VIDEOCONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / CRISTINA PRUNĂ, VICEPREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR: "Tranziţia energetică nu se poate face fără exploatarea gazelor din Marea Neagră"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2021

Cristina Prună

Cristina Prună

Atingerea ţintelor stabilite cu Comisia Europeană pentru anii 2030 şi 2050 nu se poate face fără folosirea în mixul energetic a gazelor din Marea Neagră, susţine Cristina Prună, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

"Tranziţia energetică nu se poate face fără exploatarea gazelor din Marea Neagră şi de aceea e necesară modificarea rapidă a legii off-shore, în următoarele două luni. Ştim că există o modificare a legii la Ministerul Energiei şi această lege trebuie susţinută de toate partidele parlamentare. Această lege, pentru a nu da naştere la teorii conspiraţioniste, trebuie sa fie documentată, să includă cifre şi să fie explicată de Ministerul Energiei în Parlament, alături de Ministerul Finanţelor, pentru ca toată lumea să înţeleagă ce câştigă România din redevenţe şi fondurile suplimentare.

Trebuie să acceleram procesul de modificare legislativă. Nu este normal, ca de la nivelul Guvernului să ne uităm la North Stream 2 şi să ne temem de o creştere a preţului la gaze, atât timp cât avem resursele din Marea Neagră pe care nu le exploatăm din cauza unei legi care trebuie modificată şi a fostei OUG 114/2018. Stăm pe nişte resurse, dar dacă nu le exploatăm şi nu le valorificăm, nu vom reuşi să atingem ţintele propuse. Cred că până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare - în luna decembrie - modificarea legii off-shore poate trece de Parlament. Orice întârziere ne va costa atât timp cât preţul tranziţiei energetice este suportat de consumatori", a declarat Cristina Prună.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a amintit că sistemul energetic traversează, în momentul de faţă, o fază acută a unor probleme cronice care au tot trenat de-a lungul timpului şi care au dus la lipsa de investiţii. Domnia sa susţine că suntem într-un context complicat, al politicilor europene, al Pactului Verde european, al pchetului "Fit for 55%", care este în dezbatere şi a fost lansat în urmă cu câteva luni, şi toate aceste politici se reflectă în faptul că consumatorii vor plăti preţul poluării, adică preţul acelor certificate de carbon care vor deveni din ce în ce mai scumpe.

"La această situaţie există două tipuri de soluţii - pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung - pentru atenuarea creşterii de preţuri şi problemelor sistemice, la nivelul sectorului. Pe termen scurt le-aţi văzut cu toţii: legea consumatorului vulnerabil, care într-un final a fost adoptată. Eu am spus de-a lungul timpului că ea ar fi trebuit dată odată cu prima liberalizare, a pieţei de gaze naturale, de la 1 iulie 2020. Nu a fost dată atunci, nici la 1 ianuarie 2021 când a fost a doua liberalizare, a pieţei la energie electrică, deşi se putea aproba prin ordonanţă de urgenţă. Într-un final am aprobat-o în Parlament şi eu sper să fie promulgată cât mai repede pentru a intra în vigoare de la 1 noiembrie 2021. De cealaltă parte, am văzut ieri această schemă de compensare a facturilor, care este încă în dezbatere publică şi care este necesară pentru sprijinirea consumatorilor ca să facă faţă acestor creşteri ale facturilor de energie. Dar trebuie să ne asigurăm că această schemă este funcţională, că va fi aprobată de Comisia Europeană şi că nu creăm birocraţie suplimentară. Abordarea din punctul meu de vedere ar fi fost să acţionăm asupra fiscalităţii salariilor care ar fi ajutat în mod direct consumatorii şi aici mă refer la reducerea taxelor pe salariile oamenilor şi apoi să corelăm cu legea consumatorului vulnerabil pentru alte categorii, cum ar fi pensionarii", a afirmat Cristina Prună.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor s-a referit şi la plafonarea preţurilor la energie, idee vehiculată în ultimele zile de parlamentarii PSD şi de cei ai AUR.

"Plafonarea preţurilor energiei este o soluţie sau o idee care poate apărea atractivă, este şi populistă, dar din punctul meu de vedere nu este o idee bună, pentru că am tot văzut asta întâmplându-se - am făcut un pas înainte înspre liberalizare, după care au urmat doi paşi înapoi şi ne-am întors din frica aceasta a creşterii preţurilor. De fapt, plafonarea înseamnă că nu mai stimulezi sectorul să se ducă în direcţia investiţiilor. De fapt acesta este cauza principală a creşterii preţurilor de astăzi şi dacă nu acţionăm la nivelul sectorului ca să creăm cadrul în care să aibă loc investiţii, evident că, pe termen mediu şi lung, lucrurile nu se vor schimba, pentru că vom continua să plătim acele ineficienţe ale unor companii care se bazează în mare parte pe combustibili fosili care devin din ce în ce mai scumpi. Liberalizarea a fost făcută cu o oarecare dificultate în România, dar numai ea ne garantează că vom construi o piaţă funcţională şi că vom vedea acele investiţii la care ne tot uităm, spunem că avem potenţial, dar ele nu se întâmplă", a spus Cristina Prună.

Domnia sa a menţionat că, pe termen mediu şi lung, este nevoie de acţiune la nivelul Parlamentului şi Guvernului pentru modificarea legislaţiei şi crearea cadrului pentru ca toţi banii europeni alocaţi pentru perioada 2021-2027 să poată să fie accesaţi.

"Fondul de modernizare înseamnă 10 miliarde euro ce trebuie cheltuiţi până în anul 2030 şi avem nevoie urgentă de această schemă care să creeze cadrul pentru ca firmele să aplice şi să acceseze aceşti bani. Din păcate, am ratat nişte termene. Am fi putut deja să accesăm primii bani din acest fond, dar trebuie să ne mobilizăm pentru a face cât mai rapid acest lucru. Apoi, avem nevoie de predictibilitate fiscală şi legislativă şi aceste modificări legislative trebuie să vină cât mai repede în Parlament pentru că investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă. Eliminarea monopolului OPCOM e în dezbatere publică şi trebuie adoptată cât mai repede în Parlament", a concluzionat Cristina Prună.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Fata asta repetă la nesfârșit aceeași placa de vreo 2-3 ani... Ce corporații ore fi in spatele ei??

    1. Mesajul reflecta adevarul sau nu? Absolut orice politician are in spate pe cineva /ceva atunci cand sustine o idee, o propunere, un plan.

      Așa deștept poți fi și tu daca afirmi că "ar trebui sa construm 3 centrale nucleare și rezolvăm problema".

      Crezi că de dat din gură e vorba aici? E vorba de legea off-shore pe care corporațiile vor sa o negocieze exclusiv în avantajul lor.

      Și, DA, Cristina Prună e agent de vânzări al corporațiilor în Parlamentul României și umflă bani de la stat. 

    INCEPETI NAIBII EXTRACTIA GAZULUI CAT MAI REPEDE !!!!! ARDE PIATA, NU VEDETI ?

    1. Ard doar unii de dorinta sa ia gazul din Marea Neagra pe gratis. Nu o sa vada populatia nicio molecula din gazul din Marea Neagra.

      Gogule, rusii ard de dorinta sa nu scoatem gaz din Marea Neagra si sa importam e la ei.

      corect!

      cati au observat dumpingul de pret practicat de Gazprom in ultimile luni ???

      vand Romaniei la pret minor pentru a motiva BLOCAREA INVESTITIILOR IN MAREA NEAGRA !!! 

      Da, noi jucam cum spune SUA si dintr-o data rusii sunt de vina. Cum nu va convine ceva, cum rusii sunt de vina. Nu UE, nu SUA.

    Am inteles, toata smecheria cu pretul la gaz este cum sa ne faca sa ii lasam sa ne exploateze gazul din Marea Neagra. Redeventa 3%, asa cum ne exploateaza toate resursele, pe gratis, iar gazul din Marea Neagra va pleca la unguri si austrieci, noi vom plati in continuare cel mai mare pret din Europa. Hotilor, Mafiotilor asta este scopul vostru tradatorilor. Tranzgaz a facut conducta e conectata la unguri, dar surpriza nu au ce gaz sa transporte pe ea. Surpriza cea mai mare este ca populatia va plati costul conductei facute de Tranzgaz. Si acesta fatuca face jocurile tradatorilor de tara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb