VIDEOCONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / SILVIA VLĂSCEANU, DIRECTORUL EXECUTIV AL HENRO: "Avem nevoie de capacităţi de producţie cu mult peste consumul zilnic sau anual al României"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2021

Silvia Vlăsceanu

Silvia Vlăsceanu

Pentru a trece cu bine peste situaţia actuală privind evoluţia preţurilor din energie şi pentru a ne atinge ţintele stabilite împreună cu Comisia Europeană, este nevoie de noi capacităţi de producţie care să acopere în totalitate consumul intern de electricitate, consideră Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică -HENRO.

"Avem nevoie de capacităţi de producţie cu mult peste consumul zilnic sau anual al României. Avem încă un mix energetic destul de echilibrat, dar putea fi mai bine dacă s-ar fi luat din timp măsurile şi deciziile privind reducerea capacităţilor de producţie pe cărbune.

Câte capacităţi noi de producţie au fost puse în funcţiune în ultimii 30 de ani fără o schemă de sprijin? A fost schema pentru surse regenerabile, o schemă mai mult decât atractivă, deşi a fost modificată la un moment dat încât şi investitorii se gândeau cât va rezista pentru că era mult prea atractivă, dar era valabilă pentru capacităţile puse în funcţiune până la 31 decembrie 2016. După acel moment, nu s-au mai pus în funcţiune alte capacităţi noi. Asistăm acum doar la transferuri de la unul la altul. Iar alte capacităţi noi nu au fost, în afară de bijuteria tehnică de la Brazi făcută de OMV care avea resursa din rezerva proprie", a declarat Silvia Vlăsceanu.

Domnia sa consideră că a fost o greşeală în perioada de pre-aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană, când au fost privatizate activităţile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în loc să fie privatizate capacităţile de producţie bazate pe cărbune care aveau nevoie de infuzie de capital, management performant şi investiţii în altă structură de producţie, pe un mix energetic.

"Suntem în ceasul al doisprezecelea, în care vedem cum evoluează preţurile şi cât durează de la momentul deciziei, dacă nu ai o strategie clară, şi trebuie ca Parlamentul să înţeleagă că avem nevoie de o legislaţie stabilă, predictibilă, care să nu îi împiedice pe investitori să facă ceea ce îşi propun privind noile capacităţi de producţie", a precizat directorul executiv al HENRO.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor din energie, Silvia Vlăsceanu a menţionat câteva aspecte legate de Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). "Toată lumea se uită pe PZU pentru că ne comparăm cu alte state europene. Dar pe PZU, pe care se tranzacţionează în toate ţările Uniunii Europene, vedem diferenţe de la 18 euro pe megawatt oră în Franţa - unde 80% din energie este produsă din sursă nucleară -, până la 120 euro pe megawatt oră în alte ţări, inclusiv în România, care are printre cele mai mari preţuri. Pieţele sunt interconectate şi tendinţa este de a curge energia ieftină spre ţara unde este energie mai scumpă, dar dacă tu ţi-ai acoperit deja mare parte din consumul propriu. Că n-o să-ţi dai din energia produsă la tine ieftin către o altă ţară şi tu rămâi neacoperit sau nu îţi acoperi consumul. Problema este de ce am ajuns să tranzacţionăm pe PZU 40%, 45% sau chiar 50% din consum în condiţiile în care ţările vecine tranzacţionează pe PZU 3%, 4%, 5% şi foarte rar 20%? Aşa a fost gândită platforma aceasta şi în România: de a acoperi până la urmă nişte variaţii bruşte în portofoliul de clienţi al unui furnizor. Ăsta era rolul PZU când a fost gândită această platformă. Toate aceste variaţii de preţ din PZU trebuie sa ne atragă atenţia cu privire la ce se întâmplă cu preţul din factură. Pentru că furnizorii, la un moment dat, este posibil să îşi acopere mare parte din energia către clienţii lor din tranzacţiile pe această platformă", susţine Silvia Vlăsceanu.

Domnia sa afirmă că nu acelaşi lucru se întâmplă în Europa, unde din cauza variaţiilor, alte state europene au luat măsuri preventive de protecţie socială.

"Noi le luăm abia acum, când creşterea preţului la electricitate pe PZU este urmată de creşterea preţului la gaze naturale din cauza surselor puţine de aprovizionare şi a dependenţei de gazul rusesc. Pe termen lung, dacă am avea capacităţile de producţie necesare şi am încuraja tranzacţiile pe mai mulţi ani, am vedea o scădere a preţului la energie", a spus directorul executiv al HENRO.

Referitor la diferenţa dintre consumul zilnic de energie din ţara noastră şi energia produsă de capacităţile existente, Silvia Vlăsceanu a precizat că, potrivit legislaţiei actuale, consumatorii casnici sunt protejaţi şi, în cazul în care producţia internă de energie electrică ar fi insuficientă, industria va fi prima deconectată de la sistemul naţional de distribuţie şi furnizare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Instant înainte de liberalizare le - a -ți desființat la FIX. Ex. Mintia ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb