VIDEOCONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / FRANK HAJDINJAK, VICEPREŞEDINTE CENTRUL ROMÂN AL ENERGIEI (CRE): "Suntem în faţa unei crize mari de gaze naturale, pentru la iarnă"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2021

Frank Hajdinjak

Frank Hajdinjak

Problema sistemului energetic este lipsa cronică de investiţii, iar pe termen scurt ne aflăm faţă în faţă cu o criză mare pentru această iarnă în privinţa disponibilităţii gazelor naturale, a afirmat Frank Hajdinjak, vicepreşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE).

Acesta a declarat: "Problema sistemului energetic, atât pe partea de producţie, cât şi pe partea de transport şi distribuţie, este lipsa de investiţii. În cei 17 ani de când sunt în România discutăm despre predictibilitate şi stabilitate în ceea ce priveşte legislaţia şi cadrul de reglementare. Din păcate a lipsit mult timp şi chiar şi acum suntem într-o situaţie asemănătoare şi ciudată. La producţie, între primele trei resurse încă există cărbunele, lângă hidro şi nuclear şi detaşat în faţa surselor regenerabile. Este un semn clar că am protejat prea mult, pentru prea mult timp, industria (cărbunelui - n.r.) şi asta în mod normal nu are sens mai ales pe termen mediu şi lung. Trebuie să protejăm oamenii, nu industria. Pe de altă parte vedem că PNRR de exemplu încă este blocat, nu avem nicio aprobare până acum, iar acum suntem aproape în anul 2022 iar până la mijlocul lui 2026 trebuie să folosim toate resursele. Dacă ne gândim la termene de implementare la proiecte în sectorul energetic suntem deja la limită cu timpul. Avem nevoie şi de ghiduri de finanţare şi din păcate pierdem timp din nou. Membrii CRE au multe proiecte aprobate, mai e nevoie de e semnătură, şi pierdem timp pentru proiecte foarte importante pentru ţara noastră. Este o problemă mare. Dacă noi vrem să implementăm 7 GW în energie regenerabilă în anii următori avem de asemenea nevoie de digitalizare inclusiv la reţelele de transport şi distribuţie. Dacă investiţiile sunt blocate nu mergem mai departe".

Hajdinjak a afirmat că vom avea o problemă şi cu forţa de muncă, nu numai în sectorul energetic, iar creşterea preţurilor energiei va conduce la majorări de preţuri la bunuri şi servicii.

Vicepreşedintele CRE a mai spus că suntem în faţa unei crize a disponibilităţii gazelor naturale în reţeaua naţională şi că pentru această iarnă situaţia este foarte complicată: "Ne vom confrunta şi cu o problemă cu forţa de muncă. Nu numai sectorul energetic se confruntă cu asta, sigur. Dar este aici o problemă pentru că proiectele încă nu sunt eliberate şi pierdem forţă de muncă. De asemenea mă bucur că se întâmplă ceva în legătură cu consumatorul vulnerabil. Dar creşterea preţului la energie şi gaze are un impact foarte mare la nivel macroeconomic şi toate produsele vor fi mai scumpe. Industria noastră pierde competivitate. Sunt de acord că intervenţiile statului nu sunt întotdeauna o soluţie bună. Dar pe de altă parte trebuie să rămânem competitivi şi la nivel de industrie şi acesta este un aspect foarte important. Şi pe termen scurt cred că suntem în faţa unei crize mari de gaze naturale. Nu numai la preţuri, dar şi în privinţa disponibilităţii fizice în reţeaua noastră. Cum stăm acum: nu am înmagazinat suficiente gaze în depozitele noastre, iar importurile sunt blocate pentru că nu vin suficiente gaze pe ruta cu Ucraina. Din păcate, de patru ani de zile discutăm de legea offshore şi nu se întâmplă nimic. Am pierdut o şansă mare şi se vede că impactul acestui timp pierdut este mare şi va fi mare. Din păcate nu suntem într-o situaţie bună pentru iarna aceasta. Asta din perspectiva termenului scurt".

Acesta a mai adăugat, cu privire la trei puncte pe care se doreşte o rezolvare punctuală de la Parlament: "În primul rând trebuie să îmbunătăţim situaţia pentru fiecare investitor, nu contează că e din România sau o multinaţională din oricare ţară. S-a discutat faptul că procesul de racordare durează în jur de 1 an pentru un proiect mare şi este o problemă foarte mare pentru fiecare investitor. Trebuie de asemenea să îmbunătăţim situaţia pentru accesul la fonduri europene, inclusiv în PNRR, iar asta este foarte important. Iar în ultimul rând în ţara noastră avem foarte puţine fonduri pentru cercetare, dezvoltare şi inovare. Suntem aproape pe ultimul loc în Europa şi asta va avea un impact pe termen lung şi trebuie să investim mult mai mult în zona aceasta ca să rămânem competitivi şi să dezvoltăm noile tehnologii, inclusiv hidrogenul. Acum hidrogenul încă este la nivel de cercetare-dezvoltare, dar acum 20 de ani la fel spuneam despre energiile regenerabile. Sunt sigur că hidrogenul va avea loc în anii următori şi trebuie să investim aici. La nivel de CRE avem un proiect planificat pe programul Orizont Europa unde vrem să înlocuim combustibilii fosili cu hidrogen în industriile grele. Avem nevoie de mai multe proiecte de acest tip în România".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb