia sa a subliniat că vorbim de monitorizarea traficului, managementul traficului, securitatea publică, detecţia obiectelor, maşini autonome, smart city, smart home, smart building, toate sunt posibile pentru că micile dispozitive conectate la internet reprezintă adevărate calculatoare puternice care transmit date, care sunt interpretate în cloud şi care sunt supuse acestui pericol de a fi interceptate şi modificate astfel încât scopul iniţial să nu mai fie deservirea.

"Să ne gândim ce se doreşte prin sistemele de management a traficului - evitarea accidentelor pe ideea că sistemele IoT calculează şi iau decizii mai rapid decât ar lua un şofer la viteză. Însă o interceptare a traficului şi un atac ar putea să însemne exact contrariul", a explicat oficialul ANCOM.

De asemenea, domnia sa a spus că vorbim despre telemedicină, despre combinarea realităţii virtuale cu internetul tactil, despre operaţii la distanţă, despre roboţi care colaborează la distanţe astfel încât un medic care se află într-un spital foarte bine dotat să poată să opereze sau să execute intervenţii chirurgicale sau să consulte undeva în zone mai greu accesibile. Într-un astfel de caz întreruperea unei operaţii extrem de critice, a unei conexiuni de acest fel, poate echivala cu decesul pacientului sau oricum cu nereuşita medicală, a subliniat somnul Stănciulescu.

"Este foarte clar că va trebui să fim foarte atenţi cu cât vom avea progres prin viteză pe cantitate de informaţie, cu atât mai mult va trebui să fim mai atenţi din punct de vedere al provocărilor de securitate pentru a face faţă la noile tehnologii", a evidenţiat domnia sa.

Reprezentantul ANCOM a mai spus că agenţia europeană pentru securitate cibernetică, ENISA, a anunţat de mult timp că există probleme de securitate în reţelele 2G,3G, 4G care ar putea fi repetate şi în cazul 5G.

"Pornim la drum cu nişte probleme nerezolvate în 4G care s-ar putea repeta. Este vorba de protocoalele SS7 şi de asemenea, este vorba despre vulnerabilităţile unor platforme de software pentru că acestea permit administrarea reţelelor, dar pot expune servicii. Hackingul acestor servicii software poate duce la disfuncţionalităţi ale reţelelor de telecomunicaţii. Dacă până acum avem modele de trust şi identity management care acoperă relaţia user-furnizor de reţea, de acum când vor apărea serviciile va trebui să avem o relaţie de trust între user - furnizor de reţea şi furnizor de servicii. De asemenea, securitatea va trebui asigurată end-to-end şi este de avut în vedere izolarea şi segmentarea reţelelor în funcţie de serviciile oferite pentru protecţie suplimentară", a mai adăugat Virgilius Stănciulescu.

Domnia sa a mai declarat că, anul trecut, cercetătorii au arătat şi au demonstrat atacul de tip Torpedo care este specific reţelelor 4G, dar şi 5G şi care deschide calea sau poate fi in conjunctie cu atacuri de tip Piercer şi IMSI- Cracking.

"Sunt lucruri care trebuie rezolvate până a ajunge să utilizăm tehnologia noua pe scară largă. O mare parte sunt în curs de rezolvare. Este de reţinut că 5G vine cu beneficii majore, dar şi cu aceste provocări de a ţine sub contol noile ameninţări care vor fi la altă scară", a explicat domnia sa.

Legat de licitaţia 5G, directorul ANCOM a spus că este nevoie de întărirea măsurilor de securitate, iar caietul de sarcini din punct de vedere tehnic al specificaţiilor pentru partea de frecvenţe este pregătit. "Când va fi finalizat toolboxul 5G se va porni şi licitaţia", a precizat Virgilius Stănciulescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E tehnologia Fiarei de control a populației, fiecare om urmând să aibă care un cip sub piele.

    1. Nu ti-ar strica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb