VIDEOCONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / PETRU RUŞEŢ, DIRECTORUL GENERAL AL SIEMENS ENERGY ROMÂNIA: "Acoperim întregul lanţ al energiei şi vom fi aici, pregătiţi, când vor demara investiţiile în domeniu"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2021

"Acoperim întregul lanţ al energiei şi vom fi aici, pregătiţi, când vor demara investiţiile în domeniu"

Siemens Energy România acoperă întregul lanţ al energiei şi compania va fi pregătită să ajute partenerii când aceştia vor fi gata să demareze investiţiile în energie, a afirmat Petru Ruşeţ, directorul general al companiei. Totodată, Ruşeţ a vorbit şi despre tranziţia energetică şi despre PZU, piaţă a energiei despre care a spus că "reprezintă profit pe termen scurt".

Petru Ruşeţ a declarat: "Noi, Siemens Energy, acoperim întregul lanţ al energiei şi având în vedere ce se întâmplă în piaţa românească ne bucurăm că partenerii şi clienţii noştri îşi doresc şi au o perspectivă extrem de pozitivă asupra investiţiilor noi în energetică. (...) Încercăm să continuăm zona aceasta de inovaţie şi trebuie să spun în legătură cu tot ce am auzit în această conferinţă şi ce se întâmplă în momentul acesta că noi putem oferi soluţii energetice. Suntem o companie prezentă în România şi încercăm să fim aproape de partenerii noştri prin a aduce viitorul înaintea timpurilor şi de a aduce informaţii despre cele mai noi tehnologii astăzi, nu mâine. Cu o echipă extrem de flexibilă şi inovativă de români. Noi încercăm să promovăm energia prin resursa umană pregătită în România. Dar toate tehnologiile de care s-a vorbit, regenerabile, convenţionale sau hidrogen, vor fi asigurate şi piaţa poate să stea liniştită. În momentul în care investiţiile pornesc noi suntem aici".

În legătură cu posibilele investiţii în energie eoliană în Marea Neagră, Ruşeţ a spus că realist vorbind se pot instala acolo doar 5.000-6.000 de MW, cu provocări de infrastructură şi de reţea. Directorul Siemens Energy România a mai spus, cu privire la tranziţia energetică, că viitorul este al hidrogenului.

"O altă idee legată de offshore wind: în cadrul companiei noastre activează şi compania Siemens Gamesa Renewable Energy - suntem acţionari principali cu 69% - şi trebuie să spun că urmărim cu real interes ce se întâmplă în zona de offshore, dar pe de altă parte trebuie să fim realişti, zona asta înseamnă o capacitate de 5.000-6.000 de MW care vor fi instalaţi tot în Dobrogea. Va fi o provocare extraordinară pentru operatorul de reţea, dar va fi şi o provocare la nivel de reglementare. Eu sunt un fan al regenerabilelor, am instalat în România aproape 300 de MW, dar fără o legislaţie care să ajute în zona de prospectare a platoului continental al Mării Negre, în domeniul geo, şi a unui alt ajutor care trebuie dat pentru offshore pe zona de infrastructură, acest tip de business va debuta mai greu. Pentru că energia eoliană offshore este mai scumpă, atât ca CAPEX cât şi ca OPEX. Deci sunt chestiuni care trebuiesc preluate imediat din zona de reglementare, legislativă, dacă dorim să pornim în zona asta", a spus Ruşeţ.

Acesta a adăugat: "Tranziţia energetică, cum o vedem la Siemens Energy: vă spun sincer şi nu cred că greşesc când spun că viitorul va fi al hidrogenului şi tranziţia trebuie făcută prin gaz. Aici mai sunt lucruri de reglementat la Bruxelles, limita de emisii pentru producţia bazată pe gaz metan nu este încă clară (problematica taxonomiei - n.r.). Noi considerăm că fără acest cadru de reglementare adaptat tranziţia este o misiune imposibilă. Suntem totuşi pregătiţi şi în acest moment portofoliul de turbine pe gaz al Siemens Energy oferă deja funcţionare parţială pe hidrogen. Unul din proiectele care se execută în momentul acesta în România este prevăzut cu un consum mix de 15% hidrogen plus gaz metan. Deci lucrurile evoluează, suntem deja în prezent, nu în viitor, din punctul de vedere al producţiei de energie cu hidrogen. Dar, pe de altă parte, trebuie să spunem aici, şi vă invit să consultaţi o cartă albă pe care Siemens Energy a publicat-o acum câteva luni, că preţul de producţie al hidrogenului trebuie redus constant de la 6 euro per kg în prezent la 1,5 euro în 2030. Asta este o cheie pentru a putea folosi hidrogenul în cantităţile despre care erau menţionate de antevorbitorii mei, şi anume GW. Dar nu se poate ajunge acolo fără proiecte pilot şi aşteptăm să vedem în ce măsură tranziţia energetică din România va fi ajutată şi de fondurile europene pentru că fără ele din păcate preţul energiei (şi al tranziţiei - n.r.) va fi plătit într-un timp foarte scurt de consumatorul final".

Petru Ruşeţ a făcut şi o menţiune în legătură cu o observaţie a moderatorului conferinţei, Ovidiu Demetrescu, legată de trecerea pieţei de energie electrică spre PZU, Piaţa pentru Ziua Următoare: "Werner von Siemens, fondatorul companiei, a stabilit una dintre bazele viziunii companiei prin urmatoarea frază: «nu voi vinde niciodată viitorul companiei pentru profit pe termen scurt». Trecerea spre PZU a pieţei nu poate fi o soluţie pe termen lung".

"Pot să spun că orice tehnologie pe care am dezvoltat-o în decursul vremurilor a avut mai multe faze. Din perspectiva hidrogenului lucrurile au avansat în Europa şi suntem în soluţii comerciale de 20 până la 100 de MW şi ţinta este de 1.000 de MW. Ceea ce spunea reprezentantul Azomureş sunt lucruri care în următorii 5-10 ani se pot face. Totul depinde, după părerea mea, de cât din zona de CAPEX va fi asigurată din fonduri europene. Altfel business-case-ul cu hidrogen este destul de greu de susţinut din punctul de vedere al costurilor", a mai spus Petru Ruşeţ.

Ruşeţ a notat că prin fondurile europene curente se poate acoperi un gol de finanţare de 25 de ani care s-a acumulat în Europa în zona de producţie de energie electrică, finanţări care să ducă capacităţile de generare într-o stare de "state of the art".

Totodată, oficialul Siemens Energy a mai spus că România trebuie să realizeze că este într-o competiţie de proiecte la nivel european.

"În ultimii ani ne-am cuplat la pieţele europene şi am lărgit această conectare. Opinia mea este că fiecare ţară cuplată în sistemul european va intra într-o competiţie acerbă de a-şi vinde energia produsă din aceste investiţii. Dacă greşim cu siguranţă nu vom mai vinde noi. Aici trebuie să înţelegem că suntem într-o competiţie de proiecte şi poate că acesta este unul din lucrurile pe care le poate oferi Siemens Energy, transferul de cunoştinţe din Germania spre România care se face natural şi foarte uşor de mulţi ani, iar ideea este să producem eficient în România, partenerii noştri să ajungă într-o situaţie competitivă în Europa. În funcţie de capacitatea transfrontalieră, suntem într-o competiţie europeană", a spus directorul Siemens Energy.

Ruşeţ a mai arătat că poluarea ar putea creşte cu 30-40% dacă toată populaţia şi-ar monta centrale termice individuale de apartament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb