Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) - una dintre platformele de tranzacţionare de pe OPCOM - a ruinat investiţiile în sectorul energetic, alungând orice posibilitate de finanţare, a spus Ovidiu Demetrescu, partener OCD Capital & Resource şi London Brokers şi moderatorul conferinţei. Acesta a declarat: "Dacă ne uităm la evoluţia preţului energiei şi la ce s-a întâmplat cu tradingul de energie în ultimii ani observăm că undeva între 70-80% din energie s-a tranzaţionat pe OPCOM, pe PZU, care înseamnă Piaţa pentru Ziua Următoare. Vin şi pun o întrebare extrem de simplă, făcând o paralelă cu un alt domeniu: dacă mergeţi la bancă şi doriţi să luaţi un credit ipotecar pentru construirea unei locuinţe şi în foaia de venituri completaţi «nu ştiu, o să văd în fiecare zi ce venit o să am», care credeţi că va fi răspunsul băncii? Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu PZU. A ruinat pur şi simplu investiţiile în sectorul energetic alungând orice posibilitate de finanţare. În momentul în care 80% din energie se tranzacţionează pe PZU acesta este efectul", a spus Demetrescu.
Acesta a afirmat: "Contractele bilaterale trebuie lăsate să-şi facă treaba şi să poată contribui la finanţarea proiectelor energetice. (...) Se mai întâmplă încă un fenomen şi am o întrebare: costul de producţie al energiei hidroelectrice şi nucleare în centralele făcute de părinţii noştrii este cvasiconstant. Investiţiile sunt făcute, mai trebuie făcute doar nişte retehnologizări şi să menţinem OPEX-ul. Cum putem să justificăm că în acest moment preţul energiei a sărit la dublu? Sunt câteva întrebări, dar cel mai important răspuns care trebuie dat este la întrebarea ce facem de acum încolo. Cum facem să accelerăm ritmul investiţional care este mult rămas în urmă? Cum facem să simplificăm procedurile investiţionale? Şi dacă mâine vom avea 10 investitori cu potenţial financiar de a şi implementa investiţiile respective, care vor să construiască parcuri fotovoltaice sau eoliene, aceştia nu le pot racorda în sistemul energetic decât din anii 2025-2026 pentru că nu există capacitate de racordare şi pentru că procesul este unul destul de obscur. Când tu vrei să racordezi o capacitate nouă la sistem, practic trebuie să faci investiţiile pe care operatorul de sistem nu le-a făcut, iar asta este într-adevăr o provocare, în contextul în care puterea de generare scade şi creşte dependenţa de energia bazată pe combustibilii fosili, care poluează, care trebuie înlocuită cu ceva".
Ovidiu Demetrescu a adăugat: "Un ultim aspect pe care trebuie să-l avem în vedere: aceste investiţii nu se pot face peste noapte. Nu cumperi un laptop, vine să zicem un băiat de la IT şi îl instalează şi funcţionează. Investiţiile în astfel de proiecte au minim doi ani timp de implementare".
Moderatorul conferinţei consideră că este bine că există preocupări la nivel guvernamental pentru realizarea tranziţiei energetice prin intermediul gazelor naturale, dar scoaterea gazului din Marea Neagră trebuie realizată în următorii câţiva ani, nu când această resursă va ajunge la doar 10% din valoarea economică pe care o are în prezent.
1. Justificare
(mesaj trimis de John în data de 17.09.2021, 06:30)
''costul de producţie al energiei hidroelectrice şi nucleare în centralele făcute de părinţii noştrii este cvasiconstant. Investiţiile sunt făcute, mai trebuie făcute doar nişte retehnologizări şi să menţinem OPEX-ul. Cum putem să justificăm că în acest moment preţul energiei a sărit la dublu?''
Eu intreb de mult: cum se justifica cresterea fara masura a preturilor la apartamentele din blocurile comuniste?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de dan în data de 17.09.2021, 09:36)
A crescut masa monetara.
1.2. fara numar (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Unu cu bani în data de 17.09.2021, 09:55)
Atunci sunt bani si de facturi marite la energie.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2021, 16:44)
Daca tu crezi ca in sec. XXI esti competitiv in piata cu centralele facute in anii 60-70 inseamna ca h-abar n-ai de ce se intampla pe lumea asta ... in Europa si in state se investesc mii de miliarde in tehnologii ca hidrogen, eoliene, solar, etc. Noi inca nu suntem convinsi ca trebuie sa inchidem ce a mai ramas din mine ...
1.4. Asa o fi (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Gogu în data de 17.09.2021, 19:37)
Asa o fi, dar din pacate noi doar inchidem si nu punem nimic in loc. Inchidem minele, termocentralele pe carbune, dupa ce am construit ceva in locul lor. Nu lasi tara la mila altora.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Gicu în data de 17.09.2021, 09:58)
un pseudo specialist care se pricepe la orice,
ma mir ca nu comenteaza si de fotbalistii lui Becali
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2021, 10:53)
Omul s-a referit la energie, nu la orice, mai Gicule.
Esti un adevarat Gicu. Ti-au ales parintii un nume potrivit.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2021, 20:31)
Bah ano-limbistule macar am un nume dar tu mai ai de umezit gauri
3. Monopol
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2021, 13:37)
Dintr-un pachet de țigări arunci 19 simplu : țigara rămasă v - a costa un REGAT ...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2021, 15:35)
la economie te pricepi, cu gramatica stai mai rau....
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2021, 16:47)
Este gresita afirmatia ca daca ceva se tranzactioneaza pe bursa, deci nu exista un pret fix, automat investitiile sau finantarea nu este posibila (ca si analogia aiurea cu banca). Toate marfurile din lume (petrol, metale, cereale, etc.) au preturi variabile, foarte des cu cresteri si scaderi spectaculoase si investitiile merg bine mersi. Dar la romani totul e greu, nimic nu merge ...