VIDEOCONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / CRISTIAN BUŞOI, PREŞEDINTELE COMISIEI INDUSTRIE DIN PARLAMENTUL EUROPEAN: "Fondurile europene nu pot fi doar pentru companiile de stat"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2021

Cristian Buşoi

Cristian Buşoi

Marile transformări ale sistemului energetic din România vin şi ca urmare a deciziilor de la nivel european, susţine Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei Industrie, cercetare şi energie din cadrul Parlamentului European. "În aceste zile există o luptă foarte mare pe atribuţii şi competenţe ale comisiilor din Parlamentul European în ceea ce priveşte pachetul legislativ Fit for 55. Până la sfârşitul săptămânii, fiecare comisie trebuie să trimită ce doreşte să facă şi ce prerogative are. Toate reglementările vor avea un impact foarte mare asupra economiei europene, societăţii, industriilor, agriculturii, sistemului de transport şi asupra sistemelor energetice", a subliniat europarlamentarul. Acesta menţionează că, deşi acum se vorbeşte foarte mult de preţurile din energie, foarte multe lucruri se vor schimba în sistemele noastre.

Printre subiectele la zi, energia nucleară este o chestiune destul de complicată, afirmă domnia sa, precizând că România trebuie să-şi retehnologizeze primele două reactoare de la Cernavodă şi, cu participarea americanilor, să le construiască pe cele trei şi patru.

Cristian Buşoi a mai spus: "Să nu uităm că trebuie să găsim măsuri fezabile, să găsim un echilibru, să nu uităm de competitivitatea industriei europene. Dacă preţurile din domeniu vor fi foarte mari, atunci competitivitatea unor mari sectoare energetice va fi pusă în pericol. Să nu uităm de securitatea energetică cel putin pe perioada de tranziţie. Să ne asigurăm că preţurile din energie sunt rezonabile, atat pentru industrie, cât şi pentru consumatori".

În opinia parlamentarului european, pe termen mediu, Green Deal va genera creşterea costurilor privind energia.

Buşoi a amintit că Executivul lucrează la fondul de modernizare: "Pe tendinta şi evaluarea de creştere importantă a certificatelor, estimarea este de circa 10 miliarde euro în următorii ani, care trebuie să se întoarcă în investiţii pentru asigurarea tranziţiei către 2030-2050". În opinia sa, fondurile europene nu pot fi doar pentru companiile de stat. "Nevoia este mare, sunt companii publice care refac de zece ani aceleaşi proiecte şi nu am văzut să înainteze cu ele. Dacă ne uităm la PNRR, la fondurile de coeziune şi la fondul de modernizare, trebuie sa facem un echilibru. Trebuie susţinute şi iniţiative private, tot ce înseamnă companie de energie regenerabilă, desigur trebuie accelerate investiţiile şi la Transelectrica. Este foarte import să clarificăm cât mai repede posibilitatea acestor lucrări. Companiile private vor aştepta aceste clarificări înainte să facă investiţii, companiile publice nu înaintează şi aşa avem miliarde de euro din surse europene şi din alte surse private şi pierdem timp preţios".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb