Nicio măsură de protecţie a populaţiei nu trebuie să ducă la re-perturbarea gravă a pieţelor de energie, a afirmat Septimiu Stoica, preşedintele AGA de la Bursa de Mărfuri (BRM).
Stoica a declarat: "Subliniez o idee pe care am încercat să o aduc şi în atenţia guvernanţilor, anume un principiu din medicină: mai întâi de toate trebuie să nu strici. Când intervii să rezolvi o problemă de criză, prima grijă trebuie să fie să nu produci stricăciuni. Această înţelepciune sper să o aibă şi autorităţile. În perioada următoare vor fi luate măsuri de protecţie (a populaţiei ca urmare a creşterilor de preţuri), iar apelul nostru este ca acestea să nu ducă la reperturbarea gravă a pieţei după celebra OUG (114/2018), care a afectat sever şi pentru mult timp funcţionarea pieţelor de energie din România".
Oficialul BRM a mai afirmat că Bursa Română de Mărfuri continuă calendarul şi programul său de dezvoltare de pieţe şi produse pentru întregirea peisajului instituţional bursier din România.
Stoica s-a arătat surprins de faptul că reprezentanţii politicului şi autorităţilor nu au mai fost prezenţi la a doua parte a conferinţei.
"Îmi este foarte greu de înţeles cum, dincolo de mesajele sau semnalele le transmit dânşii cu aceste ocazii, cum de nu au nevoie să înţeleagă mai profund lucrurile în domeniile pe care vor să le reglementeze. Este probabil efectul studiat în psihologie în care cei care ştiu mai mult au impresia că defapt mai au mult de învăţat, pe când cei care ştiu puţin se mulţumesc cu ceea ce ştiu şi li se pare suficient", a afirmat Septimiu Stoica.
Acesta a mai declarat că se bucură că în sfârşit pe agenda opiniei publice au apărut subiecte ce ţin de economie şi energie.
Septimiu Stoica a declarat: "Ar fi trebuit ca lucrul acesta să se fi întâmplat de mult pentru că agenda publică, de regulă, este populată cu subiecte frivole sau de fleacuri. Acum vorbim în sfârşit de lucruri serioase. Partea a doua este însă că le vorbim într-un moment de criză, în care explozia aceasta a preţurilor la energie a suscitat multă emoţie şi tot felul de luări de poziţie din partea celor având competenţe în domeniu dar şi celor cu mai puţine competenţe în domeniu. (...) Au fost acuzate pieţele în sine, bursele, liberalizarea şi aproape chiar economia de piaţă. Este cu totul îngrijorător şi ar fi păcat ca în tensiunea momentului să se ajungă la soluţii pripite. Eu vreau să spun, din poziţia mea şi ca urmare a activităţii pe care am desfăşurat-o în ultimii ani, că în România funcţionează, atât pe piaţa de energie electrică cât şi pe cea de gaze, platforme de tranzacţionare nu pur şi simplu operaţionale, ci performante. Ele au fost realizate cu eforturi mari, atât din partea statului român - una dintre platformele de tranzacţionare - cât şi din eforturi private ale mediului de afaceri românesc - cum este BRM - şi există ţări vecine care ne invidiază pentru nivelul performanţelor tehnice ale pieţelor noastre, pentru paleta de produse puse la dispoziţie şi de instrumente de tranzacţionare şi ţări care vor să înveţe de la noi. Ani de zile a trebuit să ne luptăm cu măsuri legislative pripite ale căror urmări le simţim şi astăzi şi ar fi păcat ca acum, într-o dispută de acest tip asupra economiei de piaţă - de tipul fundamentalist versus un populism, etatism, politicianism care ar putea să ducă la măsuri din zona compensării, plafonărilor, scutirilor care ne-ar da în urmă cu mulţi ani. Este adevărat că nişte măsuri de urgenţă pentru protecţia populaţiei pe perioada aceasta dificilă sunt necesare, dar acestea trebuie să se aplice pe un interval de timp cât se poate de scurt şi să revenim la dinamica firească a economiei de piaţă".
• Stoica: "Încă o dată se dovedeşte că avem un mare handicap la nivel de ţară, din punctul de vedere al conducerilor politice şi administrative"
Septimiu Stoica a mai afirmat că produsele derivate futures pe care BRM-ul a tot încercat să le autorizeze în ultimii ani ar fi ajutat în această perioadă cu evoluţii dramatice de preţuri.
"Am încercat ani de zile să convingem autorităţile să ne permită operaţionalizarea contractelor derivate. (...) Acestea exact cu acest lucru se ocupă, cu administrarea riscurilor în situaţii critice când există variaţii ale preţurilor. Putem să spunem în sfârşit că în lunile din urmă am făcut progrese importante în acest domeniu. În sfârşit ANRE-ul ne-a acceptat să deschidem platforme de tranzacţionare pentru produse derivate, dar sigur că aceste produse derivate, prin complexitatea lor, nu pot să aibă un randament chiar imediat. De asemenea ni s-a dat permisiunea, de către ASF, să deschidem un sistem organizat de tranzacţionare şi în curând, când vom reuşi să acomodăm şi procedurile de post-tranzacţionare, vom putea ca aceste derivate despre care vorbim - atât în domeniul gazelor naturale cât şi în cel al energiei electrice - să fie accesibile profesioniştilor şi să asigure o protecţie la variaţiile dramatice de preţuri. Evident o întrebare subzistă, de ce a trebuit o luptă de ani de zile ca să reuşim să convingem şi să autorizăm aceste produse în România? Încă odată se dovedeşte că avem un mare handicap la nivel de ţară din punctul de vedere al conducerilor politice şi conducerilor administrative", a spus Septimiu Stoica.